Användning och kvalitetsintryck

Marknaden för hybrider var närmast icke-existerande innan lanseringen av Asus Transformer Book T100, som unisont hyllas av Microsoft och Intel. Den här delen av kakan vill Acer åt med Aspire Switch 10, som både på pappret och prismässigt är en direkt konkurrent till Asus storsäljare.

Själva surfplattan väger 590 gram – marginellt mer än de 570 gram för rivalen Asus Transformer Book T100. Däremot är viktfördelningen bättre och ingen del av surfplattan känns tyngre än en annan. Det här gör framförallt att den känns mer behaglig och lätthanterlig att använda under längre användning.

Acer_Aspire_Switch_10-15.jpg

När modellen tillkännagavs talade Acer om en aluminiumkonstruktion, någonting som inte är fallet. Surfplattan är i stort sett gjord av plast och baksidan kommer med en metalliknande yta, som lätt kan misstas för aluminium, men som i själva verket är polykarbonat med ett metalliskt mönster. När vi vrider på surfplattan flexar hela konstruktionen, men det är ingenting som inträffar vid vanlig användning och på det stora hela får Aspire Switch 10 kvalitetsmässigt ses som bra.

Pekskärmen kommer med stöd för fem beröringspunkter och har bra precision, vilket underlättar i synnerhet när den ska användas i kombination med det traditionella skrivbordet. Värt att påpeka är att ytan likt många andra är mycket sträv direkt efter uppackning och att den blir bättre efter några timmars användning.

Huvudfinessen är den tillhörande dockningsstationen som sticker ut på två sätt. Först och främst är det monteringsmekanismen som kallas Snap Hinge. Surfplattan fästs med hjälp av magnetism och sitter tillräckligt starkt för att det ska gå att bära runt på enheten i skärmen utan att tangentbordet ramlar av. Samtidigt sitter den inte för hårt för att underdelen ska vara svår att ta bort.

Namnet Snap Hinge härstammar ifrån att surfplattan "knäpper" när den monteras och tas bort. Att Acer implementerat detta beror sannolikt på att bolaget ville ge en liknande form av feedback som om monteringsanordningen var mekanisk.

Acer_Aspire_Switch_10-17.jpg

Den andra och mest intressanta funktionen är möjligheten att montera surfplattan bak och fram. Vad det gör i praktiken är dockningsstationen agerar hållare eller substitut till ett ryggstöd, någonting som är bra för exempelvis filmtittande eller när man helt enkelt vill använda surfplattan utan att behöva hålla i den. Nämnvärt är att varken tangentbord eller pekplatta fungerar i detta läge.

Pekplattan kommer utan massor extra finesser, vilket knappast behövs på en så liten hybrid där användaren inte behöver sträcka sig långt för att nå pekskärmen. Det som finns i form av gester är att bläddra och zooma, två punkter som fungerar riktigt bra i webbläsaren. Att anmärka på är att den inbyggda knappen till vänster är styvare än den högra och kräver märkbart mer kraft för att tryckas ned, någonting som samtidigt kan vara unikt för just vårt testexemplar.

Acer_Aspire_Switch_10-8.jpg

Formfaktorn 10,1 tum innebär per automatik att möjligheterna för tangentbordet och dess layout är begränsat. När det kommer till det sistnämnda har Acer gjort ett bra jobb på den svenska varianten, men som vanligt är det upp till var och en om de gillar kompromisserna som har gjorts.

Layouten är inga problem för undertecknad, som istället har mer problem med att faktiskt trycka ned tangenterna. Tangenterna känns mjuka eller "svampiga", vilket gör det svårt att mentalt registrera om en tangent tryckts ned eller ej. Slaglängden är å andra sidan godkänd eller likvärdig andra hybrider samt 10,1-tummare från Netbook-tiden.

Förutom ovannämnda finns en till nackdel som kan påverka vissa användare mer än andra. Den maximala lutningen på skärmen tillika surfplattan är ~140 grader, men på en plan yta tippar den bakåt. Brytpunkten för där det går att luta skärmen bakåt utan att detta inträffar är någonstans runt 130 grader.

Acer_Aspire_Switch_10-14.jpg

Likt vår recension av Asus Transformer Book T100 går det inte säga något annat än att Aspire Switch 10 levererar mycket för pengarna när användare får både surfplatta och tangentbord för under 4 000 kronor. Som vanligt med prispressade produkter finns kompromisser, men inga av dessa anser vi vara tillräckligt dåliga ur ett användarperspektiv för att kunna klassas som "dealbreakers".

Firmware-problem

Efter att Aspire Switch 10 packats upp dröjde det inte länge innan den började bete sig underligt. Det första som inträffade var att vi slumpmässigt kastades ut på startskärmen. Det här följdes upp av att surfplattans knappar för strömbrytare och volym ändrade funktion, samt att Windows-knappen inte fungerade överhuvudtaget. Det här gjorde produkten mer eller mindre oanvändbar som surfplatta.

Orsaken till problemet var att den kapacitiva Windows-knappen agerade som om den vore konstant "nedtryckt". Problemet är inte ovanligt och har uppmärksammats av Acer, som tagit fram en lösning. Den senaste BIOS-versionen 1.05 är specifikt framtagen för att ändra känsligheten på den kapacitiva knappen.

Efter uppdateringen från testexemplarets ursprungliga version 1.03 till 1.05 har de ursprungliga problemen försvunnit helt. Istället är det ersatt med att Windows-knappen inte alltid registrerar en tryckning. Det här är dock en mindre bagatell för undertecknad som drar fingret från skärmens högre sida och trycker Start, men för andra kan det var ett stort irritationsmoment.