Reflexer, vinklar och färger

Asus ROG Swift PG278Q använder ett märkbart men också effektivt matt reflexfilter som suddar ut rummets reflektioner. Det ska till ganska besvärliga ljusförhållanden, fönster med solljus bakom skärmen, för att det ska uppstå störande reflexer. Skärmen är också ljusstark och kan "överrösta" besvärliga rum den vägen. Tack vare reflexfiltret går det ändå att hålla behaglig nivå på ljusstyrkan även i ljusa rum.

Det matta filtret kan vara precis för mycket för en del användare då vi faktiskt kan se dess effekt som ett svagt skimmer eller ett "smörpapper" över ljusa ytor. Observera ordet svagt. Har du sett till exempel Dells U2713HM så har den skärmen ett betydligt mer påträngande reflexfilter. PG278Q kan klassa som på gränsen till den karaktären.

ASUS_swift_ROG_PG278Q_ingang.jpg

Matt och effektivt filter suddar ut var gränserna går i rummet. Inga skarpa reflexer från tangentbordet och bordsskivan tonar ut diffust istället för att bli en tydlig kant.

Eftersom panelen är av TN-typ har vi förstås alltid ett problem med så väl det förväntade som den faktiska kvaliteten. Eller kanske inte. Som vi upptäckte med testet av Samsungs 4K-skärm i budgetklass finns det TN-baserade skärmar som faktiskt presterar riktigt bra.

Problemet är att betraktningsvinklarna gör att du aldrig möts av en konsekvent bild vid normal användning. Skärmens hörn, underkant och överkant kommer att återge något så enkelt som den vita bakgrunden i webbläsare med olika nyanser. Men det är också skillnad på TN-panel och TN-panel. Kvalitetsspannet är enormt! I testet av Samsung-skärmen tar vi upp detta i detalj så här blir det mer en sammanfattning.

TN av bästa sort

TN-panelen hos ROG Swift PG278Q är den i särklass bästa TN-panelen vi någonsin använt. I rak vinkel är den färgmässigt mer eller mindre problemfri och även om vinklarna ställer till det har vi här hjälp av att stativet är höjbart och vi lättare får upp skärmen i vettig höjd i förhållande till ögonen.

I fråga om vinklar är det snarlikt Samsung-skärmen, det är i stort samma upplevelse och typ av färgskiftningar. Men då vi börjar med en bättre bild- och färgkvalitet i grunden och har ett bra stativ så utgör vinklarna inget hinder. Spelupplevelsen är inte påverkad av detta och även som kontorsskärm när du bara måste köra Excel kommer vinklarna heller inte störa på samma sätt.

Samsung_U28D590_vinkel_ovan.jpg

Så här beter sig TN-panelen ovanifrån. Sällan ett problem i praktiken tack vare att stativet får upp skärmen på höjden.

Det går att se skiftningar i vitt mot cyan vid normal användning och att kontrasten dippar i skärmens underkant, men det är inget stort hinder. Skärmen duger gott och väl till att redigera sina privata semesterbilder, men är samtidigt inte det bästa alternativet för den som redigerar foton tagna i en studio där färger och nyanser måste pricka rätt. Var du befinner dig på den skalan vet endast du själv.

Den enda person som verkligen skulle lida av betraktningsvinklarna hos ROG Swift PG278Q är den som till yrket är fotograf eller designer, och som samtidigt är såld på förstapersonsskjutare och vill kombinera båda delar. Då får du helt enkelt komplettera med ett större skrivbord.

Färgmässigt helt rätt

Kartonginställningen med Coler Temp-reglaget på User-läge är vad som mäter mest färgkorrekt. När stativet och mätarens position ändras till att den vinkel en normallång person på 175–185 centimeter betraktar skärmen syns dock helt klart en förändring.

ASUS_swift_ROG_PG278Q_matning.png
ASUS_swift_ROG_PG278Q_matning_vinkel.png

Förändringen av färger är i första hand en förändring av gamma. Bilden ljusas upp, men färger håller sig någorlunda rätt ifråga om ton och mättnad. Det är främst gula nyanser som skiftar mer än andra. Långt åt sidorna kommer de märkliga skiftningarna, men det utgör inget praktiskt hinder.

ASUS_swift_ROG_PG278Q_CChecker_rakt.png
ASUS_swift_ROG_PG278Q_CChecker_vinkel.png

Kontrastförhållandet mätt rakt på är cirka 900:1 – en rimlig nivå. I vinkel med mätaren i skrivbordspositionen är kontrastförhållandet halverat. Det går även ana att svärtan drar mot mörkblått i hörn och vid skärmens underkant.

Skärmen visar inte heller några problem med clouding, kantblödningar eller annan typ av brister i uniformitet, utan alla sådana upplevelser hänger ihop med betraktningsvinkeln.