Noctua NH-D15

nh-d15-7.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Noctua

Modell

NH-D15

Material

Aluminium, koppar

Fläkt

2 x 140 mm (medföljande)

Fläkthastighet

PWM-styrd upp till 1 500 RPM

Kompatibilitet

  • Intel 2011, 1156, 1155 och 1150

  • AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 och FM2+

Kylpasta

Medföljande

Konstruktion

Dubbel tornkylare med sex genomgående värmeledningsrör

Mått (utan fläkt)

160 x 150 x 135 mm

Vikt (utan fläkt)

1 000 gram

Lägsta pris

Österrikiska Noctua är väletablerade i kylarbranschen med flera klassiska modeller i produktportföljen. En av årets varianter är NH-D15, ett påkostat dubbeltorn med 140 mm-fläktar som tar över flaggskeppspositionen från trotjänaren NH-D14.

nh-d15-3.jpg
nh-d15-4.jpg
nh-d15-5.jpg
nh-d15-6.jpg

Grundkonstruktionen är två torn med aluminiumflänsar som hålls samman av sex värmeledningsrör. Kylaren mäter 160 millimeter på höjden och är 135 millimeter djup, vilket innebär att den hamnar i farozonen för att täcka minnesplatserna. Noctua har därför valt att fasa av flänsarnas nederkant.

Kontaktytan är av nickelpläterad koppar, och modellen passar till alla moderna socklar. Totalt väger NH-D15 1 000 gram utan fläktar monterade. Tänkvärt är att konstruktionen som helhet är ganska skrymmande, vilket kan ställa till med problem i vissa byggen. Osäkra bör kika på Noctuas kompatibilitetslista över moderkort som fungerar med modellen.

nh-d15-8.jpg

De medföljande fläktarna är företagets egna NF-A15 med ett karakteristiskt färgschema. Modellen roterar i upp till 1 500 varv per minut (RPM) och har finesser som PWM-styrning samt tekniken "Advanced Acoustic Optimisation". Det sistnämnda ska minimera brus och missljud genom bland annat strategiskt utplacerade "åsar" längs fläktbladen.

nh-d15-10.jpg
nh-d15-9.jpg

Fläktarna monteras med hjälp av ramar som hakas fast på kylflänsen. Metoden är förhållandevis simpel, och även med ont om plats i ett chassi är det inga större problem att komma åt för nödvändiga handgrepp.

Montering

Noctua NH-D15 levereras med företagets väl beprövade monteringskit Secufirm 2, vilket känns igen från många andra modeller. Konstruktionen passar till alla moderna plattformar från både Intel och AMD.

nh-d15-1.jpg

I känd Noctua-stil levereras alla delar i tydligt uppmärkta kartonger. Inkluderat är bland annat en skruvmejsel och en rejäl tub kylpasta.

nh-d15-11.jpg

Själva monteringssatsen för Intel LGA 1155 består till att börja med av en stabil bottenplatta i metall, vilken tillsammans med ramen för kylaren skruvas fast rakt igenom moderkortet. Tillvägagångssättet är rakt på sak, och då inte hela kylaren behöver manövreras är det lätt att testa flera gånger om något går snett.

Med ramen på plats fixeras själva kylaren genom att två förmonterade skruvar dras fast i ramen och bottenplattan. I sista steget återmonteras den centralt placerade fläkten, vilken måste tas bort för att komma åt ordentligt med verktygen.

nh-d15-12.jpg

Väl på plats sitter NH-D15 utmärkt i linje med chassits utblås. Monteringen är väldigt stabil, och båda fläktarna kan anslutas till samma PWM-uttag med hjälp av medföljande Y-splitter.

Sammantaget är Noctuas anordning Secufirm 2 fortsatt ett av marknadens allra bästa. Att ramen monteras först och kylaren i efterhand är snarast ett krav för att kunna klara av uppgiften på egen hand, speciellt när vikten springer iväg över 1 000 gram.