Silverstone Raven RV05

Den femte inkarnationen av datorlådan Silverstone Raven tar plats i SweClockers testlabb, med finesser som en vriden moderkortsplåt och många möjligheter till ökat luftflöde.

Silverstones Raven-serie har de senaste fem åren varit något av en grundpelare i företagets chassisortiment. Modellerna har genomgående uppvisat ingenjörernas mer utsvävade designidéer, ihop med ett väldigt säreget utseende. Nu har det blivit dags för den femte inkarnationen att ta plats i SweClockers testlabb, komplett med vriden moderkortsmontering och korpinspirerad utsida.

IMG_9996.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

242 x 529 x 498 mm

Vikt

7,6 kg

Material

Stål, plast

Optisk enhet

Slim Slot-in (Ej inkluderad)

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

2 st. 180 mm/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 180 mm Air Penetrator AP181

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Varje ny modell i Raven-serien har inneburit ett mindre chassi och RV05 är inget undantag. I jämförelse med urfadern RV01 är nykomlingen ungefär hälften så stor, vilket är ett resultat av att företaget under åren helt enkelt har strömlinjeformat den inre layouten för att bättre passa moderna entusiasters behov. Detta innebär bland annat att mängder av hårddiskplatser samt stöd för moderkort i serverklassen har fått stryka på foten till fördel för exempelvis bättre ventilation.

IMG_9997.jpg
IMG_0013.jpg

Efter en snabb titt på chassits framsida står det klart att Raven RV05 är det första chassit i serien som helt saknar 5,25 tums-platser. Den som vill använda en optisk enhet har istället möjligheten att montera en slimmad slot-in-modell utmed chassits högra sida. Samtliga främre anslutningar har förpassats till chassits topp och består av två USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

IMG_0012.jpg

Dammfilter är inte alltid helt lättåtkomliga på dagens chassin, men här har Silverstone försökt råda bot på detta problem. Huvudfiltret, som täcker hela undersidan, är nämligen åtkomligt från chassits framsida för enkel rengöring.

IMG_0009.jpg

När vi kommer till chassits topp och lossar på täckpanelen står det klart att Silverstone har plockat tillbaka Raven-seriens paradnummer, nämligen den vridna moderkortsplåten. Detta innebär att moderkort, grafikkort och nätaggregat sitter monterade med 90 graders vridning, vilket gör att samtliga portar pekar uppåt. Totalt syns här sju expansionsplatser samt plats för en 120 mm-fläkt.

IMG_9998.jpg

Då hela chassits insida är vriden 90 grader kommer det inte som någon direkt överraskning att baksidan påminner om andra modellers bottenplattor. Här syns insuget till nätaggregatet, som filtreras av ett medföljande dammfilter med magnetfäste, samt utloppshålet för eventuella kablar som kopplas in i toppen.

IMG_9999.jpg

Chassits vänstra sidopanel kommer med ett förmonterat fönster, men den som önskar kommer även kunna köpa en variant utan detta i framtiden. Båda sidopanelerna sitter fast med snabbfästen som sitter dolda under täckpanelen i toppen. Med denna panel borttagen och fästena intryckta går det sedan att lyfta sidopanelerna rakt upp.

IMG_0001.jpg

Väl på insidan möts vi av ett något mer kompakt inre än chassits utsida skvallrar om. Här syns plats för moderkort i formfaktorerna ATX samt Micro ATX, med processorkylare vars höjd maximalt får uppnå 162 mm. Chassit har även stöd för merparten av dagens högpresterande grafikkort, förutsatt att de håller sig under en längd på 312 mm.

IMG_0005.jpg
IMG_0006.jpg

I botten på huvudkammaren återfinns en lagringsbur i plast med plats för två 3,5-tumsenheter. Denna bur inför vissa begränsningar gällandes längden på nätaggregatet, och spekulanter som vill använda enheter längre än 160 mm behöver plocka bort buren helt och därmed tappa stödet för större hårddiskar.

Under lagringsburen sitter två förmonterade 180 mm-fläktar ur företagets Air Penetrator-serie. Dessa är stommen i RV05-chassits ventilationssystem och skapar i princip en vindtunnel från botten till toppen över de värmealstrande komponenterna. Möjlighet finns även att justera hastigheten på dessa i tre olika lägen, vilket görs genom två reglage under täckpanelen i toppen.

IMG_0002.jpg

Utrymmet som finns att tillgå på baksidan av moderkortsplåten varierar mellan 20-25 mm, vilket borde räcka till för en relativt smärtfri kabeldragning. RV05 har inga renodlade genomdragningshål för kablar till huvudkammaren, utan förlitar sig istället på sin öppna design där moderkortsplåten endast täcker en liten yta.

IMG_0004.jpg
IMG_0003.jpg

På baksidan av moderkortsplåten syns även monteringspunkter för två 2,5-tumsenheter samt vaggan för en eventuell optisk enhet. Den sistnämnda vaggan kan man fördel plockas bort för att underlätta kabeldragningen ytterligare.

Testresultat och sammanfattning

Silverstones utvecklingskurva har varit oerhört intressant att följa sedan de grundades för drygt tio år sedan, där både kvalitetsnivå och uppfinningsrikedom har ökat dramatiskt genom åren. Raven RV05 är ett bra exempel på detta då chassit bjuder på både hög kvalitetskänsla, bra passform och en innovativ inre layout.

Där många av de tidigare modellerna i Raven-serien har lämnat oss med en känsla av billig plastighet, är RV05 ett klart steg upp. Visserligen täcks merparten av chassits utsida av plastpaneler, men intrycket av dessa känns betydligt mer kvalitativt och gediget – mycket i stil med lillebror RVZ01.

IMG_0014.jpg
IMG_0015.jpg

Det bör dock inte stickas under stolen med att Raven RV05 är ett relativt svårarbetat chassi som behöver en del planering innan allt faller på plats i den relativt trånga insidan. Med detta sagt är det inte ett frustrerande chassi att bygga i och det känns faktiskt som att Silverstone har haft en god tanke med större delen av den inre uppbyggnaden.

Den som har lite tålamod belönas dessutom rikligt med ett extremt välventilerat chassi som kan hantera ett högpresterande system med flera grafikkort utan några som helst problem. Genom att slopa många onödigheter, som massa plats för hårddiskar och 5,25-tumsenheter, kan istället fokus läggas på att de två 180 mm-fläktarna får fritt luftflöde över komponenterna – en prioritering som känns helt rätt i dagens hårdvaruklimat.

IMG_0016.jpg

Modellen dras med en del begränsningar som eventuella spekulanter måste ta hänsyn till, och bland dessa syns utrymmet för nätaggregatet. Här räknas många av de populära entusiastnätdelarna bort eftersom dessa överskrider 160 mm på djupet. Givetvis kan detta stöd utökas genom att plocka bort hårddiskburen, men då begränsas användaren till att endast bruka 2,5-tumsenheter.

Desto värre är själva hårddiskburen som saknar allt vad vibrationsdämpning heter. Genom att hårddisken ligger direkt mot plasten i buren fortplantar sig vibrationerna lätt genom chassit, vilket blir särskilt påtagligt när enheten arbetar. Vi har definitivt varit med om värre fall, men för ljudkänsliga användare som absolut behöver använda en 3,5-tumshårddisk kan buren bli något av en deal breaker.

Sammanfattningsvis tycker vi dock att Raven RV05 är en väldigt intressant modell vars inre design känns som en frisk fläkt på den annars ganska stela chassimarknaden. Chassit dras med en del begränsningar och någon enstaka miss, men ingen av dessa känns tillräckligt allvarlig för att helt stjälpa modellens många goda kvalitéer. Med en prislapp på 995 kronor är därför Raven RV05 ett bra val för den tålmodige entusiasten på jakt efter god ventilation.

Unik inre design med imponerande ventilation gör Silverstone Raven RV05 till ett bra chassi.

Fördelar:

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Mycket bra ventilationstänk

  • Bra medföljande fläktar

  • Lättåtkomliga dammfilter

Nackdelar:

  • Restriktioner gällande storleken på nätaggregat

  • Odämpad hårddiskbur

  • Bitvis svårmonterat

Pris vid publicering: 995 krornor
Lägsta pris:

Kommentarer till artikeln

47 debattinlägg

10

Nintendo-kväll med Geeks Gaming lördag klockan 19:00

På lördag den 10 december river Geeks Gaming av ett Nintendo-fokuserat event på kontoret i Stockholm. På agendan står både spel med och mot varandra på Wii U och nya Mini NES. Läs mer

Playseat Revolution från Webhallen bakom sjunde luckan

  • idag 12:00

Julglädjen fortsätter i Geeks Julkalender. Bakom den sjunde luckan döljs ett paketerbjudande på en stol från Playseat för dig som tar simulatorer på allvar. Läs mer

9

Pebble Time 2 och Pebble Core kan komma att läggas ned efter Fitbits förvärv

Ett förvärv av Pebble ser nu ut att vara nära och enligt en rapport innebär detta slutet för företagets produkter, både nuvarande och kommande sådana. Läs mer

21

Rösta fram Månadens Galleri!

Det är december och dags för årets sista upplaga av Månadens Galleri! Bland utmanarna märks bland annat två tungviktare från Casemod Championship 2016. Läs mer

27

Vinnande datorpaket blir MSI Carbon PC hos återförsäljaren Webhallen

Hundratals bidrag och en omröstning senare. Nu har ett datorpaket utsetts till vinnande bidrag och kommer säljas hos Webhallen som "MSI Carbon PC 2016" genom hela december. Läs mer

9

Cooler Master lanserar Mastercase Maker 5t

Cooler Master hoppar på årets hetaste trend på chassimarknaden, där det nya flaggskeppet Mastercase Maker 5t bestyckas med sidopaneler av härdat glas och avancerade ljusfunktioner. Läs mer

62

Rösta om SweClockers jullogga 2016!

Nio juliga bidrag har gått till final i SweClockers årliga julpyntartävling. Nu lämnar juryn över till läsarna, som får i uppgift att avgöra vilken logotyp som ska pryda sajten över jul! Läs mer

3

Nvidia släpper drivrutin för Oculus Touch lanseringstitlar

Oculus rörelsekontroll Touch har nyligen lanserats med tillhörande speltitlar. I samband med detta släpper Nvidia en ny drivrutin med optimeringar för dessa. Läs mer

Tävla om Seasonic Prime 850 W Titanium i lucka sex av Geeks Julkalender

  • igår 12:00

Effektivitet i absolut toppklass från Seasonic till ett värde om närmare 3 000 kronor gömmer sig bakom senaste luckan i Geeks Julkalender! Läs mer

41

Orsaken till problemen med Samsung Galaxy Note 7 upptäckt

Samsung har ännu inte gett någon officiell förklaring till varför Galaxy Note 7 exploderar, men enligt två ingenjörer som plockat isär telefonen beror det på fel i enhetens utformning. Läs mer

25

Testpilot: MSI Z170A Gaming M7

MSI satsar på mängder av finesser och lätta överklockningsfunktioner med sitt moderkort Z170A Gaming M7. Testpiloten David Rönnlund sätter tänderna i modellen och ser vad den går för. Läs mer

26

Nvidia förbereder Geforce GTX 1060 3 GB med grafikkretsen GP104

Defekta grafikkretsar som inte håller måttet för Geforce GTX 1080 och GTX 1070 ska användas till 3 GB-varianten av GTX 1060. Det här framgår av en ny ID-slinga i Nvidias senaste drivrutiner. Läs mer