Överklockning

Haswell-E är ett mycket intressant föremål för överklockning, då de olika modellerna kommer med relativt låga klockfrekvenser ur kartong. Samtliga av dagens lanserade processorer levereras dessutom med upplåsta multiplar, vilket gör att vi kan justera turbofrekvenserna på dessa helt fritt.

IMG_0452.jpg

För att hålla temperaturerna i schack testas processorerna i en öppen testmiljö med den slutna vattenkylaren Corsair H100i. Båda fläktarna är monterade på radiatorn och tillåts snurra i full fart, strax ovanför 2 500 RPM.

Vidare siktar vi i vanlig ordning på att spika en klockfrekvens som går att använda genom hela vår testsvit – det vill säga inte en som bara duger till att plocka ut en skärmdump från CPU-Z innan blåskärmarna börjar hagla. Sist men inte minst bör resultaten som presenteras nedan endast ses som riktlinjer för de olika modellernas överklockningspotential, då detta kan variera mellan olika exemplar.

Överklockning av Core i7-5960X

Vi inleder vårt överklockningsäventyr med åttakärniga flaggskeppet Core i7-5960X, som med en basfrekvens på endast 3,0 GHz prestandamässigt borde vinna en hel del på uppvridna klockfrekvenser. Samtidigt är det även denna modell som kommer att bli den största utmaningen till följd av de ytterligare två kärnorna som både ska kylas och samsas om strömförsörjningen.

5960x.png

Siktet ställdes till en början in på 4,6 GHz med samtliga kärnor aktiva, vilket även uppnåddes vid 1,35 V. Detta visade sig tillräckligt stabilt för några snabba rundor Cinebench, men resulterade senare gång på gång i blåskärm. Vi fortsatte experimentera med att mata ytterligare spänning till processorn, vilket inte gjorde någon skillnad annat än att temperaturerna och energiuttaget sköt i taket.

Till slut fick vi nöja oss med att skruva tillbaka frekvenserna lite och landa på 4,5 GHz vid den något lägre spänningsnivån 1,3 V. Detta resulterade i slutändan i en frekvensökning på dryga 1,0 GHz när samtliga åtta kärnor är aktiva, vilket borde ge rejäla utslag i prestandamätningarna på nästa sida.

Överklockning av Core i7-5930K

Turen för överklockning går sedan vidare till den sexkärniga mellanmodellen Core i7-5930K. Med två färre kärnor har vi vissa förhoppningar att kunna uppnå något högre klockfrekvenser än hos Core i7-5960X, men samtidigt är stabilitetskraven lika rigorösa som tidigare, vilket brukar resultera att frekvensen får ta ett litet steg ner.

5930k.png

Vi klev direkt upp på 4,7 GHz vid 1,35 V och förhoppningarna var höga att vi träffat en stabil frekvens på en gång, då många av testerna passerade utan stabilitetsproblem. Lyckan blev dock kortlivad och blåskärmarna var ett faktum när vi nådde de tyngre programvarorna.

Efter ett antal spänningshöjningar tog vi beslutet att backa ner till 4,6 GHz, men inte heller detta visade sig vara tillräckligt för att få systemet helt stabilt genom hela testsviten. Resultatet blev i slutändan att backa ner ytterligare ett steg till 4,5 GHz, en klockfrekvens som visade sig stabil vid 1,3 V.

Överklockning av Core i7-5820K

Sist men inte minst är det dags att ta tag i instegsmodellen Core i7-5820K, vars egenskaper påminner väldigt mycket om mellanmodellen Core i7-5930K bortsett från en lägre klockfrekvens att utgå ifrån.

5820k.png

Överklockningen av Core i7-5820K visade sig efterlikna erfarenheterna från storebror Core i7-5930K till en väldigt stor del. Klockfrekvenser upp emot 4,7 GHz gick igenom många av de kortare testerna men stötte på patrull djupare in i testsviten, där dräparen x264 Benchmark framkallade blåskärmar på löpande band.

Det fanns i slutändan inget annat val än att vrida tillbaka frekvenserna hela vägen ner till 4,5 GHz och spika spänningen vid 1,3 V, vilket innebär att samtliga processorer ur familjen Haswell-E landade på exakt samma överklockningsresultat.