Skärmen

Det som skiljer Asus Transformer Book T200 från många andra hybrider i klassen är just skärmen på 11,6 tum, som är märkbart större än en 10,1-tummare. Trots den större skärmstorleken handlar det fortfarande om samma antal pixlar som till exempel den mindre kusinen T100 eller Acer Aspire Switch 10.

Medan vi anser att 1 366 x 768 pixlar är acceptabelt på billigare 10,1-tummare kan inte detsamma sägas om enheter på 11,6 tum. Skillnaden i punkttäthet är enligt undertecknad tydlig och saker ser ofta ut att vara "pixliga". Positivt är i alla fall att det går att använda Asus Transformer Book T200 utan Microsofts ofta mindre exemplariska bildskalning i Windows.

Som sig bör är skärmpanelen av typen IPS och levererar bra betraktningsvinklar, vilket är extra viktigt för hybrider tillika surfplattor. Mindre färgskiftningar och mörka toner kan skönjas vid snäva vinklar, men det är ingenting undertecknad stört sig på vid normal användning.

Asus-Transformer-Book-T200-17.jpg

Färgerna som presenteras är inte de bästa vi sett från en IPS och den ser överlag ut att vara något "grådassig", dock är det värt att trycka på att resultatet oavsett är markant bättre än en TN-panel. Vår största invändning är dock tydligt ljusläckage längs kanterna. Det här märks för det mesta inte, men kan bli synligt vid hög ljusstyrka och en mörk bakgrund, exempelvis vid filmtittande.

Skärmens maximala ljusstyrka uppmäts till 284 cd/m2, som är mycket lägre än för andra testade enheter. Resultatet är inte riktigt lika illa som för Transformer Book T100, men i kombination med en ovanligt blank skärm gör det att det sannolikt blir utmanande om inte omöjligt att använda den i direkt solljus.

Medan den högsta uppmätta ljusstyrkan inte imponerar gäller något helt annat den minimala som uppmäts till rekordlåga 3 cd/m2. Det här gör surfplattan till en bra kandidat för användning i totalt mörker och vi finner det väldigt svårt att tro att någon som sover i samma rum skulle störa sig på skärmljuset.