Skärmen

Skärmstorleken 13,3 tum hör knappast till ovanligheten inom kategorin Ultrabook. Vad som däremot är mindre vanligt är upplösningar över 1 920 x 1 080 pixlar och likt föregående Lenovo Yoga 2 Pro kommer Yoga 3 Pro med det i klassen hisnande pixelantalet 3 200 x 1 800 pixlar (QHD+).

Det här ger en punkttäthet som är markant högre än allt annat som hittills gått igenom testlabbet. Med en 276 pixlar per tum (ppi) slår Yoga 3 Pro till och med Apples fullstora Ipad-modeller. Resultatet är möjlighet till en riktigt detaljrik upplevelse... plus Windows.

Som standard levereras enheten med bildskalningen inställd på 250 procent, vilket kort och gott ser horribelt ut, med uppskalade och suddiga element. Redaktionen ställde därför ned reglaget till mer behagliga 200 procent, som fortfarande inte är helt utan brister.

Menyer, verktygsfält och dylikt i Windows ser fortsatt suddigt ut på sina håll, men för det mesta är det här inga problem eller för den delen någonting som stör. Den stora brasklappen med hög upplösning i Windows är fortsatt tredjepartsmjukvara som i många fall inte hanterar den höga punkttätheten väl.

Som exempel är det vanligt att verktygsfält skalas om korrekt medan andra element lämnas orörda, vilket kan resultera i att gränssnitt blir allt från jättefult till rentutav oanvändbart. Däremot blir situationen bättre för var dag som går och att saker som webbläsare numera skalas om korrekt gör mycket.

Lenovo-Yoga-3-Pro-3.jpg

Ett vanligt klagomål med Lenovo Yoga 2 Pro var att skärmen i många fall hade en gulaktig ton. Något sådant ser inte redaktionen på testexemplaret av Yoga 3 Pro, där färgerna subjektivt ser korrekta ut, om än något varma. Sammantaget kan vi inte göra annat än att ge skärmen en tumme upp, där avdrag ges för hur den höga upplösningen hanteras av Windows och tredjepartsmjukvara.

Hög upplösning resulterar ofta i hög strömförbrukning och för att minimera detta är ljusstyrkan inte den bästa. Uppmätta 318 cd/m2 är inte dåligt, men det är inte heller ovanligt att Ultrabook-datorer ligger närmare 400 cd/m2. Det här resulterar i att skärmen kommer bli utmanande att använda en ljus dag utomhus och mer eller mindre omöjlig i direkt solljus.

Mer positivt när vi talar om ljusstyrka är lägsta möjliga, som är tillräckligt för användning i mörker utan allt för stor ansträngning av ögonen. Samtidigt bör det inte heller störa någon sovande individ i samma rum, förutsatt att skärmen inte riktas direkt eller snett emot denna.