Be Quiet Silent Base 800

Tystnad står i första rummet när tyska Be Quiet släpper sitt första datorchassi Silent Base 800. Jonas Thörnqvist står givetvis redo i testlabbet för att ge nykomlingen en rejäl genomgång.

Tyska Be Quiet har lyckats slå sig in bra på den svenska marknaden de senaste åren. Produktportföljen består i dagsläget av nätaggregat, processorkylare och fläktar där fokus, som företagsnamnet antyder, ligger på låg ljudnivå. Det finns dock en ganska naturlig produktgrupp som företaget inte har rört vid än – chassin.

På årets Computex-mässa stod det dock klart att Be Quiet var nästintill redo att äntra chassimarknaden med en helt egen modell. På mässgolvet visades en prototyp av det som idag tar plats i SweClockers testlabb, med löften om både goda expansionsmöjligheter och låg ljudnivå. Det har blivit dags att ta en titt på Silent Base 800 – Be Quiets första datorlåda.

IMG_4206.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

266 x 559 x 495 mm

Vikt

9,3 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

7 st.

2,5”-platser

4 st. (varav 2 st. delar bur med 3,5")

Fläktplatser

5 st. 140/120 mm, 2 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm Pure Wings 2, 1 st. 120 mm Pure Wings 2

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 200 kronor

Be Quiets Silent Base 800 är ett relativt storvuxet miditower-chassi med stöd för moderkort upp till formfaktorn ATX. Modellen bygger kring en stomme av stål där utsidan till största delen täcks av plastpaneler. Hela konstruktionen vilar sin sin tur på två stycken plastmedar med gummifötter, som monteras efter chassit packas upp. Samtliga exemplar av chassit kommer i färgen svart, men accenterna på framsidan går att få i antingen svart, orange eller silver.

IMG_4207.jpg
IMG_4208.jpg

Det är knappast någon hemlighet att Silent Base 800 är byggd med låg ljudnivå i åtanke, och likt många andra modeller med samma fokus täcks framsidan av luckor för att undvika direkt ljudutsläpp mot användaren. Den översta luckan är bestyckad med ett tjockt ljuddämpade material på insidan och täcker tre 5,25-tumsplatser. För den som hellre önskar att öppna luckan åt höger går detta att ordna genom att plocka bort frontpanelen och flytta gångjärnen till andra sidan.

IMG_4209.jpg
IMG_4210.jpg

Den nedre delen av frontpanelen täcks av ytterligare en lucka som även denna är utrustad med ett ljuddämpande material. Bakom denna återfinns två förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets egna Pure Wings 2-serie. För att undvika att hela chassit fylls med damm är dessa bestyckade med ett löstagbart dammfilter.

IMG_4225.jpg

De främre anslutningarna har placerats på chassits topp och består av två USB 3.0, två USB 2.0 samt in- och utgångar för ljud. I närheten av anslutningarna återfinns även chassits (väldigt stora) strömbrytare, som även agerar strömindikator, samt lysdioden för hårddiskaktivitet.

IMG_4211.jpg
IMG_4214.jpg

I bakkant sitter chassits tredje och sista förmonterade fläkt i form av en 120 mm-variant – även denna ur företagets Pure Wings 2-serie. Under denna syns genomdragningshål för extern vattenkylning samt totalt sju expansionsplatser, vilket är standard för ATX-formfaktorn.

Nätaggregatet monteras i vanlig ordning i chassits botten med fläkten pekandes nedåt. För att ytterligare sänka ljudnivån är hela modellens undersida upphöjd samt tilltäppt och insuget sker istället genom ventiler som pekar rakt bakåt. Undersidan är även utrustad med ett heltäckande dammfilter, som täcker både inloppet till nätaggregatet samt ytterligare en tom fläktplats i botten.

IMG_4226.jpg
IMG_4228.jpg

Den bakre delen av toppen är utformad på en liknande sätt som bottenpanelen, där större delen är tilltäppt och ventilationsöppningen istället återfinns i bakkant. Här återfinns dock även ytterligare ventilationsöppningar i själva toppen som har vinklats bakåt, för att ljudet från eventuella fläktar ska riktas bort från användaren.

IMG_4220.jpg
IMG_4216.jpg
IMG_4217.jpg
IMG_4218.jpg
IMG_4219.jpg

Chassits båda sidopaneler kommer bestyckade med ett dämpande material för att ytterligare pressa ned ljudnivån. Vidare har panelerna en kul finess för den som kan tänka sig att offra lite av den låga ljudnivån för bättre ventilation i form av en justerbar lucka. Denna lucka kan öppnas upp i tre olika steg, där det sista lämnar ett helt öppet hål i sidopanelen där en 120 mm-fläkt kan monteras.

IMG_4212.jpg

Väl på insidan uppvisar Silent Base 800 en relativt konventionell inre layout utan några större utsvävningar. Utrymme finns för bland annat nätaggregat med en maximal längd på 290 mm samt processorkylare upp till 170 mm. När det gäller grafikkort ryms modeller med längder upp till 290 mm – en restriktion som kan ökas till hela 400 mm om den ena hårddiskburen plockar ur.

Ventilationsmässigt kommer chassit som tidigare nämnts med en 120 mm- samt två 140 mm-fläktar förmonterade. Utöver dessa går det att komplettera med ytterligare två 140/120 mm-fläktar i toppen, en 140/120 mm-fläkt i botten samt en 120 mm-fläkt i sidopanelen. När det kommer till radiatorer kan modeller i storleksordningen 280 mm monteras i taket, medan fronten sväljer ett 140 mm-dito om hårddiskburarna plockas bort.

IMG_4221.jpg
IMG_4222.jpg
IMG_4223.jpg

Med samtliga hårddiskburar på plats rymmer Silent Base 800 totalt sju stycken 3,5-tumsenheter. Dessa monteras i sin tur med hjälp av särskilda silikonskenor som skruvas fast på enheten för att hämma vibrationer från denna. Den som önskar att montera 2,5-tumsenheter på denna sida får nöja sig med två platser för dessa med monteringspunkter i respektive burs ovankant.

Båda burarna kan givetvis plockas bort för att göra plats åt exempelvis längre grafikkort eller för att helt enkelt öka luftflödet över komponenterna. Intressant nog kan den som vill montera den mindre av de två hårddiskburarna bland 5,25-tumsplatserna, vilket känns som en smart placering för den som exempelvis inte använder optiska enheter.

IMG_4213.jpg

Utrymmet på baksidan av moderkortsplåten är minst sagt väl tilltaget, med hela 30 mm att tillgå för eventuella kablar. Be Quiet har även satsat på ordentliga genomdragningshål till komponentsidan, vars strategiska placeringar bör göra kabeldragningen till en smal sak. Användare som vill komma åt baksidan av moderkortet för montering av processorkylare kan med fördel göra detta genom det enorma utstansade hålet som återfinns här.

IMG_4224.jpg

Sist men inte minst har företaget utrustat baksidan av moderkortsplåten med platser för två 2,5-tumsenheter. Dessa monteras i löstagbara vaggor och kräver därmed inte att moderkortet monteras bort, vilket har varit fallet på vissa tidigare chassimodeller med liknande system.

Testresultat och sammanfattning

Att slå sig in som ny aktör på chassimarknaden är i dagsläget ingen lätt uppgift, då konkurrenterna hunnit finslipa både finesser och byggkvalitet under många års tid. Be Quiet gör dock ett imponerade första intryck vid komponentmonteringen inuti Silent Base 800, där insidan bjuder på utmärkt passform och hög kvalitetskänsla.

IMG_4243.jpg

Chassits inre layout känns rymlig och genomtänkt, vilket gör monteringen till en lätt historia. Modellen sväljer utan problem långa grafikkort, fläskiga nätaggregat och rejäla processorkylare samtidigt som det bjuds på rejält med lagringsplatser med mycket effektiv vibrationsdämpning. Vi gillar även möjligheten att kunna husera den mindre av lagringsburarna uppe bland 5,25-tumsplatserna, något som klingar bra med folks ovilja att bygga in optiska läsare i nya system.

IMG_4244.jpg

Be Quiet skämmer verkligen bort användaren med utrymmet på baksidan av moderkortsplåten, där de 30 millimetrarna som finns att tillgå räcker till och blir över för en rejäl bunt kablar. Företaget har även hoppat på trenden att bestycka detta område med ytterligare platser för 2,5-tumsenheter, vilket kommer väl till pass för den som exempelvis plockar bort alla lagringsburar från komponentsidan.

IMG_4245.jpg

Beslutet att bestycka både sidopanelerna med samma typ av ventilationslucka var dock mindre lyckat. Denna fyller en funktion på komponentsidan men på baksidan av moderkortsplåten inför den snarare ett hinder. Plastfästena till själva luckan sticker nämligen ut en bra bit in i kabeldragningsområdet och fastnar därmed lätt i kablarna när sidopanelen ska monteras. Det är ingen katastrofal miss, men det vore kanske på sin plats att se över denna lösning i framtiden.

Sett till chassits fokusområde, låg ljudnivå, har Be Quiet lyckats bra med modellen. Designen med ljudfällor som riktar oljudet bakåt i kombination med dämpande material skapar goda förutsättningar att bygga ett tyst system kring Silent Base 800. Det hela hänger dock på möjligheten att reglera hastigheten de medföljande chassifläktarna, vilket får oss att komma in på en annan nackdel med modellen – avsaknaden av fläktkontroller.

Chassit förlitar sig nämligen på att all styrning av fläktarna sker via moderkortets fläktkontakter, något som tyvärr inte är någon självklarhet då alla moderkort inte har fullgott stöd för spänningsstyrning av 3-pinsfläktar. Det må hända att vi har blivit lite bortskämda med exempelvis Phanteks PWM-hubb, men det känns ändå som någon form av fläktkontroller borde kunnat rymmas inom prislappen för vad Silent Base 800 kostar.

Sist men inte minst har vi modellens plastklädda utsida som inte riktigt andas samma kvalitetskänsla som insidan. Att använda just plastpaneler är det absolut inget fel på, men intrycket vi får från exempelvis modellens frontpanel och medar klingar inte riktigt rätt med den hyfsat saftiga prislappen 1 200 kronor.

Sammanfattningsvis är Silent Base 800 ett intressant första kapitel i Be Quiet chassikarriär. Modellen bjuder på en del vettiga finesser och kan med rätt förutsättningar fungera som en utomordentlig bas för ett tyst och högpresterande system. Chassit dras med en del småmissar, vilket sänker betyget något, men förhoppningsvis kan företaget ta tag i dessa till en eventuell framtida revision.

Be Quiet Silent Base 800 är ett bra chassi med god potential att hålla ned ljudnivåerna.

Fördelar:

  • Hög kvalitetskänsla och bra passform på insidan

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Enkel kabeldragning

  • Smart hårddiskupphängning

  • Potential att vara väldigt tyst

Nackdelar:

  • Osmidig ventilationslucka på ena sidopanelen

  • Saknar fläktkontroller

  • Bitvis plastigt

Pris vid publicering: 1 200 kronor

Kommentarer till artikeln

40 debattinlägg

Skicka en rättelse
6

Test: Benq Zowie XL2540 – Gamingskärm med äkta 240 Hz

Benq tar sikte på e-sporten med Zowie XL2540, en gamingskärm med traditionella 1 920 × 1 080 pixlars upplösning och en TN-panel med genuin 240 Hz-kapacitet. Läs mer

29

Elon Musk startar Neuralink – ska utveckla hjärnimplantat för att interagera med datorer

Det senaste projektet från entreprenören Elon Musk heter Neuralink och ska utveckla teknik för att koppla ihop hjärnan med datorer genom implantat. Läs mer

35

Intel lanserar Optane för konsumenter i form av M.2-baserad cachelagring

De första konsumentprodukterna med Intels minnesteknik 3D Xpoint ser nu dagens ljus i form av två M.2-enheter med låg kapacitet ämnade för cachelagring ihop med mekaniska hårddiskar. Läs mer

44

Microsoft stäms av användare för Windows 10-uppgradering

Ett flertal användare hävdar att uppgraderingen till operativsystemet Windows 10 skadat deras datorer och raderat sparade filer, något som de nu stämmer Microsoft för. Läs mer

12

TSMC inleder massproduktion av Apples systemkrets A11 i april

Inför höstens lansering av nästa generations Iphone förbereder TSMC storskalig produktion av Apples kommande systemkrets A11, där tillverkningen denna gång sker i 10 nanometer. Läs mer

25

Samsung börjar sälja reparerade Galaxy Note 7-telefoner

Efter debaclet med Samsung Galaxy Note 7 meddelar nu företaget att telefonen gör en återkomst på marknaden, då troligen med nytt namn och nya komponenter. Läs mer

66

Tyskland vill reglera strömmar via Twitch

En tysk Twitch-kanal tvingas nu ansöka om sändningstillstånd för att få fortsätta sända via tjänsten. Detta då denna uppfyller alla krav för att räknas som en traditionell tv-kanal. Läs mer

48

Rösta fram bästa datorpaket i MSI:s tävling

Flera hundra bidrag har inkommit och efter juryns gallring återstår endast fem. Nu är det upp till SweClockers medlemmar att rösta fram det bästa datorpaketet i MSI:s tävling. Läs mer

9

SweClockers på Dustin Expo 2017 i bilder

Under den gångna helgen gick Dustin Expo 2017 av stapeln, där entusiaster bland annat fick möjlighet att träffa SweClockers redaktion och medverka i tävlingar med fina priser i potten. Läs mer

81

Gamestop stänger 150 butiker till följd av sjunkande försäljning

Återförsäljaren Gamestop meddelar nu att de ska stänga mellan 150 och 225 butiker. Anledningen är att försäljningen av spel och hårdvara minskat drastiskt det senaste året. Läs mer

60

Datorfixarna går i konkurs

På grund av stora förluster tvingas nu återförsäljaren Datorfixarna ansöka om konkurs, men exakt vad som kommer hända med företaget är ännu inte säkert. Läs mer

51

Dell lanserar UP3218K – 31,5-tumsskärm med 8K-upplösning

Efter att tidigare under året visat upp modellen lanserar nu Dell UP3218K, en 8K-upplöst datorskärm med en prislapp på cirka 55 000 kronor. Läs mer