Slutsats och sammanfattning

Att bygga ett balanserat datorsystem i budgetklassen är inte helt lätt. Det är svårbedömt hur tungdrivna moderna spel är och vad som tar stryk först – grafikkort eller processor. Dessutom varierar resultatet stort mellan olika titlar där vissa utnyttjar resurserna bättre än andra.

Trenden på senare tid handlar mycket om att skala ned på processorfronten för att frigöra mer pengar till grafikkort. Framför allt modeller i Pentium- och Celeron-familjerna framhävs bitvis som närmast "underverk" med kapacitet att driva även toppmoderna speltitlar.

IMG_4448.jpg

Med resultaten från Celeron G1820 i hand står det klart att så knappast är fallet. Modellen presterar visserligen utmärkt i förhållande till kombattanter som AMD A6-7400K, Celeron J1900 och Athlon 5350, men prestandan räcker trots det inte till för mycket utöver vanligt kontorsarbete.

Begränsningarna blir smärtsamt tydliga när moderna spel rullar igång. Trots förhållandevis avskalade grafikkortet AMD Radeon R7 260X i testriggen är det processorn som står för bromsklossen och håller tillbaka resultaten, vilket ger en ojämn upplevelse i både Battlefield 4 och Dragon Age: Inquisition.

Intel Celeron G1820 kostar strax under 400 kronor, vilket egentligen innebär mycket processor för pengarna. Tillsammans med ett prispressat moderkort går det utan problem att landa under tusenlappen – direkt kollisionskurs med plattformar som Intel Bay Trail eller AMD Kabini.

För klassen är dock varje tia viktig och läget kan förändras snabbt. I skrivande stund är till exempel aningen snabbare G1840 faktiskt billigare, och Pentium G3220 ett steg upp i prestandaskalan kostar under en hundralapp extra. Den sistnämnda modellen presterar konsekvent bättre, vilket med processorbegränsade spel ger direkt avkastning för upplevelsen.

Till syvende och sist är Intel Celeron G1820 ingen dålig processor – det är snarast imponerande mycket prestanda för pengarna. Bättre modeller finns dock till samma pris eller med mindre påslag, vilket gör ett inköp svårmotiverat.

Sist men inte minst, gamers med siktet inställt på moderna titlar bör utan tvekan kika på en annan modell, helst i Core i3-klassen med stöd för totalt fyra trådar. De tvåtrådade modellernas storhetstid är helt enkelt oåterkalleligt förbi.

Fördelar:

  • Snabb vid vardagsanvändande

  • Effektsnål och lättkyld

Nackdelar:

  • Tveksam prislapp

  • Två kärnor begränsar prestandan

Cirkapris vid publicering: 370 kronor
Lägsta pris: