Strömmande spel med Steam, Nvidia Shield, Sony Playstation 4 och Nintendo Wii U

Att strömma spel till annan enhet är en omtalad finess på både PC och konsol. SweClockers testar fem av de populäraste lösningarna och undersöker hur det hela fungerar i praktiken.

När tv-apparaten är blockerad, datorn upptagen och julefriden krossad kan det vara svårt att krypa in i spelandets värld. En lösning på problemen är fjärrspel, lösningar då bild och ljud strömmas från en enhet till en annan. Resultatet blir i bästa fall att favorittiteln kan avnjutas i soffhörnet även om Ivanhoe rullar och kusinerna skriker.

remote_samling_2.jpg

SweClockers har satt tänderna i fem olika lösningar för fjärrspel, allt från Playstation 4 till Nvidias Shield Tablet. Intrycken sammanfattas i artikelns video, men nedan levereras även några korta rader om varje konfiguration.

PC-systemet som agerar server för relevanta tester är en överklockad Core i7-2600K med Geforce GTX 780 Ti. Nätverket är byggt runt en Asus RT-N66U med god placering, stabil signal och hög överföringshastighet till klienterna. Både gamingdatorn, HTPC-maskinen, Wii U och Playstation 4 är anslutna med ethernetkabel.

Nintendo Wii U

Senaste generationens spelkonsol från Nintendo kommer med stöd för strömmat spelande redan ur kartong. Kontrollen Gamepad är utrustad med en egen skärm dit många titlar kan strömmas, antingen totalt eller med begränsad funktionalitet.

wiiu.jpg

När systemet fungerar är det riktigt bra med låg latens och fint flyt. Skam vore väl annat, en av säljpunkterna för Wii U är just att spelande ska fungera utmärkt även direkt på sekundärskärmen. Att den vanliga handkontrollen används innebär dessutom att alla knappar och spakar sitter där de ska, något som öppnar upp för nästan sömlöst spelande.

På minussidan finns till bland annat bildskärmen, vilken kan upplevas som lågupplöst och lite grumlig. Räckvidden är dessutom förhållandevis begränsad där endast ett par meter räcker för att anslutningen ska börja bråka. Notervärt är också att alla spel inte fungerar fullt ut på sekundärskärmen, samt att systemet föga förvånande är begränsat till titlar som finns på för Nintendo Wii U.

Sony Playstation 4

Sonys senaste spelkonsol kommer med stöd fjärrspel. Tekniken fungerar både lokalt och över internet tillsammans med bärbara enheten Vita samt officiellt i kombination med telefoner i Z-serien. Alla titlar kan köras på distans, men utbudet är naturligt nog begränsat till vad som finns för plattformen Playstation 4.

Med Xperia Z3 Compact

Först ut är Fjärrspel tillsammans med "kompakta" Xperia Z3 Compact. Tekniken testas framför allt över ett lokalt, trådlöst, nätverk, både i närheten av routern och lite längre bort. Nämnvärt är tillbehöret GCM10 för att hålla ihop handkontroll och telefon.

z3c.jpg

När systemet väl fungerar och rullar på är flytet riktigt hyfsat. Det handlar inte om en upplevelse som kan konkurrera med lokalt spelande, men klart godkänt. Stort plus i kanten är att handkontrollen Dualshock 4 går att ansluta, vilket minskar behovet av pekskärmsnavigation.

Under redaktionens tester är dock anslutningen till nätkverket ofta instabil med fler nedkopplingar och buggar än något annat system. Kontrollerna på pekskärmen är dessutom enormt svåranvända, något som inte blir bättre av den för ändamålet lilla skärmen. Separat handkontroll räddar helt klart dagen, men kräver att två enheter släpas runt och hålls laddade.

Med Playstation Vita

Sonys bärbara spelstation Vita har inte varit den storsäljare företaget hoppats på, men finns trots det i många hem. Enheten har dessutom stöd för Fjärrspel, både via lokalt nätverk, över internet samt med direkt anslutning till Playstation 4.

vita.jpg

Till skillnad från Z3 Compact upplevs anslutningen här som mycket stabil med låg latens. Speciellt vid snabbt lokalt nätverk känns det mer eller mindre som att spela direkt på konsolen, men även över internet är systemet förvånansvärt användbart. Playstation Vita är även en enda enhet med både skärm och handkontroll, något som minimerar antalet prylar att släpa med.

Inbyggda knappar till trots, utbudet matchar inte perfekt med Dualshock 4 vilket kräver att vissa funktioner flyttas runt. Resultatet varierar från bra i titlar som Destiny till oanvändbart i bland annat Shadow of Mordor. Pekskärmen på baksidan är helt enkelt ingen fullvärdig ersättare till fysiska knappar. Nämnvärt är också att enhetens skärm kan upplevas som lågupplöst, speciellt i jämförelse med dagens mobiltelefoner.

Steam In-home Streaming

Redaktionen kikade redan i våras på Steam In-home Streaming, Valves lösning för att strömma spel mellan Steam-klienter. Sedan dess har tekniken utvecklats och finslipats enormt, vilket lägger grunden för en betydligt bättre upplevelse.

steam_ihs.jpg

Vid användning på tillräckligt kraftfulla system i ett snabbt nätverk är In-home Streaming mycket bra. Tekniken ger subjektivt låga latenser och bra bildkvalitet, samt ger tillgång till hela serverdatorns Steam-bibliotek. På mottagarsidan går det att använda både mus och tangentbord samt handkontroll, vilket öppnar upp för olika typer av titlar.

Som grädde på moset går det även att med lite trick få igång speltitlar i till exempel Origin, där Battlefield 4 rullar bra både på HTPC och laptop. Sist men inte minst ger In-home Streaming bra kontroll över inställningar där användaren själv kan finlira för optimerad upplevelse.

För bra flyt krävs dock en relativt kraftfull dator där till exempel Atom-baserade surfplattor ger noterbart sämre resultat. Det innebär i praktiken att en laptop behövs på mottagarsidan, vilket knappast är optimalt ur smidighetssynpunkt. Det finns även vissa frågetecken runt hur de automatiska inställningarna prioriterar bildkvalitet över bildfrekvens, samt varför handkontrollen inte fungerar med titlar där den "borde".

Nvidia Shield Tablet – Gamestream

Nvidia gav sig in i fjärrspel på allvar med fjolårets Shield Portable. Uppföljaren heter Shield Tablet och är mera en vanlig surfplatta med tillhörande handkontroll, dock fortsatt kapabel att strömma spelande från datorer via tekniken Gamestream.

shield_tablet.jpg

Nvidia har fokuserat på enkelhet med Gamestream och Shield Tablet, vilket gör det föredömligt smärtfritt att komma igång. När systemet väl rullar är det dessutom väldigt stabilt med subjektivt låg latens och bra bildkvalitet. Även spelutbudet är mycket bra, majoriteten av "vanliga" PC-titlar går att strömma.

Även hårdvaran är trevlig. Android-surfplattan i sig går inte av för hackor, och Nvidias handkontroll ligger bra i handen med alla knappar på "rätt" ställe. Sist men inte minst finns systemet Geforce Grid, vilket tillåter användaren att strömma spel direkt från Nvidias servrar med överraskande gott resultat.

På ett sätt är dock ursprungliga Shield Portable en bättre enhet – allt sitter ihop, vilket eliminerar behovet av "separat" handkontroll. Shield Tablet upplevs också ha svårt med signalstrykan på det trådlösa nätverket och ger tillsammans med Xperia Z3 Compact vissa problem. Sist men inte minst finns en föga överraskande begränsning – systemet fungerar endast med Geforce-kort i serverdatorn.

Videoklippen med Shield Tablet är filmade innan senaste uppdateringen av hubbmjukvaran. Gränssnittet ser därför annorlunda ut.

Sammanfattande tankar

Fjärrspelande är en teknik som varit rejält på tapeten under 2014, och det med all rätt. I takt med bättre tekniker och snabbare nätverk öppnas nya möjligheter för strömmad gaming, vilket ger utrymme för färska lösningar när hemmet ska teknikinredas.

remote_samling.jpg

Samtliga testade koncept har helt klart sin charm, även om vissa fungerar bättre än andra. Dedikerade PC-spelare gör antagligen bäst i att titta närmare på Steam In-home Streaming, även om Nvidia Gamestream blir ett starkt alternativ om en Android-platta finns med på inköpslistan.

För konsolspelare handlar det mycket om vilken hårdvara som står i tv-bänken. Med Wii U finns tekniken redan på plats, även om räckvidden lämnar mycket i övrigt att önska. För Playstation 4 är det knivigare, då varken bärbara PS Vita eller strömmande till telefon övertygar fullt ut. Till mindre kritiska titlar finns det dock goda förutsättningar för mobilt spelande.

Till syvende och sist är olika typer av fjärrspel högintressanta koncept som på allvar kan påverka hur i alla fall undertecknad planerar teknikframtiden. Nu gäller det att invänta den perfekta lösningen, sedan är det fritt fram att kasta pengar på skärmen.

Kommentarer till artikeln

44 debattinlägg

Skicka en rättelse
11

Samsung avtäcker Galaxy S8 och S8+

Samsungs Unpacked-evenemang blir arena för lanseringen av de nya flaggskeppstelefonerna Galaxy S8 och S8+, där båda modellerna har nästintill kantlösa bildskärmar. Läs mer

17

Testpilot: Vertagear Triigger 350 Special Edition

Med en sportigt röd metalliclack och Formel 1-inspirerade paddlar sladdar gamingstolen Vertagear Triigger 350SE in hos testpiloten Joakim "vargeEEEEn" Pekkari för recension. Läs mer

41

Windows 10 Creators Update släpps 11 april

Microsoft har nu bekräftat att årets första stora uppdatering till Windows 10 släpps i april. Bland nyheterna återfinns bland annat en ny version av Paint och spelläget Game Mode. Läs mer

27

FSP lanserar nätaggregatsserien Dagger i formfaktorn SFX

Taiwanesiska FSP ansluter sig till skaran tillverkare att framställa högpresterande nätaggregat för den mindre formfaktorn SFX, där den nya serien Dagger kommer i både 500 och 600 W. Läs mer

14

Razer uppdaterar Blade Pro med Kaby Lake och THX-certifiering

Den bärbara speldatorn Razer Blade Pro lanseras i en ny version, där en av de stora nyheterna är THX-certifiering av ljud och bild. Läs mer

40

Biostar lanserar X370GTN – Mini ITX-moderkort för AMD Ryzen

Efter att ha saknats vid lansering börjar moderkort enligt formfaktorn Mini ITX dyka upp för AMD Ryzen. Först ut blir Biostar med X370GTN som baseras kring styrkretsen X370. Läs mer

15

Planescape: Torment får nyutgåva med uppdaterad grafik

Det klassiska rollspelet Planescape: Torment får en remaster-utgåva senare i år, med stöd för modern hårdvara och 4K-upplösning. Läs mer

51

Test: Benq Zowie XL2540 – Gamingskärm med äkta 240 Hz

Benq tar sikte på e-sporten med Zowie XL2540, en gamingskärm med traditionella 1 920 × 1 080 pixlars upplösning och en TN-panel med genuin 240 Hz-kapacitet. Läs mer

60

Elon Musk startar Neuralink – ska utveckla hjärnimplantat för att interagera med datorer

Det senaste projektet från entreprenören Elon Musk heter Neuralink och ska utveckla teknik för att koppla ihop hjärnan med datorer genom implantat. Läs mer

67

Intel lanserar Optane för konsumenter i form av M.2-baserad cachelagring

De första konsumentprodukterna med Intels minnesteknik 3D Xpoint ser nu dagens ljus i form av två M.2-enheter med låg kapacitet ämnade för cachelagring ihop med mekaniska hårddiskar. Läs mer

72

Microsoft stäms av användare för Windows 10-uppgradering

Ett flertal användare hävdar att uppgraderingen till operativsystemet Windows 10 skadat deras datorer och raderat sparade filer, något som de nu stämmer Microsoft för. Läs mer

15

TSMC inleder massproduktion av Apples systemkrets A11 i april

Inför höstens lansering av nästa generations Iphone förbereder TSMC storskalig produktion av Apples kommande systemkrets A11, där tillverkningen denna gång sker i 10 nanometer. Läs mer