Strömmande spel med Steam, Nvidia Shield, Sony Playstation 4 och Nintendo Wii U

Att strömma spel till annan enhet är en omtalad finess på både PC och konsol. SweClockers testar fem av de populäraste lösningarna och undersöker hur det hela fungerar i praktiken.

När tv-apparaten är blockerad, datorn upptagen och julefriden krossad kan det vara svårt att krypa in i spelandets värld. En lösning på problemen är fjärrspel, lösningar då bild och ljud strömmas från en enhet till en annan. Resultatet blir i bästa fall att favorittiteln kan avnjutas i soffhörnet även om Ivanhoe rullar och kusinerna skriker.

remote_samling_2.jpg

SweClockers har satt tänderna i fem olika lösningar för fjärrspel, allt från Playstation 4 till Nvidias Shield Tablet. Intrycken sammanfattas i artikelns video, men nedan levereras även några korta rader om varje konfiguration.

PC-systemet som agerar server för relevanta tester är en överklockad Core i7-2600K med Geforce GTX 780 Ti. Nätverket är byggt runt en Asus RT-N66U med god placering, stabil signal och hög överföringshastighet till klienterna. Både gamingdatorn, HTPC-maskinen, Wii U och Playstation 4 är anslutna med ethernetkabel.

Nintendo Wii U

Senaste generationens spelkonsol från Nintendo kommer med stöd för strömmat spelande redan ur kartong. Kontrollen Gamepad är utrustad med en egen skärm dit många titlar kan strömmas, antingen totalt eller med begränsad funktionalitet.

wiiu.jpg

När systemet fungerar är det riktigt bra med låg latens och fint flyt. Skam vore väl annat, en av säljpunkterna för Wii U är just att spelande ska fungera utmärkt även direkt på sekundärskärmen. Att den vanliga handkontrollen används innebär dessutom att alla knappar och spakar sitter där de ska, något som öppnar upp för nästan sömlöst spelande.

På minussidan finns till bland annat bildskärmen, vilken kan upplevas som lågupplöst och lite grumlig. Räckvidden är dessutom förhållandevis begränsad där endast ett par meter räcker för att anslutningen ska börja bråka. Notervärt är också att alla spel inte fungerar fullt ut på sekundärskärmen, samt att systemet föga förvånande är begränsat till titlar som finns på för Nintendo Wii U.

Sony Playstation 4

Sonys senaste spelkonsol kommer med stöd fjärrspel. Tekniken fungerar både lokalt och över internet tillsammans med bärbara enheten Vita samt officiellt i kombination med telefoner i Z-serien. Alla titlar kan köras på distans, men utbudet är naturligt nog begränsat till vad som finns för plattformen Playstation 4.

Med Xperia Z3 Compact

Först ut är Fjärrspel tillsammans med "kompakta" Xperia Z3 Compact. Tekniken testas framför allt över ett lokalt, trådlöst, nätverk, både i närheten av routern och lite längre bort. Nämnvärt är tillbehöret GCM10 för att hålla ihop handkontroll och telefon.

z3c.jpg

När systemet väl fungerar och rullar på är flytet riktigt hyfsat. Det handlar inte om en upplevelse som kan konkurrera med lokalt spelande, men klart godkänt. Stort plus i kanten är att handkontrollen Dualshock 4 går att ansluta, vilket minskar behovet av pekskärmsnavigation.

Under redaktionens tester är dock anslutningen till nätkverket ofta instabil med fler nedkopplingar och buggar än något annat system. Kontrollerna på pekskärmen är dessutom enormt svåranvända, något som inte blir bättre av den för ändamålet lilla skärmen. Separat handkontroll räddar helt klart dagen, men kräver att två enheter släpas runt och hålls laddade.

Med Playstation Vita

Sonys bärbara spelstation Vita har inte varit den storsäljare företaget hoppats på, men finns trots det i många hem. Enheten har dessutom stöd för Fjärrspel, både via lokalt nätverk, över internet samt med direkt anslutning till Playstation 4.

vita.jpg

Till skillnad från Z3 Compact upplevs anslutningen här som mycket stabil med låg latens. Speciellt vid snabbt lokalt nätverk känns det mer eller mindre som att spela direkt på konsolen, men även över internet är systemet förvånansvärt användbart. Playstation Vita är även en enda enhet med både skärm och handkontroll, något som minimerar antalet prylar att släpa med.

Inbyggda knappar till trots, utbudet matchar inte perfekt med Dualshock 4 vilket kräver att vissa funktioner flyttas runt. Resultatet varierar från bra i titlar som Destiny till oanvändbart i bland annat Shadow of Mordor. Pekskärmen på baksidan är helt enkelt ingen fullvärdig ersättare till fysiska knappar. Nämnvärt är också att enhetens skärm kan upplevas som lågupplöst, speciellt i jämförelse med dagens mobiltelefoner.

Steam In-home Streaming

Redaktionen kikade redan i våras på Steam In-home Streaming, Valves lösning för att strömma spel mellan Steam-klienter. Sedan dess har tekniken utvecklats och finslipats enormt, vilket lägger grunden för en betydligt bättre upplevelse.

steam_ihs.jpg

Vid användning på tillräckligt kraftfulla system i ett snabbt nätverk är In-home Streaming mycket bra. Tekniken ger subjektivt låga latenser och bra bildkvalitet, samt ger tillgång till hela serverdatorns Steam-bibliotek. På mottagarsidan går det att använda både mus och tangentbord samt handkontroll, vilket öppnar upp för olika typer av titlar.

Som grädde på moset går det även att med lite trick få igång speltitlar i till exempel Origin, där Battlefield 4 rullar bra både på HTPC och laptop. Sist men inte minst ger In-home Streaming bra kontroll över inställningar där användaren själv kan finlira för optimerad upplevelse.

För bra flyt krävs dock en relativt kraftfull dator där till exempel Atom-baserade surfplattor ger noterbart sämre resultat. Det innebär i praktiken att en laptop behövs på mottagarsidan, vilket knappast är optimalt ur smidighetssynpunkt. Det finns även vissa frågetecken runt hur de automatiska inställningarna prioriterar bildkvalitet över bildfrekvens, samt varför handkontrollen inte fungerar med titlar där den "borde".

Nvidia Shield Tablet – Gamestream

Nvidia gav sig in i fjärrspel på allvar med fjolårets Shield Portable. Uppföljaren heter Shield Tablet och är mera en vanlig surfplatta med tillhörande handkontroll, dock fortsatt kapabel att strömma spelande från datorer via tekniken Gamestream.

shield_tablet.jpg

Nvidia har fokuserat på enkelhet med Gamestream och Shield Tablet, vilket gör det föredömligt smärtfritt att komma igång. När systemet väl rullar är det dessutom väldigt stabilt med subjektivt låg latens och bra bildkvalitet. Även spelutbudet är mycket bra, majoriteten av "vanliga" PC-titlar går att strömma.

Även hårdvaran är trevlig. Android-surfplattan i sig går inte av för hackor, och Nvidias handkontroll ligger bra i handen med alla knappar på "rätt" ställe. Sist men inte minst finns systemet Geforce Grid, vilket tillåter användaren att strömma spel direkt från Nvidias servrar med överraskande gott resultat.

På ett sätt är dock ursprungliga Shield Portable en bättre enhet – allt sitter ihop, vilket eliminerar behovet av "separat" handkontroll. Shield Tablet upplevs också ha svårt med signalstrykan på det trådlösa nätverket och ger tillsammans med Xperia Z3 Compact vissa problem. Sist men inte minst finns en föga överraskande begränsning – systemet fungerar endast med Geforce-kort i serverdatorn.

Videoklippen med Shield Tablet är filmade innan senaste uppdateringen av hubbmjukvaran. Gränssnittet ser därför annorlunda ut.

Sammanfattande tankar

Fjärrspelande är en teknik som varit rejält på tapeten under 2014, och det med all rätt. I takt med bättre tekniker och snabbare nätverk öppnas nya möjligheter för strömmad gaming, vilket ger utrymme för färska lösningar när hemmet ska teknikinredas.

remote_samling.jpg

Samtliga testade koncept har helt klart sin charm, även om vissa fungerar bättre än andra. Dedikerade PC-spelare gör antagligen bäst i att titta närmare på Steam In-home Streaming, även om Nvidia Gamestream blir ett starkt alternativ om en Android-platta finns med på inköpslistan.

För konsolspelare handlar det mycket om vilken hårdvara som står i tv-bänken. Med Wii U finns tekniken redan på plats, även om räckvidden lämnar mycket i övrigt att önska. För Playstation 4 är det knivigare, då varken bärbara PS Vita eller strömmande till telefon övertygar fullt ut. Till mindre kritiska titlar finns det dock goda förutsättningar för mobilt spelande.

Till syvende och sist är olika typer av fjärrspel högintressanta koncept som på allvar kan påverka hur i alla fall undertecknad planerar teknikframtiden. Nu gäller det att invänta den perfekta lösningen, sedan är det fritt fram att kasta pengar på skärmen.

Kommentarer till artikeln

44 debattinlägg

Skicka en rättelse
9

Fira och festa med oss när FZ fyller 20 år

Ikväll vankas partaj när spelsiten FZ firar 20 år på Skyddsrummet i Stockholm. Häng med via direktsändning på Twitch och bilder i galleriet! Läs mer

37

Intel kan börja använda teknik från AMD för grafik i sina processorer

Enligt nya uppgifter ska Intel använda sig av teknik från AMD för att tillverka grafikkretsar till sina processorer. Detta så företagets avtal med Nvida går ut i början av nästa år. Läs mer

93

Post- och telestyrelsen: "Telia bryter mot nätneutraliteten"

Efter ett antal månaders utredning har nu Post- och telestyrelsen kommit fram till att Telias fri surf-kampanj bryter mot nätneutraliteten. Därför uppmanar de nu företaget att ändra denna. Läs mer

31

Nanoxia lanserar retroosande tangentbordet Ncore Retro

Inspirerat av gamla skrivmaskiner lanserar nu Nanoxia tangentbordet Ncore Retro, en mekanisk modell med cirkelformade tangenter. Läs mer

11

Nintendo-kväll med Geeks Gaming lördag klockan 19:00

På lördag den 10 december river Geeks Gaming av ett Nintendo-fokuserat event på kontoret i Stockholm. På agendan står både spel med och mot varandra på Wii U och nya Mini NES. Läs mer

Playseat Revolution från Webhallen bakom sjunde luckan

  • idag 12:00

Julglädjen fortsätter i Geeks Julkalender. Bakom den sjunde luckan döljs ett paketerbjudande på en stol från Playseat för dig som tar simulatorer på allvar. Läs mer

14

Pebble Time 2 och Pebble Core kan komma att läggas ned efter Fitbits förvärv

Ett förvärv av Pebble ser nu ut att vara nära och enligt en rapport innebär detta slutet för företagets produkter, både nuvarande och kommande sådana. Läs mer

22

Rösta fram Månadens Galleri!

Det är december och dags för årets sista upplaga av Månadens Galleri! Bland utmanarna märks bland annat två tungviktare från Casemod Championship 2016. Läs mer

30

Vinnande datorpaket blir MSI Carbon PC hos återförsäljaren Webhallen

Hundratals bidrag och en omröstning senare. Nu har ett datorpaket utsetts till vinnande bidrag och kommer säljas hos Webhallen som "MSI Carbon PC 2016" genom hela december. Läs mer

9

Cooler Master lanserar Mastercase Maker 5t

Cooler Master hoppar på årets hetaste trend på chassimarknaden, där det nya flaggskeppet Mastercase Maker 5t bestyckas med sidopaneler av härdat glas och avancerade ljusfunktioner. Läs mer

67

Rösta om SweClockers jullogga 2016!

Nio juliga bidrag har gått till final i SweClockers årliga julpyntartävling. Nu lämnar juryn över till läsarna, som får i uppgift att avgöra vilken logotyp som ska pryda sajten över jul! Läs mer

3

Nvidia släpper drivrutin för Oculus Touch lanseringstitlar

Oculus rörelsekontroll Touch har nyligen lanserats med tillhörande speltitlar. I samband med detta släpper Nvidia en ny drivrutin med optimeringar för dessa. Läs mer