Amerikanska NZXT gjorde ett stort avtryck på chassimarknaden när de i våras släppte sin efterlängtade modell H440. Chassit utmärkte sig med en ypperlig byggkvalitet samt en genomtänkt inre layout som gjordes möjlig genom att företaget slopade samtliga 5,25-tumsplatser – vilket gjorde att de istället kunde satsa på mer flexibla ventilationslösningar.

Då allt färre entusiaster använder sig av optiska enheter togs det 5,25-tumslösa konceptet emot med öppna armar av de flesta – något som fick NZXT att ta idén vidare till andra kommande chassimodeller. Nu, ett halvår senare, har det därför blivit dags att kika på hur konceptet fungerar i det lite billigare segmentet i form av nykomlingen Source S340.

IMG_4397.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

200 × 445 × 432 mm

Vikt

7,05 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

3 st. (1 st. använder samma plats som 3,5”)

Fläktplatser

3 st. 120/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm (1 200 rpm)

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

NZXT Source S340 är vad man skulle kunna kalla för ett väldigt kompakt miditowerchassi, som med en inre lådvolym på drygt 38 liter placerar den i samma storleksklass som Corsairs Micro ATX-modell Obsidian 350. Exemplaret som tar plats i testlabbet kommer i ett pianosvart utförande med ett stort akrylfönster i ena sidopanelen, men modellen finns även i högblank vitt om det är mer tilltalande.

IMG_4402.jpg
IMG_4403.jpg
IMG_4404.jpg

Likt sin dyrare storebror kommer modellen med en helt slät frontpanel, vilket är ett resultat av att 5,25-tumsplatserna har slopats. Bakom panelen, som sitter fast med snabbfästen, återfinns ett heltäckande dammfilter som i sin tur täcker två fläktplatser för modeller i storleksklasserna 120- samt 140 mm.

IMG_4398.jpg
IMG_4399.jpg

I främre delen av chassits topp har företaget placerat strömknappen samt anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Ytterligare en bit bakom dessa återfinns en ensam fläktplats med en förmonterad 120 mm-fläkt som även går att byta ut mot en 140 mm-variant om så önskas.

IMG_4405.jpg
IMG_4406.jpg

Chassits baksida bjuder på ytterligare en förmonterad 120 mm-fläkt samt totalt sju expansionsplatser, vilket är standard för ATX-formfaktorn. Nätaggregatet monteras i vanlig ordning i botten med fläkten riktad nedåt. Insuget till denna täcks av ett ovanligt grovmaskigt, samt svårtillgängligt, dammfilter.

IMG_4407.jpg

Väl på insidan möts vi av en väldigt öppen struktur, som till en viss del påminner om H440 med en separat kammare för nätaggregatet i botten. Modellen har stöd för moderkort i formfaktorerna ATX, Micro ATX samt Mini ITX, samtidigt som den sväljer grafikkort med en maximal längd på 364 mm. Då chassit endast har en bredd på 200 mm sätts dock vissa restriktioner gällandes processorkylare, där höjden på dessa inte för överskrida 161 mm – något som effektivt räknar bort merparten av de större modellerna med 140 mm-fläkt.

IMG_4412.jpg

Den primära platsen för montering av radiatorer är belägen i framkanten på chassit, där det ryms modeller i storlekarna 240- eller 280 mm. Precis bakom denna monteringsplats syns en rejäl genomdragningsskåra för kablarna som ska löpa till exempelvis 24-pinsanslutningen på moderkortet samt 6-pinskontakterna på moderkortet. Denna skåra täcks i sin del av en löstagbar kåpa vars jobb är att dölja kablarna för ett mer estetiskt tilltalande bygge.

IMG_4411.jpg

Precis som hos den dyrare H440 har NZXT placerat två lagringsvaggor ovanpå nätaggregatskammaren. Varje vagga är löstagbar och huserar en 2,5-tumsenhet som skruvas fast underifrån.

IMG_4408.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på 17 mm utrymme för kabeldragning, med ytterligare möjlighet att skuffa undan kablar nere i den stora nätaggregatskammaren. För att underlätta ytterligare har stora delar av plåten även bestyckats med öglor genom vilka man kan dra fast kablarna med exempelvis buntband. Sist men inte minst syns ett väl tilltaget hål för baksidan av moderkortets sockel som underlättar byte av processorkylare i efterhand.

IMG_4410.jpg

Utrymmet för nätaggregatet är riktigt rejält och sväljer utan problem både djupa nätdelar samt ett ordenligt ormbo med kablar. I botten här syns ytterligare öglor för att bunta fast kablar och hålla dem på plats.

IMG_4409.jpg

I den främre delen av chassits botten syns modellen primära lagringsbur som är en ytterst spartansk historia. Denna rymmer två 3,5-tumsenheter som skruvas fast direkt i buren utan någon form av vibrationsdämpning. Under denna bur finns det ytterligare en monteringsplats för antingen en 3,5- eller en 2,5-tumsenhet som skruvas fast direkt mot bottenplåten.

Testresultat och sammanfattning

Det första som infinner sig när man packar upp Source S340 är en känsla av kvalitet som inte är helt olik den vi upplevde ihop med den avsevärt dyrare modellen H440. Det är minst sagt imponerande att NZXT lyckats plocka med denna byggkvalitet nedåt i prisklasserna, samtidigt som både god passform och nyskapade layout har kunnat bibehållas på insidan.

IMG_4415.jpg
IMG_4418.jpg

Att bygga in komponenter i S340 kan inte beskrivas som något annat än en riktigt angenäm upplevelse. Trots att det rör sig om ett relativt kompakt miditowerchassi känns insidan riktigt rymlig. Tack vare beslutet att återigen slopa 5,25-tumsplataserna har NZXT banat väg för både långa grafikkort och stora radiatorlösningar i fronten, utan att det för den delen blir trångt.

Därtill syns ett väldigt genomtänkt system för kabeldragning, där strategiskt placerade småhål kombineras med en enorm genomdragningsskåra genom vilken en enorm drös kablar kan passera. Den simpla kabelkåpan agerar sedan pricken över i:et och gör bygget enormt mycket mer estestiskt tilltalande, samtidigt som den effektivt fångar upp kablarna.

IMG_4416.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på fullt tillräckligt utrymme för de kablar som faktiskt passerar det området samtidigt som resten av ormboet kan skuffas undan i den enorma nätaggregatskammaren i botten. Denna sväljer även utan problem riktigt djupa nätdelar utan att det blir trångt att leda en riktigt tjock kabelstam vidare till komponentsidan via genomdragningsskåran.

IMG_4417.jpg

Det finns dock ett par områden där det känns som att NZXT slog i budgettaket för modellen innan den var färdig. Ett av de mest prominenta är utan tvekan hårddiskburen, som visserligen är funktionell, men helt saknar allt vad vibrationsdämpning heter. Detta resulterar inte helt oväntat i irriterande resonans och generellt högre ljudnivå om användaren väljer att montera in hårddiskar. Därtill är fläktfiltret till nätaggregatet lite för grovmaskigt, samtidigt som det är på tok för svårtillgängligt för att vanliga användare ska orka rengöra det regelbundet.

Sist men inte minst finns det vissa frågetecken kring modellens prislapp i vårt avlånga land. Chassit marknadsförs som ett budgetorienterat alternativ, vilket klingar relativt bra med det internationella riktpriset på 69 USD. I Sverige får vi dock nöja oss med betydligt dyrare 795 kronor, en prislapp som placerar modellen i ett helt annat segment med avsevärt hårdare konkurrens.

Sammanfattningsvis kan dock många av chassits positiva aspekter överväga de negativa, och vår generella upplevelse av Source S340 är en god sådan. Modellen lider av ett par tråkiga missar och en något saftig prislapp i Sverige, där den sistnämnda faktorn förhoppningsvis kan komma att ändras i framtiden. Nackdelarna till trots förtjänar ändå modellen att utnämnas till ett bra chassi och ett intressant alternativ i klassen.

Genomtänkt inre layout och riktigt hög kvalitetskänsla gör NZXT Source S340 till ett bra chassi.

Fördelar:

  • Mycket bra kvalitetskänsla och passform

  • Goda expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Enkel kabeldragning

  • Lättarbetat

Nackdelar:

  • Odämpad hårddiskbur

  • Svårtillgängligt dammfilter i botten

  • Något hög prislapp i Sverige

Pris vid publicering: 795 kronor
Lägsta pris: