Slutsats och sammanfattning

För att kunna sammanfatta Sapphire Radeon R9 285 Dual-X OC krävs egentligen två olika sektioner. Givetvis handlar mycket om grafikkortet i sig, men minst lika viktig är omskrivna Tahiti-ersättaren Tonga.

AMD-Radeon-R9-285-Tonga-4.jpg

AMD Tonga – kretsen alla glömde

Som tidigare konstaterat är grafikkort i mellanklassen med god marginal populärast ute i stugorna. För runt 2 000 kronor går det att få kompetenta modeller som räcker åt de allra flesta, utan att behöva övertrassera kontot eller maxa kreditkortet.

Det är därför knappast någon större överraskning att AMD:s förhoppningar för grafikkretsen Tonga och Radeon R9 285 var på topp. En stark utmanare i mellanklassen kan snabbt visa sig vara riktigt lukrativ, speciellt om många partnertillverkare är med på tåget.

Lanseringen blev dock knappast en succé. Recensenter var överens om att modellen underpresterade ställt mot Radeon R9 280, samtidigt som varken effektåtgång eller prislapp övertygade. Kretsen var dessutom väldigt buggig, där både SweClockers och annan media bitvis hade stora problem att få fram användbara siffror. Resultatet blev att intresset falnade snabbt, speciellt när mer påkostade R9 285X av allt att döma skrotades.

AMD-Radeon-R9-285-Tonga-1.jpg

Ett halvår senare har mycket blivit bättre, speciellt på den kritiska buggfronten. Tidigare ospelbara titlar fungerar, och med ett fåtal undantag landar prestandasiffrorna ungefär som väntat. Vissa spel och scenarion bråkar dock fortfarande, vilket öppnar upp för att AMD har ytterligare finlir att göra på mjukvarusidan.

På prisfronten är det dock fortsatt rörigt. Precis som likvärdigt presterande Geforce GTX 960 är grafikkort med Radeon R9 285 egentligen för dyra, där både föregångaren R9 280 och snabbare R9 280X finns till mer attraktiva prislappar. Även direkt ställt mot Nvidias nykomling är det problematiskt – modeller med GTX 960 är betydligt effektivare och ger i stort samma fps-värden.

IMG_4854.jpg

Sapphire Radeon R9 285 Dual-X OC

Med det sagt, över till Sapphire Radeon R9 285 Dual-X OC. Modellen kommer med en hälsosam överklockning som lyfter noteringen i tabellerna. Resultatet räcker för att slå både R9 280 och Geforce GTX 960 på fingrarna, även om marginalerna inte är enorma.

För den som vill finlira ytterligare finns dessutom mer att hämta. SweClockers testexemplar ger över 10 procent extra prestanda när frekvenserna skruvas upp, något som står sig bra i konkurrensen. Nämnvärt är dock att effektåtgången drar iväg, något att hålla i minnet för kompaktare byggen.

Just effektåtgången är dessutom ett generellt problem med kortet. Modellen drar betydligt mer än något Geforce GTX 960, och landar dessutom sämre till än föregångaren R9 280. Värmeutvecklingen speglas framför allt i ljudnivån – Sapphires grafikkort är knappast tyst när belastningen drar iväg, en stark kontrast mot de testade Geforce GTX 960-varianterna.

IMG_4846.jpg

Prismässigt ligger Sapphire Radeon R9 285 Dual-X OC på cirka 2 200 kronor inklusive moms. Det är någon hundralapp under många Geforce GTX 960-varianter, men i stort på samma nivå. Ställt direkt mot varandra känns Nvidias kort som det i stort bättre köpet, även om inget av alternativen slår några rekord i prisvärdhet.

Till syvende och sist är Sapphires R9 285-variant inget dåligt grafikkort, men samtidigt övertygar det inte fullt ut på någon front. Det finns helt enkelt mer attraktiva alternativ på marknaden, kanske speciellt i sakta döende R9 280- och 280X-serierna.

Fördelar:

  • Bra överklockning för testexemplaret

  • Godkänd prestanda i klassen

Nackdelar:

  • Högljudd kylare

  • Tveksam prislapp

  • Vissa kvarvarande buggar

  • För klassen hög effektåtgång

Cirkapris vid publicering: 2 200 kronor
Lägsta pris: