Skärmen

Högupplösta skärmar är i ropet och under förra året slog Full HD verkligen igenom på bred front. Många blickar därför mot ännu högre upplösningar för att sticka ut ur mängden och i storleksklassen 13,3 tum är 3 200 x 1 800 pixlar bland det högst upplösta som finns att tillgå för datortillverkare.

Den här upplösningen har Dell valt för toppmodellen av XPS 13 för en punkttäthet på 276 pixlar per tum (ppi). Det här gör att datorn med råge slår det mesta på marknaden på den punkten, inklusive Apples Macbook Pro-modeller och den senaste slimmade Macbook.

I standardutförande är datorns bildskalning inställd till 250 procent, vilket gör att mycket i Windows ser konstigt ut. Redaktionens rekommendation är därför att ställa ned skalningen till 200 procent, som är subjektivt enormt mycket bättre men fortfarande inte helt utan brister.

Många element i Windows ser suddiga ut, däribland menyer och verktygsfält, men på det stora hela är det estetiskt struntsaker vi kan leva med. Brasklappen förblir mjukvara från tredjepart, där mycket fortfarande inte är anpassat för att skalas upp korrekt med högupplösta skärmar. Situationen blir dock sakteligen bättre och det är någonting som bara kommer fortsätta.

Dell XPS 13-8.jpg

Skärmen på den högupplösta varianten av Dell XPS 13 är inte enbart högupplöst utan också en fröjd att lägga ögonen på. Nämnvärt är att Dell valt att lägga till Content Adaptive Backlight, som automatiskt justerar skärmens ljusstyrka och inte heller går att stänga av. De flesta användare kommer sannolikt inte märka av att finessen ens existerar, men för de mer avancerade som har för avsikt att kalibrera skärmen ställer det minst sagt till med problem.

Höga upplösningar betyder normalt sett låg maximal ljusstyrka, då tillverkare ofta stryper detta för att hålla nere strömförbrukning. Det här är inget Dell pysslar med, utan här finns valmöjligheten att vid behov skruva upp reglaget rejält. Datorn går tack vare detta att använda utomhus, förutsatt att du inte sitter med solen i nacken.

Med reglaget nere på minimum förblir skärmen förhållandevis ljusstark. Den ligger fortfarande något lägre än många andra enheter, men kan ändå upplevas som för ljus i ett nedsläckt rum.