ECS Liva X

I fokus för dagen står den mer prispressade kategorin av minidatorer. Ofta handlar det om plattformar baserade på Intel Atom med fokus på lågt effektuttag. En direkt fördel är liten värmeutveckling, vilket i sin tur öppnar upp för passiv drift.

IMG_5987.jpg
IMG_5985.jpg
IMG_5984.jpg

ECS Liva X

Processor

Intel Celeron N2808 (1,58 – 2,25 GHz) "Bay Trail-M"

Grafikdel

Intel HD Graphics (4 EU, 311 – 792 MHz)

Internminne

2 GB / 4 GB DDR3L (1 333 MHz)

Lagring

  • 32 GB / 64 GB eMMC (fastlött)

  • mSATA för SSD

Nätverk

  • Realtek RTL8111G (trådbundet gigabit)

  • Realtek RTL8723BE (trådlöst 802.11b/g/n)

Ljud

  • Realtek ALC283

  • 3,5 mm hörlursuttag

Övriga anslutningar

  • 1× USB 3.0

  • 2× USB 2.0

  • HDMI, VGA

Mått

135 × 83 × 40 millimeter

Lägsta pris

  • (32 GB, 2 GB RAM), (32 GB, 2 GB RAM, Windows 8)

  • (64 GB, 4 GB RAM), (64 GB, 4 GB RAM, Windows 8)

Hos SweClockers landar Liva X, senaste inlägget i Liva-serien från tillverkaren ECS. Fokus ligger på rejält krympta yttermått och passiv drift, vilket öppnar upp för en diskret maskin som sköter sig själv utan behov av underhåll.

Liva X kommer i flera olika konfigurationer, där SweClockers exemplar har 64 GB eMMC-lagring samt 4 GB RAM. Det mindre påkostade alternativet krymper lagringen till 32 GB samt skär ned på primärminnet till 2 GB – en konfiguration välbekant från prispressade surfplattor.

Redaktionens modell kommer utan förinstallerat operativsystem, även om just testexemplaret är begåvat med en sällsynt trasig Windows 8.1-version från tidigare äventyr. En färsk installation ordnas dock snabbt och lätt via USB-minne, ett förfarande som ECS vänligt nog beskriver på företagets webbplats.

IMG_5989.jpg
IMG_5990.jpg
IMG_5991.jpg
IMG_5994.jpg
IMG_5995.jpg

Under det gedigna metallskalet sitter framförallt Intel Celeron N2808, en Bay Trail-M-processor med rötterna i familjen Atom. Modellen erbjuder två kärnor i upp till 2,25 GHz, vilket kan jämföras med fyra kärnor i upp till 2,42 GHz för tidigare testade Intel Celeron J1900.

På plats finns även eMMC-minnet signerat Toshiba samt RAM-kretsar tillverkade av Hynix. Kretsarna för trådbundet respektive trådlöst nätverk är signerade Realtek, där den sistnämnda går att byta ut på egen hand. Sist men inte minst, på moderkortets baksida finns en mSATA-plats med SATA 3,0 Gbps.

Prestanda och Liva X i vardagen

Ett tvåkärnigt Intel Atom-derivat låter inte allt för roligt på papperet, och det samma skiner även igenom vid vardagsanvändande. Så länge belastningen hålls på en hyfsat låg nivå fungerar Liva X bra, men tyngre arbete gör snabbt avtryck på upplevelsen.

Det gäller bland annat saker som tyngre webbplatser, hantering av större filer och förmågan att köra flera program samtidigt. Speciellt det sistnämnda är extra påfallande i en tid då vi är vana vid att ha många mjukvaror igång – när processorn i Liva X slår i taket går helt enkelt det mesta väldigt långsamt.

Rent formellt orkar maskinen med 67 flertrådade poäng i Cinebench R15 samt 35 poäng med ensam kärna. För PCMark 8 handlar det om 1 170 poäng i Home-sviten samt 941 poäng i den tyngre Creative-sviten. Hårdvaruaaceleration med OpenCL gör i stort varken från eller till, skillnaden blir endast någon enstaka procent.

liva.jpg

För den som är medveten om begränsningarna finns dock fler möjligheter till äventyr. Som HTPC klarar sig Liva X bra så länge hårdvaruacceleration kan användas, något som fungerar bra med SweClockers testklipp. Eftersökta 23,976 Hz rullar också som väntat, precis i linje med Intels övriga moderna plattformar.

Precis som för tidigare testade Celeron J1900 saknar dock kontrollpanelen en del inställningar jämfört med mer påkostade Intel-kretsar. Det, och att framtida videoformat kan bli problematiska, är värt att tänka på för mediaentusiasten.