Latens, respons och ljusstyrka

AOC U3477PQU har en godkänd latenstid, ”input lag”, om cirka 25 millisekunder jämfört med vår CRT-skärm. Med en panelfrekvens på 60 Hz ligger fördröjningen alltså på över 1,5 bildrutor och för de allra flesta som spelar spel lär det inte märkas. Någon dedikerad gaming-skärm är det inte men som alltid är detta individuellt. Cirka 25 ms är för mycket för de springer runt och headshottar på e-sport-nivå medan andra inte kan märka någon som helst skillnad på 5 eller 50 millisekunders fördröjning.

Skärmen har en del eftersläp men det är inte värre än något annat där ute. Däremot är det värt att påpeka hur lite specifikationerna betyder för hur mycket det släpar i praktiken. Ännu en gång blir jämförelsen extra tydlig med AOC:s U2868PQU som vi testade senast. Den specificeras till en responstid om 1 millisekund vilket torde vara helt fritt från eftersläpningar, men så är alltså inte fallet. Den skärmen släpar hela tiden vid minsta rörelse. Till och med webbläsaren blir smetig och enda sättet att hantera detta är med overdrive-funktionen, som gradvis byter smetandet mot skuggor.

aoc_u3477pqu_efterslap.jpg

AOC U3477PQU specificeras till 5 millisekunders responstid men är har i praktiken inte alls samma problem utan rörelser ter sig helt enkelt snyggare och stabilare på den här skärmen. Du har fortfarande samma nivåer av overdrive där ”off” ger mer eftersläp och ”strong” ger tydliga skuggor. Bästa kompromissen är ”weak” eller ”medium” vilka båda ger ungefär samma kompromiss mellan släp och skuggor.

Menysystemet (se testet av AOC U2868PQU för mer info) ger en del färg- och bildalternativ och precis som med den skärmen har U3477PQU inget som förbättrar bilden utöver fabriksinställningen med Eco-mode: standard, gamma1 och Colortemp Warm. Alla andra alternativ försämrar bilden eller låser reglage. Det finns inget du kan göra menyerna för att förbättra färger eller bildkvalitet utöver vad vi skriver ovan.

Ljusstyrka och flimmer(fritt)

Däremot är det förstås värt att ta upp ljusstyrkan och brightness-reglaget. U3477PQU använder inte pulsbreddmodulering, PWM, för att reglera ljusstyrkan och dioderna ändrar sitt ljus utan att skapa flimmer. Nackdelen är att de inte kan släcka ned särskilt mycket och vi landar som lägst på 90 cd/m2 vilket är lite för ljusstarkt för dig som vill sitta i ett helt kolsvart rum. Då kan du endast komma lägre genom att sänka Contrast-reglaget och därmed tappa dynamiskt omfång.

Brightness-reglaget fungerar som följer:

  • 100: 300 cd/m2

  • 50: 200 cd/m2

  • 35: 160 cd/m2

  • 13: 120 cd/m2

  • 0: 90 cd/m2

Vitbalansen påverkas också något av ljusstyrkan men detta är vanligt för lysdioder, vilka direkt kan påverka sin ljusstyrka.