Nvidia G-Sync

Ifall du missat vad Nvidia G-Sync är för något så handlar det om att skärm och grafikkort dynamiskt synkroniserar uppdateringarna. En skärm arbetar traditionellt med ett fast uppdateringsintervall medan grafikkortet av sin natur behöver olika lång tid på sig för att rendera varje bildruta. Det traditionella sättet att få perfekt överensstämmelse är att använda vertikal synkronisering; V-sync. Ifall skärmen arbetar i 60 Hz ser grafikkort och dess GPU (i bästa fall) till att det levereras 60 bildrutor i sekunden, det vill säga 60 fps.

acer_xb270hu_v-sync_on.png

Fast det är inte alltid möjligt. Grafikkortet kanske endast orkar med 55 fps och måste då invänta nästa skärmuppdatering. Då halveras bildfrekvensen från 60 till 30 Hz. Spelet blir hackigt. Där har vi alternativet att stänga av den vertikala synkroniseringen så att skärmen kan lägga ut vad grafikkortet har renderat fram till varje skärmuppdatering. Där är nackdelen istället "tearing" med trasiga bildrutor eftersom skärmen uppdateras med vad grafikkortet har renderat fram till just den tidpunkten. Bildrutorna delas, så att säga.

gsync_0003_Layer 6.jpg

Sättet att minska den upplevda effekten av dessa problem att köra spelen i lägre, kanske rent av usel, renderingskvalitet och använda en skärm som kan arbeta i 120 eller 144 Hz. Men det förutsätter att du har tillräckliga datormuskler och det förutsätter också att spelen kan renderas i så hög bildfrekvens. Dessutom kräver 120 Hz specialiserade spelskärmar, som få med undantag lämnar mycket att önska i fråga om övrig bildkvalitet.

Adaptiv synkronisering

Lösningen är då en dynamisk eller rättare sagt adaptiv vertikal synkronisering mellan grafikkort och skärm, vilket förutsätter en del tekniska förändringar. När grafikkortet har renderat sin bildruta uppdateras skärmen och i den processen kan man även minska latensen; fördröjningen när skärmen väntar in nästa uppdateringscykel.

Klarar grafikkortet endast 55 fps väntar skärmen med att uppdatera och detta kan hela tiden anpassas. Motsvarande sker ifall grafikkortet kan leverera 100 fps. I Acer XB270HU Predator används Nvidia G-Sync för att åstadkomma detta.

acer_xb270hu_g-sync.png

När G-Sync är igång i Nvidias drivrutiner kör den över spelens inställningar. Oftast.

Effekten av adaptiv synkronisering är att ett spel kan vara inställt på hög grafikkvalitet och ändå ge en upplevelse av flyt, utan brutna bilder från "tearing" och utan det plötsliga hackandet när GPU:n inte orkar med. Spelen kan pendla mellan exempelvis 50 till 100 fps och det sker sömlöst.

Helt annat spelflyt

Effekten av G-Sync är att det bara flyter. Ja, sjunker bildhastigheten för lågt blir det hackigt i vilket fall. Låg fps är fortfarande låg fps. Men du slipper välja mellan två distinkta nackdelar, vilket är det som gör G-Sync så användbart, särskilt för den som spelar för att njuta av upplevelsen.

När vi testar detta i praktiken är det en stor skillnad med och utan G-Sync i fråga om hur rörelser hanteras. Även spel som bitvis har lite ryckig uppdatering, likt bilkörning i Far Cry 4 och Bioshock: Infinite på Nvidiakort, flyter bättre med G-sync igång. Det blir samma mängd fps som utan G-Sync, men en betydligt bättre känsla, respons och kontroll.

Behovet av adaptiv synkronisering som G-Sync är lite omdiskuterat. Ska vi försöka sätta fingret i vinden på var vi har något konsensus torde detta var när spelen pendlar inom området 50 till 100 fps, där G-Sync ger bäst effekt. Kan du driva spelet i högre frekvenser är det sak samma.

Kravet? För G-Sync måste du använda ett modernt och hyfsat påkostat grafikkort från Nvidia med Displayport. Skärmen måste också utrustas med elektronik för just G-Sync. Det är detta som hindrar skärmarna från att använda annat än en enda Displayport-anslutning.

AMD Freesync när som helst

Alternativet till G-Sync är AMD:s teknik Freesync, som vi ännu inte kan testa på grund av avsaknaden av drivrutiner. Vi återkommer så snart allting är redo, förhoppningsvis någon enstaka vecka efter publiceringen av denna recension.

Det är värt att påminna om att allt detta är produktspecifikt. En skärm innehåller antingen Nvidia G-Sync eller AMD Freesync, inte både teknikerna på samma gång. För att kunna använda Acer XB270HU med G-Sync är det alltid grafikkort från Nvidia som gäller.