Latens och responstid

Kort och gott: Det är i princip ingen fördröjning att tala om hos Acer XB270HU och du måste dra snabbare än Lucky Luke för att märka av den latens som finns. Latens, "input lag", är under 5 millisekunder.

När vi använder programmet SMTT 2.0 för att jämföra med vår bildrörsskärm kan vi faktiskt se spåren av att Acer XB270HU ligger jämsides. Spåren i detta fall är de första Overdrive-skuggorna som visar att skärmen faktiskt har hunnit reagera på samma millisekund som bildrörsskärmen. Sedan tar det 3-4 millisekunder för kristallerna att vrida sig tillräckligt mycket för att släppa igenom en tydlig mängd ljus, vilket stämmer bra med den specificerade responstiden.

Alltså är det utmärkta egenskaper för spel som vi har framför oss och det ska mycket till Lucky Luke-komplex för att dessa, på sin höjd, fem millisekunder ska bli störande för någon!

Värt att påpeka är att responstiden, specificerad till 4 millisekunder, på pappret är "fyra gånger långsammare" än många TN-paneler vilka anges till 1 millisekunds. Ändå är det betydligt mindre eftersläpningar hos XB270HU än vad det är på dessa TN-baserade skärmar. Vi kan dra runt fönster och rulla text i Windows utan synliga släp eller skuggor vilket alltså inte många TN-paneler klarar av.

acer_xb270hu_efterslap_korr.jpg

Att navigera runt med muspekare bland fönster och grafik medan du driver skärmen i 120 eller 144 Hz är förträffligt stabilt och precist. Det är lite nedslående att efter en arbetsdag på XB270HU kliva hem och dra igång en dator där vi är låsta till maximala 60 Hz. Muspekare och grafik ter sig ryckigt och nervöst i jämförelse.

Hos XB270HU arbetar dessutom lysdioderna flimmerfritt och sänkt ljusstyrka ger ett stabilt ljus utan PWM-flimmer. Skärmen är behaglig som arbetsskärm och den är lika behaglig för spel. Den kombinationen av styrkor är minst sagt sällsynt.

Overdrive utan skuggor

Det finns lägen för overdrive, som alltså driver på och snabbar upp kristallernas vridning. Dessa lägen ger typiskt milt eftersläp (Off) till tydliga och störande skuggor (Extreme). Läge nummer två (Normal) är förinställd och det ger helt klart minst släp och minst skuggor. Normal-läget är så pass bra att det är fel att kalla det för kompromiss – det är helt enkelt det bästa alternativet.

XB270HU har också ett "stroboskopläge" kallat Ultra Low Motion Blur (ULMB), vilket släcker ned lysdioderna medan kristallerna vrider sig till rätt position. Detta ger förstås flimmer som känsliga kan uppfatta och nästan halverar ljusstyrkan i bilden. Vad du vinner är skarpare rörelser.

Nu är en IPS/AHVA-panel inte lika rapp som de för spelanpassade TN-panelerna och detta gör att vi inte blir av med skuggor och eftersläp på samma sätt som hos exempelvis ASUS ROG Swift PG278Q. Är ULMB och så lite eftersläp som möjligt viktigt är Swiften fortfarande det bättre valet. Den klarar även ULMB i 120 Hz.

acer_xb270hu_ulmb_100hz_max.jpg

ULMB hos Acer XB270HU fungerar endast i 85 och 100 Hz med trolig förklaring i att det inte lönar sig att släcka ned med högre frekvens på grund av panelens responstid. ULMB och G-Sync kan heller inte kombineras utan kräver att du först stänger av G-Sync i Nvidias kontrollpanel.