Menysystemet

Acer XB270HU är förträffligt enkel i sin form och funktion där den är helt avskalad från lull-lull och bjäfs. Detta speglas i menyerna som ger snabbknappar till de viktigaste funktionerna.

acer_xb270hu_menu_1.jpg

E-knappen är Acers förinställda bildlägen som "standard", "movie" med flera och där är det "user"-läget som gäller för att kunna ändra bilden. Andra knapparna är från vänster till höger brightness för ljusstyrka, overdrive, ULMB av/på, samt menyknappen som ger fler inställningar och finjustering av User-inställningarna.

Finjusteringen är inte särskilt mycket och det behövs inte heller. Vi kan välja gamma och färgtemperatur, något som avhandlats i ett tidigare avsnitt om skärmens färgåtergivning.

acer_xb270hu_menu_2.jpg

Brightness-reglaget ger ljusstyrka som följer:

  • 100: 335 cd/m2

  • 64: 250 cd/m2

  • 45: 200 cd/m2

  • 31: 160 cd/m2

  • 19: 120 cd/m2

  • 7: 80 cd/m2

  • 0: 55 cd/m2

Vi landar på 200 cd/m2 för ett behagligt ljus på redaktionen under dagtid. Vilken ljusstyrka just du ska ha är en fråga om att välja rätt nivå efter rummet. Sitter du i kolsvart mörker vill du sällan kliva över 80 cd/m2 eftersom det blir kan bli bländande och dessutom ger ljusare svärta. De flesta lär behöva dra ned reglaget under 50.

Fps-stapel finnes

Refresh Rate Bar kallas en lite finess som lägger en stapel i vänstra kanten av skärmen och den stapeln ändras efter uppdateringsfrekvens så att användaren kan se hur lågt eller högt du ligger i förhållande till maximalt inställd frekvens. Stapeln har en fördröjning på någon sekund och är inte vidare exakt utan för dig om vill ha koll på fps är det fortfarande FRAPS som gäller.

Vi har faktiskt märkt en liten mild bugg, men den kan lika gärna vara vårt eget fel då vi rycker sladdar och byter grafikkort betydligt oftare än vi byter underkläder. Då och då ställer skärmen om sig till en annan färgtemperatur, Normal, med en mer cyanblå och blekare karaktär men menyn står fortfarande på Colour Temp: User. Det räcker dock med att ställa markören över Color Temp-menyn, utan att ändra något, och poff! Färgerna hoppar rätt igen.