SweClockers prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga speltitlar undantaget Call of Duty: Advanced Warfare vägs in för resultatet, och referensmodellen Radeon R9 290X står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

IMG_6458.jpg

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med testerna avklarade är det dags att sammanfatta resultaten i SweClockers välbekanta prestandaindex. Vid den lägsta upplösningen utpresterar Geforce GTX Titan X lillebror GTX 980 med i snitt cirka 29 procent, vilket innebär en stabil förstaplats i tabellen.

Ställt mot Radeon R9 290X handlar det om i snitt 47 procent bättre prestanda. Samtidigt är det dock nämnvärt att det är två olika generationer som jämförs – Radeon R9 290X konkurrerade vid lansering mot Geforce GTX 780.

När upplösningen skruvas upp ökar avståndet mellan Geforce GTX Titan X och GTX 980 till i snitt 33 procent. Nykomlingen är med andra ord i starkare när antalet pixlar blir fler, något som säkerligen kan härledas till både minskad CPU-flaskhals och bredare minnesbuss. Avståndet till Radeon R9 290X är i princip oförändrat och landar på 48 procent.

Vid 4K UHD tappar Geforce GTX 980 ytterligare och GTX Titan X tar hem segern med närmare 40 procents marginal. Intressant nog är avståndet ned till Radeon R9 290X oförändrat, vilket tyder på att AMD:s grafikprocessor Hawaii hanterar de extra pixlarna bättre än många andra.