Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under hösten 2014 rensat i samband med lokalbyte. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinierade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 20 °C.

Nvidia har satt en temperaturgräns på 83 °C för Titan X – samma som till Geforce GTX 780 Ti. Det innebär att siffrorna planar ut runt 82 °C, efter det satsar mjukvaran på höjd fläkthastighet och sänkt turbofrekvens.

Nämnvärt är att Geforce GTX Titan X är hyfsat temperaturkänsligt vilket påverkar prestandan över tid. Modellen ligger under första minuternas belastning högre i frekvens, 1 189 MHz, mot i stort sett långtidsstabila 1 164 MHz. Det innebär praktiskt att prestandaresultat vid "kallkörning" blir några procent högre.

Ljudnivåmässigt landar modellen i linje med tidigare Geforce-modeller som har liknande kylare. Under belastning innebär det jämnt skägg mot första GTX Titan, samt aningen lägre än referensmodellen av Geforce GTX 780 Ti.

Ställt mot moderna tredjepartskort för till exempel GTX 980 är det med andra ord relativt höga nivåer, något som gör Nvidias beslut att endast tillåta GTX Titan X i referensutförande lite trist. Modeller med mer påkostade kylare skulle sannolikt kunna vara både svalare och tystare.

Sist men inte minst, spoltjut. Här klarar sig Geforce GTX Titan X mycket bra, med i stort sett ohörbart missljud. Ett visst tjutande kan anas när fps-mätaren närmar sig tusentals bilder per sekund, men vid normalt användande får kortet helt klart godkänt.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Effektmässigt finns det två sidor av myntet med Geforce GTX Titan X. Sett till rena siffror drar systemet med modellen i runda slängar lika mycket som Radeon R9 290X eller Geforce GTX 780 Ti, vilket innebär en placering nära botten av tabellen.

När prestandan tas med i beräkningen blir det dock mer intressant. Grafikkortet ger mellan tummen och pekfingret 50 procent högre bildfrekvens jämfört med Radeon R9 290X, trots att totala effektuttaget är på samma nivå. Ställt mot GTX 980 handlar det om 30 procent högre totaluttag, vilket väl motsvarar prestandaskillnaden.