Överklockning

Geforce GTX Titan har förhållandevis låga klockfrekvenser direkt ur kartong jämfört mot sina billigare syskon i familjen Maxwell – något som kanske inte är så konstigt med tanke på GM200-kretsens massiva natur. Nvidia sticker dock inte under stol med att grafikkortet har ytterligare att ge för den som orkar pilla lite och hävdar att modellen rentutav är "som gjord" för överklockning.

overclockslide.png

Vid leverans är kortet låst till sin strömbudget och tillika TDP på 250 W, men med en enkel justering i mjukvara kan denna flexas med ytterligare 10 procent. Detta tillåter kortet att plocka ut totalt 275 W, vilket enligt företaget ska räcka till för att nå klockfrekvenser över 1,4 GHz med den medföljande kylanordningen.

Observera att alla överklockningsresultat ska ses som potential och indikationer, inte fakta. Även om SweClockers ställer jämförelsevis höga krav på stabilitet med tunga tester rullandes under långa perioder kan möjligheterna till frekvensökningar variera stort mellan olika exemplar.

titan_x_oc.gif

Med Nvidias optimistiska påstående i bakhuvudet sätter vi igång och inleder med att skruva upp kortets power target i taket, vilket i det här fallet innebär 110 procent. Därefter påbörjas striden med att hitta en klockfrekvens som grafikprocessorn nöjt kan driva runt utan att trilskas med kraschande drivrutiner eller blåskärmar.

Efter en del pulande kan vi till slut spika en GPU-frekvens på 1 227  MHz, en ganska trevlig höjning på 225 MHz över grundutförandet. Detta ger i sin tur en nominell turbofrekvens på 1 301 MHz och en maximal turbofrekvens på 1 403 MHz. Därtill hänger kortets minne med upp till 8 000 MHz, en höjning på nästan 1 000 MHz.

I slutändan lyckas vi alltså uppnå de 1,4 GHz som Nvidia talade sig varma om, även om detta är lite sanning med modifikation. Vissa speltitlar får nämligen kortet att slå i sin strömbudget, vilket resulterar i att klockfrekvensen sänks. I verkligheten ligger därför kortet och pendlar mellan 1 350 och 1 403 MHz, vilket visserligen inte är särskilt illa det heller.