Allmänna tankar om 4K UHD (3 840 × 2 160 pixlar)

Att spela i riktigt höga upplösningar är onekligen på tapeten. Där upplägg med flera skärmar aldrig riktigt tagit fart hos gemene man är 4K UHD på allas läppar – lockelsetonerna från rekordmånga pixlar är uppenbart tillräckligt för att fälla även den bäste.

asus_pq321-1.jpg

Än så länge är utbudet av skärmar dock begränsat, även om utvecklingen går snabbt framåt. Modeller med IPS-paneler och i övrigt goda egenskaper letar sig ut från allt fler tillverkare, vilket leder till fallande priser. Samtidigt har skräptekniken MST för 60 Hz i stort sett helt ersatts av mer pålitliga SST, något som ger avsevärt mindre problem.

Allt är dock inte felfritt på den tekniska fronten. Speciellt vissa AMD-kort har fortsatt stora problem med stabil signal över SST vid 60 Hz, något som SweClockers uppmärksammade redan i fjol. I korthet blir resultatet att skärmen blinkar och tappar anslutning, vilket gör systemet i princip oanvändbart.

Företaget har talat om lösningar via nya drivrutiner, men till dags dato är det fortfarande daglig huvudvärk på redaktionen. Fenomenet uppstår med flera olika 4K UHD-skärmar, oavsett kabeltyp eller kabellängd. Samma konfigurationer fungerar felfritt med alla testade Geforce-kort.

IMG_6485.jpg

Även prestandamässigt är 4K UHD en blandad påse. Att dagens grafikkort knappt räcker till för att dra runt upplösningen är en sak, men även vid acceptabla bildfrekvenser är det saker som känns subjektivt "fel". Vissa spel upplevs helt enkelt som hackiga, sega och ryckiga, oavsett vad fps-mätaren visar.

En del av lösningen kan vara parkopplade grafikkort i SLI eller Crossfire, något som i teorin kan närmast fördubbla bildfrekvensen. Redaktionen återkommer till det ämnet inom kort, och passar då även på att samla in data för renderingstider.

IMG_6495.jpg

Sammanfattningsvis har upplevelsen runt 4K UHD utvecklats med raketfart det senaste året. Skärmarna är markant bättre och majoriteten av de tekniska problem som funnits är lösta, något som gör det enklare än någonsin att komma igång.

Det finns dock fortsatt svaga punkter, där speciellt AMD-användare bör vara på sin vakt. Sist men inte minst gäller det att hålla prestandaaspekten i bakhuvudet – 4K UHD är otroligt tungt att dra runt, och många grafikkort har helt enkelt inte beräkningskraften som krävs för ett jämnt flyt.