Färgkvalitet

Direkt ur kartong är spelgrafiken från XL2730Z som att spring runt och titta på pastellfärgade gummimonster på en linoleummatta. Lyckligtvis kan vi ordna detta.

Benq XL2730Z är fabriksinställd på ett bildläge som heter FPS1 som är rakt igenom kasst. Blåtonad och med en tillskruvad karaktär som inte lär göra många glada. Möjligtvis är poängen här att du spelar tävlingsinriktat och lättare vill kunna urskilja motståndare men färgkaraktären tar verkligen livet ur känsla och mystik. Spelar du upplevelseinriktad lär du ställa andra krav och den mörka mustiga grottan du är van att hacka dig fram igenom återges väldigt gråblaskig och platt.

Benq_xl2730z_matning_FPS1.jpg

Det finns några färdiga inställningar och de som är döpta till ”Gamer” är de tre du når direkt via Benq:s puckformade S-switch. Kombinerat med programvaran Display Pilot kan du få till en automatiserad ändring och även kunna få favoritinställningar skapta av kända spelare ifall man får tro Benq:s reklambroschyr. Tja, idén kanske är lockande, särskilt ifall ditt spelande består av att kuta runt och headshotta för mesta möjliga poäng.

I grunden handlar det om att få rätt färgåtergivning så att du kan få del av det skapande och berättande som också sker med spel. Det är knappast någon slump som styr hur spelen ser ut i färger och grafik. Återger din skärm felaktiga färger, vilket XL2730Z alltså gör direkt ur kartong, kommer du att missa en viktig del av vad som var tanken med spelets känsla och ton. Där är det Standard-läget som gäller hos XL2730Z.

Går att få till vettiga färger

Nu kan du få både och tack vare att XL2730Z är ganska genomtänkt, betydligt mer så än den tidigare XL-modellen vi testade. Du kan hyfsat enkelt växla om för att det bättre ska passa stundens behov. Ljus och platt bild när du ska fixa frags. Djupet och känslan i bilden får du när du spelar den typen av spel. Vad som gör att XL2730Z fungerar till mer än enbart spel är att du faktiskt får fullt normal bildåtergivning i alla andra sammanhang också!

Vi upplevde heller inga problem med ögontrötthet, posterisering/bandning, halvtonsmönster och annat som är erkända plågoandar för många TN-skärmar. Att Benq väljer en flimmerfri reglering av lysdioderna hjälper en hel del, liksom grundkvaliteten hos just den här TN-panelen.