Vinklar och reflexer

Benq har utrustat XL2730Z med ett rejält reflexfilter av matt och dämpande karaktär. Det dämpar särskilt åt sidorna och står du vid sidan av skärmen blir bilden ordentligt mörk. Samtidigt är det ett effektivt filter och det är i princip omöjligt att få något att spegla sig i skärmen. Detta utan att du får en tydlig ”frostig” eller ”grusig” effekt där filtret verkar störande som en hinna över ytan. Två tummar upp!

Benq_xl2730z_reflex_tgtbord.jpg

Kontrastförhållandet ligger kring 900:1, vilket är väntat för den här typen av panel. Svärtan är alltså så god som du gör den genom att reglera in rätt nivå på bakgrundsbelysningen.

Testexemplaret är inte uniformt, det vill säga ger inte jämn återgivning över ytan. I den nedre kanten syns en mild kantblödning som sträcker sig mot blått och blir tydligare mot höger hörn. Sådana saker är exemplarberoende och vi får ibland exemplar som är utomordentliga och ibland även sådana som har uppenbara fel.

Benq_xl2730z_reflex_jmfr.jpg

Jämförelsebilder för reflexer

Nu är det svårt att veta hur mycket som är skärmens uniformitet och vad som är effekterna av själva TN-panelen och dess effekt på betraktningsvinklar. Dessutom tar reflexfiltret vid och påverkar bilden ganska ordentligt i större vinklar.

Hur du sitter är avgörande

Vad vi kan göra är att jämföra vad som händer på avstånd. Håller vi oss på två meters avstånd, vinkelrätt och i höjd med mittpunkten av skärmen är det en tillräckligt jämn och uniform bild. Men på normal skrivbordsavstånd är det direkta skillnader i bild på bildens över- och underkant, hörn och kortsidor beroende på hur du sitter.

Detta är helt enkelt en av nackdelarna med TN-paneler och du kan inte i komma ifrån det. Färgerna är inte problematiska men på ett normalt avstånd skiftar det över ytan på grund av betraktningsvinklarna. Som skrivet i förra delen yttrar sig tonkurvan, gamma, olika beroende på ifall du sitter i rak vinkel och håller en typisk ergonomisk tittvinkel:

Inställning

Rak vinkel

”Tittvinkel”

Gamma 1

2.0

1.45

Gamma 2

2.2

1.7

Gamma 3

2.4

1.9

Gamma 4

2.65

2.05

Gamma 5

2.85

2.25

”Tittvinkel”-mätning är alltså hur mitten av skärmen ser ut i den vinkeln, som beskrivet i föregående avsnitt. Övre delen av skärmen är då mörkare och undre delen ljusare. Idealiskt, för bildkvalitetens skull, bör du därför ha skärmen högt placerad på skrivbordet som möjligt och titta på den rakt framifrån.

Nu är XL2730Z så pass bra att mätutrustning kan användas för att skapa en ICC-profil och hitta en passande tonkurva. Tänk då på att vinkla mätaren efter hur du sitter. Mäter du rakt på kommer mätutrustningen att se skärmen som mörkare än du lär uppfatta den. Helt rätt blir det aldrig, men vi kan ändå göra mycket med XL2730Z som är otänkbart med andra TN-baserade skärmar.

Benq_xl2730z_vinklar_NY.jpg
acer_xb270hu_matning_vinklar.png

Mäter vi hur större betraktningsvinklar påverkar bilden är det tydligt att vi tappar väldigt mycket av kontrastförhållande och att tonkurvan ändras tydligt. Bilden blir gulare mot sidorna och går mot turkos sedd uppifrån. Den normala skalan på mätgrafiken räcker inte till för att visa hur mycket som ändras. I de här vinklarna är det också väldigt olika bild över ytan. Går vi i större vinklar blir det riktigt knas så att färger börjar ändrar sin nyans.

En intressant jämförelse är därför Acer XB270HU, som ger IPS-panel och betraktningsvinklar därefter. Mätgrafiken för den ligger som bild 2.

Ja, ”hyfsat rätt” är en lämplig beskrivning för en IPS-baserad panel och många gånger bättre i samma vinklar. Det finns också TN-paneler som ändras mycket mer i vinklar. Som skrivet är detta är en av de bästa TN-panelerna någonsin, men för dig som har krav på att kunna flytta huvudet en decimeter åt sidan utan att det ska påverka upplevelsen behövs helt enkelt en annan skärmteknik.