Testmetod och utförande

Vissa gillar ett kraftigt basgenomslag, andra vill ha en jämnare balans. Valet korrelerar ofta med musiksmak, men det finns såklart ett brett spektrum av olika preferenser. Därför är det svårt, för att inte säga rent av omöjligt, att mäta "bra ljud". Bedömningen i testet måste således bli subjektiv. Det kompletteras istället med detaljerade beskrivningar av de upplevda styrkorna och svagheterna.

sennheiser.jpg

Klassiska Sennheiser HD598 står till tjänst som referenslurar.

När det kommer till film, musik och spel har vi valt att jämföra samtliga headset med ljudet från våra referenslurar Sennheiser HD598. Musiken är av blandad kompott, allt från dubstep och hiphop till metal och indiepop. Musikkällor är dels Spotify, dels flac-filer.

Filmer vi valt ut är The Hobbit: The Desolation of Smaug eftersom den vunnit pris för bästa ljudmixning, Kung Fu Panda och Star Wars: Revenge of the Sith. Därutöver undersöker vi ett antal kortare partier ur olika filmer. Källor är dels Netflix, dels Blu-ray. Vi kör även en del ljudtest med testfiler för flerkanalsljud.

Att vi väljer att ta med Netflix och Spotify trots att kvaliteten där kan variera med många utomstående faktorer är för att många faktiskt använder den typen av källor idag när de sitter vid datorn. Då är det viktigt att även testa headset med dessa.

Adobe_Addition.jpg

När det kommer till spel och röstkommunikation är mikrofonens kvalitet viktig, och mikrofonens prestation kan vi till viss del mäta objektivt – detta genom en ljudanalys i spektrogramform. Som i tidigare tester av headset har vi här valt att generera ett spektrogram med hjälp av Adobe Audition för att få en bra bild över hur mikrofonen fångar våra röster. Frasen “det här är ett mikrofontest” spelas in och används för analysen.

Eftersom vi får läsa in meningen tre gånger, vilket inte är helt rättvisande, då vi inte har en helt brusfri högtalare, så har vi även testat headseten genom att samtala med andra när vi spelar och genom att ringa samtal över Skype. Respektive deltagare i samtal och spel får sedan ge sin individuella bedömning av hur de uppfattat ljudkvaliteten från respektive headset – detta utan att vi avslöjar namnen på modellerna.

hardline.jpg

För att undersöka ljudet i spel liras Day Z (standalone), Counter-Strike: Global Offensive och Battlefield: Hardline. Tre välkända titlar som tillsammans innehåller alla karaktäristiska inslag i FPS-genren och som knappast behöver någon närmare presentation.