Skärmen

Högupplösta paneler är inte längre en sällsynt företeelse och har på senare tid börjat leta sig ned i prisklasserna. För Transformer Book T300 Chi tar Asus den hitintills ovanliga, men växande, storleken 12,5 tum och kombinerar detta med en upplösning om 2 560 x 1 440 pixlar eller WQHD.

Den udda kombinationen ger punkttätheten 235 pixlar per tum (ppi), något högre än Microsofts Surface Pro 3 och allehanda Apple Macbook-datorer med så kallade "Retina"-skärmar. Samtidigt är egenskaperna för skärmen i övrigt bra, och bidrar till en genomgående behaglig upplevelse.

Asus Transformer Book T300 Chi-15.jpg

Den höga upplösningen gör bildskalning mer eller mindre obligatorisk att använda och här förtjänar Asus en känga. Asus har valt en alternativ anpassning på 175 procent som standard och resultatet är rent ut sagt förjävligt, till den grad att vi undrar om de överhuvudtaget testat använda enheten.

Element i Windows såväl som Asus egna medföljande mjukvara blir inte enbart suddiga utan saker och ting är rentutav kantiga. Vår rekommendation är därför att beroende på personlig preferens och skarpsynthet ändra detta till 150 eller 200 procent, vilka objektivt (obs. inte subjektivt) höjer intrycket.

Skärmens ljusstyrka landar på 366 cd/m2 och är varken bra eller dåligt jämfört mot andra enheter. Det är alla gånger tillräckligt för inomhusbruk, men utomhus kommer det bli problem när solen lyser på. Detta förstärks av dess glansiga yta, som kan tillskrivas användningen av reptåliga Corning Gorilla Glass.

Med reglaget på lägsta är skärmen fortsatt ganska ljusstark. Det finns givetvis värre skräckexempel, men 20 cd/m2 är klart tillräckligt för att kunna upplevas som för ljus i ett nedsläckt sovrum.