Latens, respons och Freesync

Latensen hos XG270HU är som väntat låg med två till tre millisekunders fördröjning efter bildrörsskärmen. Det tar längre tid för panelen att vrida kristallerna tillräcklig mycket för full genomsläpp så sammanlagt, "display lag", talar vi om totalt strax under 10 millisekunders fördröjning. Overdrive-inställningen ställd på Extreme-läge kortar ned detta ett par millisekunder till priset av tydligare skuggor.

Den stora poängen med den här skärmen är antagligen Freesync som verkar inom intervallet 40–144 Hz. Ur spelsynpunkt fungerar det precis som vi väntar oss och här Acer XG270HU samma sköna upplevelse som vi gick igenom i den separata Freesync-artikeln.

Vi märker direkt ett av problemen vi sett tidigare. Närvaron av en Freesync-kapabel GPU ger kantskuggor och slår ut skärmens overdrive. Vi går inte in i detalj på detta här, utan det finns mer läsning och testexempel runt problemet i recensionen av Benq XL2730Z

Kantskuggor och släp

Kortfattat orsakar Freesync en del bildproblem jämfört med en situation där AMD:s teknik inte är inblandad. Det räcker alltså inte med att slå av Freesync i Catalyst Control Center. Om en Freesync-kapabel grafikprocessor driver skärmen via Displayport uppstår vita kantskuggor överallt, även runt text och grafik i Windows. Samtidigt saknar Overdrive-inställningen effekt, vilket ger mer påtagliga eftersläpningar.

Kör vi DVI, HDMI eller byter till ett grafikkort som inte använder Freesync, som äldre och enklare AMD-modeller eller ett Nvidia-grafikkort, uppstår inte problemen. Fast då får du förstås ingen Freesync som är mer eller mindre halva poängen med den här skärmen. AMD-korten är heller inte kapabla att driva skärmen i 144 Hz över HDMI och därför kommer ett modernt AMD-kort alltid att ge de här problemen som det ser ut i dagsläget.

Ironin bakom Freesync-eftersläpandet är att det skådas som tydligast i AMD:s eget demonstrationsprogram med ett vindkraftverk. Där kan man slå av och på Freesync med uppdateringar inom intervallet 45-60 fps. Där syns effekten direkt. På med Freesync och du får en tydlig eftersläpningsskugga längs med rotorbladen. Stäng av Freesync och eftersläpet försvinner eller blir åtminstone försvinnande milda.

Acer_xg270hu_respons_freesync_GPU.jpg

För att spåra vad som kan vara en orsak ställde vi om skärmen till att köra 2 560 x 1 440 pixlar och endast 60 Hz. Nu släpar det lika mycket oavsett om vi kör med eller utan Freesync i demonstrationsprogrammet.

144 Hz ger mindre släp

Svaret på frågan runt eftersläp ligger därför mycket möjligt här. UFO-testet i 60 respektive 144 Hz avslöjar hur stor skillnaden är i eftersläp. Att driva skärmen i högre frekvens ger kortare responstid och därför mindre eftersläp. När skärmen sedan adaptivt synkar till 60 Hz, som den gör i demonstrationen, är det med största möjliga eftersläp. När Freesyncs stängs av återgår skärmen till att hålla 144 Hz och kör som vanligt med mindre eftersläp.

Den här skillnaden mellan 60 Hz och 144 Hz syns även när vi kör med grafikkort utan stöd för FreesyncU och alltså får tillgång till overdrive-inställningarna. Det är en väldig skillnad i skuggor och skärpa i rörelser när du driver skärmen i 60 respektive 144 Hz. Här är det tydligt att de flesta lär föredra normalläget på Overdrive. Minst eftersläp och minst overdrive-skuggor.

Acer_xg270hu_respons_freesync_OFF_144Hz.jpg
Acer_xg270hu_respons_freesync_OFF_60Hz.jpg

XG270HU saknar också den nedsläckningsfunktion som finns för att minska eftersläp som kan aktiveras hos exempelvis Benq XL2730Z, eller den ULMB som finns hos Acers IPS-baserade G-Sync-variant XB270HU.

Skärmtillverkarens ansvar?

Detta är tredje Freesync-skärmen vi testat och det vore lätt att dra slutsatsen att detta är ett Freesync-problem. Nja, kanske. Vi är inte beredda att dra den slutsatsen riktigt än. LG:s Freesync-skärm 34UM67 hade inte alls dessa problem men släpar förstås i största allmänhet med en annan typ av IPS-panel som till och med på pappret har långsam responstid. Att Acer XG270HU beter sig exakt som Benq XL2730Z kan vara så enkelt att det är en väldigt snarlik produkt och kanske till och med bygger på vad som i grunden är samma komponenter.

Oavsett vad är det för tidigt att avfärda detta som ett Freesync-problem, för det kan likväl vara ett skärmproblem som skärmtillverkarna måste lösa på egen hand. Får man tro Nividias propagandamaskin ska Nvidia med dess G-Sync-modul specifikt för varje skärm arbetar fram en optimal lösning. Det kan mycket väl vara så att du betalar ett premium för G-Sync för att alla de här problemen faktiskt ska byggas bort. Freesync är i sin sida en helt öppen standard och där har skärmtillverkaren all rätt i världen att skapa en produkt som endast gör jobbet halvbra. AMD gör sin grej och skärmtillverkaren gör sin grej. Resultatet varierar.

Oavsett vad är det värt att nämna att Freesync fortfarande fungerar alldeles ypperligt för att hantera de stora problemen, tearing och ryck, med spel i dag. Det ger ett enormt lyft till spelupplevelsen med sitt mjukgörande flyt.

Fast är du den som upplever eftersläpningar likt hur en vampyr upplever vitlök och krucifix? Ja, då kanske du ska vänta med att hoppa på Freesync-tåget tills bättre presterande produkter visar sig.

Uppdaterat: Acer åtgärdar problemet med eftersläpningar och avstängd overdrive via ny mjukvara till skärmen. Skärmen måste dock skickas in på service.