Vinklar, reflexer och svärta

Philips_BDM4065UC_reflex_jmfr.jpg

Med sina 40 tum är det mycket som för tankarna till en TV. En annan TV-liknande detalj är det halvblanka reflexfiltret där du utan problem kan spegla dig och omgivningen. Det är inte en helt blank eller glasklar reflex men tillräckligt för att urskilja former och ansiktsdrag.

Fördelarna med detta är att du slipper de matta filtrens förmåga att ”suga upp” omgivningsljuset oavsett, till exempel att den gulvarma belysningen drar en brun hinna över ytan. När du kan placera BDM4065UC så att inga ljuskällor slår mot ytan hjälper den till med att behålla ett klart intryck vilken är en förutsättning för intrycket av djup svärta.

Philips_BDM4065UC_reflex.jpg

För är det något som är den stora fördelen hos BDM4065UC här så är det svärtan. Åtminstone sett i hyfsat raka vinklar. VA-tekniken hamnar någonstans mellan TN och IPS i fråga om betraktningsvinklar. Ett typiskt beteende är att du precis rakt framifrån får en annan återgivning av skuggnyanser och när du flyttar dig bara lite grann från den räta vinkeln, det räcker med 5 graders förflyttning påverkas återgivning av skuggnyanser ganska ordentligt.

Viker du av kommer också det svarta att tydligt bli allt mer blått och mörka nyanser ljusas upp. Bilden blir blaskigare om man så vill. Här påminner VA-paneler om TN-paneler med skillnaden att en bra VA-panel, likt den hos BDM4065UC behåller det mesta av färgnyanserna. Det uppstår heller ingen effekt som att bilden blir mörkare eller rent av inverteras.

VA-panelen hos BDM4065UC har en viss svaghet med rött i vinklar, något som är en ganska vanlig egenhet hos VA-paneler. Rött har helt enkelt en sämre betraktningsvinkel och nyanser som baseras på på rött (gult, rosa, orange, brunt etc.) kommer därför på ett typiskt skrivbordsavstånd att skifta över ytan. Rakt framför sig får man en ellips av djupare röd ton som beroende på hur du sitter bleks och nyansförändras mot kanterna och hörnen av skärmens yta. Samma sak sker inte alls i den utsträckningen med grönt och blått sett ifrån samma position.

Djup svärta

Styrkan med VA-tekniken är det höga kontrastförhållandet. Panelen mäter faktiskt imponerande 5500:1 i kontrastförhållande, det vill säga att ljuset som flödar från ”svart” är 5500 gånger svagare än ljuset från fullt vitt. Står skärmens belysning på att pumpa ut 200 cd/m2 kommer alltså ljusnivån i svärtan att landa på 0,036 cd/m2. Bland TN- och IPS-panelerna mäter kontrastförhållandet typiskt runt 700:1 och 1100:1, alltså mellan fem till åtta gånger mer ljus från det som ska vara svart i bilden. Det ser betydligt blaskigare ut.

Philips_BDM4065UC_VA-panel_green.jpg

Betraktningsvinkeln har mindre effekt på exempelvis grönt...

Philips_BDM4065UC_VA-panel_red.jpg

...jämfört med effekten på rött.

Svärtan är alltså riktigt djup till att börja med, särskilt rakt framifrån. Fast svärtan är egentligen mörkt mörkblå. Detta tänker man sällan på eller kanske mer korrekt beskrivet: Kontrastförhållandet är för högt för att våra ögon ska uppfatta det mörkblåa som mörkblått, utan det det ser svart ut.

Ljus text mot svart bakgrund kommer att uppfattas som vit text på svart fast det i själva verket är vit text på väldigt mörk mörkblå som skärmen producerar. Sitter du i en ljus omgivning kommer det också att upplevas som svart snarare än mörkblått eftersom din pupill inte är tillräckligt vidgad.

I ett mörkt rum där du har fått igång mörkerseendet och inte kör med för bländande högt ljusstyrka från skärmen kommer ögat bli bättre på att uppfatta det svagt blåa ljuset i svärtan. Särskilt när du har en väldigt mörk scen på skärmen. Fast det kommer ändå att vara ett betydligt djupare intryck av svärta jämfört med en IPS- eller TN-panel vilka i samma situation.

Egentligen mörkblå

När du får lite större vinklar försvinner illusionen av svart när panelen släpper igenom mer ljus och den mörkblå botten blir blåare. Detta märks allra tydligast mot de nedre hörnen vid en typisk skrivbordsplacering med det medföljande stativet. Kliver du åt sidan eller ställer dig upp kommer svärtan också att tydligt ändras och bli ordentligt blå. Men hyfsat rakt framifrån när du sitter vid skrivbordet är det överlägsen kontrastförhållande och djupsvärta. Förmodligen är det vad som räknas.

Testexemplaret av BDM4065UC är fritt från clouding-fenomen och kantblödningar och vi upplever den som tillräckligt jämn över ytan. Skiftningarna finns där och syns med rätt testbilder men det är inte värre än så. Problemen som du kan uppleva, likt ljusare hörn, beror också på din betraktningsvinkel och det är något du får du räkna med ifall du sitter med 40 tum på en armlängds avstånd.

Det finns ett bildläge som heter ”Smart uniformity" - fast det gör inte bilden mer uniform. Tvärtom blir det fläckvisa skillnader över ytan och kanterna blir ljusare med läget aktiverat.