Montering och slutsats

Deepcool Tristellar är ett typexempel på ett chassi där bilder inte gör det rättvisa, då dessa får det svårt att förmedla modellens rekordhöga kvalitetskänsla och unika utformning. Chassit rider i mångt och mycket på sin utsvävande design, vilket gör att expansionsmöjligheter och byggupplevelse får ta ett steg tillbaka, men företaget ska ändå ha en eloge för att ha lyckats pussla ihop den inre layouten på ett imponerande sätt.

IMG_9936.jpg
IMG_9944.jpg
IMG_9938.jpg

Av modellens tre kammare är den översta mest lättillgänglig, vilket inte är helt konstigt då denna huserar grafikkortet och eventuella SSD-enheter – två komponenter som är särskilt populära att uppgradera. Denna kammare är även ytterst luftig och sväljer utan några som helst problem riktigt stora grafikkort, oavsett om de är storväxta på längden, bredden eller höjden.

IMG_9943.jpg

Kammaren för nätaggregatet tillåter enheter med längder upp till 160 mm men vår rekommendation är att kika på kortare modeller, åtminstone om lagringsburarna ska användas. Genomdragningshålen i centralhubben gör det enkelt att dra strömkablarna vidare till de andra kamrarna, medan strömmatningen till de många SATA-bakplanen redan är framdragna till rätt plats.

IMG_9937.jpg
IMG_9939.jpg

I moderkortskammaren blir det snabbt trångt när alla komponenter och kablar ska ta plats. Med lite tålamod är det dock ingen omöjlighet att få till ett relativt snyggt och städat bygge, där exempelvis en stor del av ormboet kan gömmas undan i kammarens övre del. Vi hade dock gärna sett Deepcool märka upp de färdigdragna SATA-kablarna från bakplanen, då det i dagsläget är lite av en gissningslek att avgöra vilken kontakt som går till respektive lagringsplats.

IMG_9940.jpg
IMG_9941.jpg

Tristellar kommer med ganska snäva restriktioner gällandes luftbaserade processorkylare och tillverkaren rekommenderar istället färdigfyllda vattenkylningspaket. Rekommendationen kommer dock inte utan grund då chassit utan några som helst problem sväljer både en (relativt tjock) 120 mm-radiator med tillhörande fläkt samt de följande slangarna och vattenblocket.

I slutändan är Deepcools Tristellar ett oerhört svårt chassi att bedöma rättvist. Det kostar skjortan, är ganska svårmonterat och bjuder på förhållandevis dåliga expansionsmöjligheter för sin storlek. Samtidigt är det en synnerligen unik modell som inte påminner om något annat på marknaden, vare sig det gäller utseende eller kvalitetskänsla.

Att lyckas skapa ett chassi med en ytterst annorlunda design kan vem som helst göra. Att göra detsamma och fortfarande behålla ett genomtänkt inre som fungerar i praktiken ihop med ett högpresterande datorsystem är en helt annan femma, och här tycker vi att Deepcool har gjort ett bra jobb med Tristellar sett chassits yttre förutsättningar.

Deepcool Tristellar är ett unikt chassi med byggkvalitet och passform i världsklass.

Fördelar:

  • Kvalitetskänsla och passform i världsklass

  • Unik design

  • Smart utformat inre efter chassits begränsade förutsättningar

  • Smidiga lagringsplatser

Nackdelar:

  • Svindyrt

  • Svåråtkomliga dammfilter i fronten

  • Ej uppmärkt SATA-kablage

Pris vid publicering: 4 000 kronor