Inledning

Det finns en skärm som av någon anledning flyger under radarn. Acer XB280HK introducerades redan under fjolåret och syns även till hos flera återförsäljare, men trots dess särpräglade kombination av egenskaper har modellen av någon anledning inte fått särskilt mycket uppmärksamhet.

acer_xb280hk_extra_2.jpg

Vi börjar från början. Upplösningen 4K UHD, Ultra HD eller 4K2K som det också kallas, med 3 840 × 2 160 pixlar är i den yppersta framkanten för spel. Framkanten där det krävs rejäla grafikprocessorer för att hålla bildfrekvenserna uppe. Därför faller det som naturligt att Acer kombinerar Ultra HD-upplösning med G-Sync och bakar in allt i en och samma produkt.

Just G-Sync passar särskilt väl då tekniken fungerar med flera Geforce i SLI. Alternativet i form av AMD Freesync väntar fortfarande på drivrutiner för motsvarigheten Crossfire. Ett ensamt grafikkort är inte alltid tillräckligt för att driva runt 3 840 × 2 160 pixlar i spel.

Varför inte 144 Hz?

Ett aber är att skärmen stannar vid 60 Hz. Låter det inte lite pluttigt när vi har sett en hel del skärmar kapabla till 144 Hz uppdateringsfrekvens? Ja, men då är det värt att påminna om att det enbart gäller i maximalt 2 560 × 1 440 pixlar.

Att göra paneler med Ultra HD och 144 Hz är långt bortom horisonten, troligtvis flera år i framtiden eftersom nästa steg för den pixelmatrisen är 120 Hz. Fast 120 Hz når vi först när grafikkortskretsar baserade på Displayport 1.3 är verklighet.

Det är lätt att tänka i siffror. Men just nu, halvvägs genom år 2015, är 60 Hz och Ultra HD den övre gränsen för produkter aktuella i dagsläget.