Latens och responstid

Latensen hos Asus MG279Q är låg och endast 2 millisekunder efter redaktionens bildrörsskärm. Det tar sedan cirka 5 ms för kristallerna att vrida till fullt ljusgenomsläpp – kring 7 ms total fördröjning eller "display lag". Detta vid 144 Hz och vid 90 Hz som är taket med Freesync är responstiden högre. Det tar alltså något längre tid för kristallerna att vrida sig och det påverkar såväl eftersläp som overdriveskuggor.

Latensen över HDMI är högre, kring 12 millisekunder. Vid 60 Hz är responstiden också längre, kristallerna vrider sig inte lika snabbt utan behöver omkring 8 till 10 millisekunder för att vrida sig till fullt ljusgenomsläpp.

Nivån av eftersläp är ganska typiskt för en IPS-panel när vi talar om att köra skärmen i 60 Hz. Med 144 Hz är det däremot mer som vi sett från andra skärmar och det är nästan lika effektivt som hos de TN-baserade 144 Hz-skärmarna.

Asus overdrive-reglage kallas "Trace Free" och kan ställas från 0 till 100 i steg om 20, där 0 är maximalt eftersläp och 100 är tydlig overdrive med skuggor. Det är framförallt lägena 80 och 60 som lär vara intressant för det är där det finns en bra balans mellan minimalt eftersläp och minimala overdriveskuggor.

Varierar vid 90 och 144 Hz

Vid Trace Free: 80 är eftersläpen minimala, särskilt när du kör i 144 Hz. I den frekvensen är det en väl avvägd kombination. Vid maxläget 100 kommer svaga och ljusa overdriveskuggor in i bilden och huruvida det stör eller inte beror mer på grafiken och hur det rör sig. De ljusa skuggorna påverkar främst ljusa nyanser och mellantoner. Mot en mörkare bakgrund uppstår istället mer traditionellt eftersläp. Några mörka overdrive-skuggor kan vi inte observera.

asus_mg279q_respons_144hz.jpg
asus_mg279q_respons_freesync.jpg

Från 80 och ned till 0 ger reglaget gradvis mer och mer eftersläp men påverkar inte intrycket av skärpa i rörelse särskilt mycket. Reglaget på 60 är det läge som verkar vara helt utan overdriveskuggor. Skillnaden mellan de olika Trace Free-lägena under 80 är överlag ganska liten. Effekten finns där men är mer av en finputsning än något annat.

Sedan varierar detta med grundfrekvensen. Med Freesync akiverat och maximala 90 Hz märks överlag en större nivå av eftersläp och overdriveskuggor än vid 144 Hz. Det bästa sättet att hitta rätt är antagligen att själv testa dig fram med till exempel testbilderna från Blur Busters eller det spel du är van med. Tänk på att för högt inställd Trace Free-reglage kan ge skuggor även i Windows som stör när du exempel läser och rullar i en text som denna.

Värt att påpeka är att Asus MG279Q inte visar några problem med att overdrive-reglagen slutar fungera med Freesync. Det problemet har varit specifikt för andra skärmar som används AMD:s teknik för dynamiska uppdateringsfrekvenser.