Färgåtergivning

Rakt ur kartong är det inte allt för tokig bild i fråga om färgåtergivning. Aningen för blå vitbalans men inga stora direkta avvikelser någonstans. Tonkurvan när vi mäter rakt framifrån visar på höga gammavärden med vad som borde vara extremt mörk bild. Men det är inte så någon kommer att uppleva bilden såvida de inte sitter just vinkelrätt mot panelen med ögonen i bildens mitt.

Skulle du sätta skärmen på det sättet blir det också mörkt och murrigt i mitten av bildytan medan hörn och kanter gradvis blir ljusare.

AOC_G2460PG_matning_kartong_rak.jpg
AOC_G2460PG_matning_kartong_vinkel.jpg
AOC_G2460PG_matning_rgb-justerad.jpg

Vinklar vi mätaren cirka 15 grader för att följa ögonlinjen och placerar skärmen enligt ergonomiska riktlinjer får vi helt andra mätvärden. Överkanten är då i höjd med ögonen eller strax nedför och skärmen vinklad något bakåt. Kontrastförhållandet är nu nere i 450:1 men vi får också mätningar som bättre stämmer överens med upplevelsen. Detta med kartonginställningen med Gamma1, Colortemp: Warm och Contrast: 50

Ja, det blir förstås godtyckligt men det är så här det fungerar med en TN-panel. Att flytta huvudet någon decimeter eller vinkla skärmen några grader har enorm effekt på bildåtergivningen. Ju närmare skärmen du sitter, desto större blir den effekten.

Detta ska sedan kombineras med en Gamma-inställning som påverkar tonkurvan:

Inställning

Rakt på

Tittvinkel

Gamma1:

2.6

2,1

Gamma2:

2.4

1,9

Gamma3:

2,85

2,25

Color Temp. Warm är grundinställningen och den är aningen för blå när vi mäter rakt framifrån och ganska tydligt för blå när vi mäter enligt tittvinkel. Normal och Cool-lägena blir således väldigt blå. Här finns också ett sRGB-läge som inte så värst närmare sRGB-standard än någon annan inställning. Läget låser dessutom ut andra skärminställningar och kör maximal ljusstyrka med fullt blås på belysningen.

AOC_G2460PG_CC_kartong.jpg
AOC_G2460PG_CC_rgb-just.jpg

Det finns ett RGB-reglage för att anpassa vitbalansen själv och vi lyckas faktiskt få till en vettig inställning. Det visar klart och tydligt att vi kan få riktigt vettiga färger även ur en TN-skärm avsedd för spel. Problemet är bara att detta endast gäller i en specifik vinkel.