Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med oklockade referenser.

Frekvensökningarna ger en trevlig liten prestandaknuff och i syntetiska 3DMark lägger sig det överklockade Strix-kortet strax bakom uppskruvade Gigabyte G1 Gaming med ungefär 6 procent bättre prestanda än sitt oklockade dito.

I de renodlade speltesterna tar återigen överklockade Asus Strix position alldeles strax bakom det frekvensökade Gigabyte G1 Gaming-kortet. Kortet utpresterar här sitt oklockade dito med 7-10 procent bättre prestanda samtidigt som det i de flesta fallen kan springa förbi det överklockade Geforce GTX Titan X-kortet.

Förhöjda klockfrekvenser ger som bekant högre effektförbrukning, men i Asus Strix fall är det inte alltför farligt. Med överklockning drar kortet 15 W mer i snitt än sitt oklockade dito under belastning, vilket placerar modellen på samma nivå som Gigabytes G1 Gaming UTAN överklockning. Strix-kortet drar även mindre än det överklockade EVGA-kortet, trots att Asus-kortet har högre klockfrekvenser.