Latens och responstid

Samsung har stoppat in kretsar som ger låg latens. Både via HDMI och Displayport tar det ungefär 3 millisekunder innan skärmen reagerar och någonstans kring 6 till 8 millisekunder av responstid innan kristallerna vrider sig till fullt ljusgenomsläpp.

Total fördröjning av bilden är alltså kring 10 millisekunder och det är lågt, särskilt för en skärm som är så pass allmängiltig som U32E850R. Ur spelperspektiv kommer latens och ”input lag” inte vara ett problem.

Responstiden kan påverkas av overdrive-reglaget i skärmen och det heter kort och gott: Response Time och erbjuder tre lägen. Från början är alternativet Faster valt och det har en overdrive som dämpar släpen. Overdriveskuggorna är i praktiken inte märkbara och skillnaden mot läget Standard är inte särskilt stort. Med Standard-läget finns inga synliga overdriveskuggor men det släpar istället lite mer.

Samsung_U32E850R_respons.jpg

Det tredje läget benämns Fastest med tydliga overdrive-skuggor där bilden får stärkta konturer i rörelser. Detta kan ge ett skarpare intryck i just rörelser men har sitt pris. Overdrive-skuggorna är betydligt mer omfattande än vad eftersläpen är i de andra två lägena. Alla rörelser i bilden får därför en tydlig svans, särskilt runt starka konturer mot ljus bakgrund. De allra flesta användare lär hålla sig med den förvalda inställningen Faster.