Betraktningsvinklar och reflexer

Samsung har försett U32E850R med ett matt reflexfilter. Det går inte att spegla sig i filtret och det dämpar även direkta reflexer genom att göra dem diffusa. Indirekta reflexer som ljusa väggar och möbler kan fortfarande teckna sig bilden. Har du till exempel en vit upplyst vägg bakom dig kan du vid en mörk bild i skärmen se din siluett teckna sig mot den vanligtvis varmbruna (från inomhusbelysningen) reflexen från väggen. Ungefär som Mechazilla mot det vita bordet i bilden nedan.

Det är däremot sällsynt att sekundära reflexer märks vid mer typiskt skrivbordsarbete när skärmen trycker ut mer ljus. Sitter du med svart text på vit bakgrund ska det mycket till för att rummet ska påverka bilden.

Samsung_U32E850R_reflex_1.jpg
Samsung_U32E850R_reflex_2.jpg

PLS-panelen är Samsungs teknik som svarar mot IPS och de två teknikerna har mycket gemensamt. Betraktningsvinklarna är goda och håller färgerna intakta inom rimlig gräns. Problem likt ”IPS Glow” verkar bortbyggda på skärmar i den här klassen. När vi kliver långt åt sidan med enklare IPS-skärmar ger de ifrån sig den gula glow-effekten. Hos U32E850R ser inga problem mer än väntat i vinklar. Som att reflexfiltret som plockar upp mer av omgivningen och att kanter och hörn blir ljusare. Men inga gula hinnor som dyker upp i vinklar

32-tum ger ljusare hörn även med PLS

Fast vi kan fortfarande märka av problem på grund av storleken. Sätter vi 32-tummaren på typiskt skrivbordsavstånd med skärmen en armlängd ifrån oss kan de nedre hörnen upplevas som ljusare eftersom de kommer i ganska snäv vinkel mot oss. Hörnen i underkant blir ännu ljusare ifall vi har ögonen i höjd med överkanten av skärmen.

Här är 32 tum på ett skrivbord ett problem som även PLS-teknik har svårt att värja sig ifrån. Du kommer inte få en riktigt uniform återgivning om du inte flyttar skärmen bakåt en bit, något som kanske inte är önskvärt med 3 840 × 2 160 pixlar. Till ytan är U32E850R något varierande i ljusstyrka och även vitbalans vilket stärks i vinklar. Noterbart men i perspektiv till alternativen på marknaden är en TN-panel i samma storlek och samma avstånd många resor värre.

Därför får U32E850R ses som väl godkänd för vad man kan vänta sig i fråga om jämn och uniform bildåtergivning. Bättre kvalitet på den punkten brukar kräva uniformitetskompensation där bakgrundsbelysningen arbetar i zoner för att jämna ut ljusnivåer och vitbalans. Sådana finesser existerar hos ett fåtal yrkesskärmar där vi talar om priser på det dubbla eller mer.

Kontrastförhållandet är en bit över 900:1 beroende på inställning. Detta med kontrastreglaget på värdet 75 där vi får en färgskiftning nära vitt.

Flimmer vid sänkt belysning

Tyvärr är U32E850R inte helt flimmerfri. Belysningen regleras delvis av pulsbreddmodulering, PWM, när du kliver nedåt i ljusstyrka. Gränsen går vid Brightness-reglaget på 30 vilket ger cirka 180 cd/m2. Sänker du belysningen mer än så kommer perioderna av nedsläckning att gradvis bli längre. Frekvensen för moduleringen är 240 Hz.

Skulle du sänka belysningen för att hamna under 100 cd/m2 är den belysningen släckt halva tiden i 240 Hz. Detta ger ett flimmer som inte kanske inte alltid märks. Men en del användare är känsliga för detta och kan indirekt märka det som ett obehag.

Att skärmen fungerar med icke-flimmrande reglering vid ljusstyrka över 180 cd/m2 är ett tecken på Samsung främst ser den här skärmen i en kontorsmiljö. För det mörka rummet eller för den delen mysbelysning kan 180 cd/m2 vara något för ljusstarkt.

Nu behöver detta inte alls vara ett problem. Hur man upplever detta flimmer i 240 Hz är individuellt. Med reglaget endast en bit under 30 är nedsläckningsperioden fortfarande ganska kort vilket kanske inte alls märks. Först när vi drar reglaget långt ned närmare nivå 10-12 är belysningen mer släckt än tänd.