Inledning

Asus drog de höjda ögonbrynen till sig förra året med modellen ROG Swift PG278Q. En TN-skärm för 144 Hz, med 2 560 × 1 440 pixlar och Nvidia G-Sync – prislappen därefter. Då var den skärmen något unikt och den fick toppbetyg. Ett år senare finns det flera alternativ, och vi försöker testa så många vi kan.

asus_pg279q_extra1.jpg

Ett av de starkaste alternativen blev Acers Predator XB270HU som gav samma egenskaper men ersatte TN-panelen med en AHVA-panel. Där fick vi istället en mångsidig skärm utan TN-teknikens nackdelar i form av att betraktningsvinkeln är avgörande för hur färger återges.

Ytterligare en liknande modell är Asus egen MG279Q med snarlik spel- och bildprestanda. Den har inte G-Sync eller ULMB men ger 144 Hz och 2 560 × 1 440 pixlar med samma typ av AHVA-panel. AMD Freesync finns där för den som inte kör Nvidia-grafikkort.

Med modellen ROG Swift PG279Q går Asus nu vidare. Det enda som skiljer sig i namnet är siffran 9. Namnen i den här klassen av skärmar är förvirrande. En siffra eller bokstav kan betyda en ocean av skillnader. Detta gäller i högsta grad för PG279Q som skiljer sig från föregångaren genom att använda den färgsäkrare AHVA-panelen fast med beskedet att den kan köras i 165 Hz.

Asus lyckades därför under lanseringen få upp allas ögonbryn igen. Frågan är ifall 165 Hz en stor förbättring?