ULMB för skarpare rörelser

Ultra-Low Motion Blur, ULMB, kallas Nvidias lösning för att minska effekten av eftersläp och suddighet i rörelser som hör till LCD-teknikens karaktär. ULMB släcker ned lysdioderna medan LCD-panelens kristaller vrider sig till rätt läge. Effekten är betydligt skarpare grafik i rörelser till priset av att skärmen flimrar milt och förstås tappar ljusstyrka när belysning delvis är nedsläckt.

asus_pg279q_respons_ULMB.jpg

ULMB är direkt icke-kompatibelt med G-Sync och adaptiv synkronisering. Det är tydligen en besvärlig nöt att knäcka. Att anpassa nedsläckningen efter den dynamiska frekvensen utan effekten att ljusstyrkan också blir dynamisk är ett av problemen som kanske inte går att lösa.

85 Hz, 100 Hz och 120 Hz

För att aktivera ULMB måste du först ändra uppdateringsfrekvens i Windows. ULMB fungerar i 85, 100 och 120 Hz och skulle du köra en annan frekvens är ULMB-alternativet gråmarkerat i menyerna. Du får heller inte ha G-Sync aktiverat i drivrutinerna. Då är alternativet fortfarande grått fast du kör skärmen i rätt frekvens. Så det blir till att klicka ur G-sync i menyerna

asus_pg279q_ULMB_aktivering.jpg

För att aktivera ULMB i PG279Q:s meny måste du först växla till 85, 100 eller 120 Hz samt stänga av G-Sync. Annars är ULMB-alternativet grått.

ULMB har direkt effekt på skärpa i rörelser. Det blir också en hel del synliga artefakter i form av skuggor och lite av dubbla konturer i rörelser. Skärpan i texturer och detaljer blir bättre medan intrycket i skarpt avgränsade områden riskerar bli lite störande.

asus_pg279q_respons_120-Hz.jpg

Jämför UFO-bilderna där detaljnivån i UFO:t är markant tydligare vid 120 Hz ULMB. 120 Hz vanlig drift (med eller utan G-Sync) ger istället mindre artefakter men har inte i närheten lika skarpa detaljer. Med ULMB aktivt kan du heller inte påverka skärmens overdrive-inställningar.

Detta brukar vara nackdelen med den här typen av LCD-panel. Responstiden i den här AHVA-panelen är långsammare jämfört med en TN-panel. I praktiken är det däremot andra faktorer som tillsammans bidrar till intrycken vid rörelser. Specifikationer som 1 ms och 4 ms GtG säger egentligen ingenting.

AHVA-panelen i PG279Q är knappast fyra gånger långsammare i hänseendet ”fyrdubbelt tydligare eftersläp”. Det krävs riktigt tränade ögon och trimmad hjärna för att eftersläpen hos PG279Q ska upplevas som mer störande i praktiken jämfört med exempelvis föregångaren PG278Q med sin TN-panel.

Minskar ljusstyrkan rejält

Eftersom ULMB släcker ned lysdioderna tappar du ljusstyrka. 85 Hz är lite ljusstarkare eftersom det är färre nedsläckningar aktiva. Det läget kan eventuell upplevas ge mer flimmer än 100 Hz och 120 Hz. Nyckelordet är "uppleva" då vi alla reagerar olika på sådana här saker.

Brightness

85 Hz

100 Hz

120 Hz

100

205 cd/m2

170 cd/m2

160 cd/m2

85

180 cd/m2

150 cd/m2

140 cd/m2

50

120 cd/m2

100 cd/m2

95 cd/m2

Ljusstyrkan sjunker ca 15-20 procent ifall du följer den föreslagna inställningen för mer färgkorrekt bild i avsnittet om färgåtergivning. ULMB innebär med andra ord en halvering eller mer av ljusstyrkan. Fast då det finns rätt mycket ljusresurser att hämta ur panelens belysning är det ett mindre problem. 160 cd/m2 är fortfarande lite för högt för ett riktigt mörkt rum till exempel.

Reglaget som får ULMB-läget att tappa ännu mer ljus är ULMB Pulse Width. Värdena i tabellen är med ULMB Pulse Width på 100 som i steg om 1 är reglerbart ned till värdet 10. ULMB Pulse width på 10 ger 1/10-del av ljusstyrkan. Lägre värde ger en högre nedsläckningsperiod och kan ge skarpare bild i rörelse, samt också tydligare flimmer. Det påverkar dock inte eftersläpen i bilden.