Reflexfilter och vinklar

Asus PG279Q använder ett matt reflexfilter som är tydligt och klart utan att det drar en struktur över bilden. Du kan inte spegla dig eller något annat i skärmen. Själva filtret är hyfsat effektivt mot sidoreflexer men kan plocka upp ljus från omgivningen. Har du en ljus vägg bakom dig tecknas din diffusa siluett mot en diffus och ljus reflex från väggen.

asus_pg279q_reflex.jpg

Fördelen hos PG279Q är att reflexfiltret inte stör bilden eller lägger sig som en hinna framför. Nackdelen är att varmgul inomhusbelysning plockas upp och lägger sig som en lätt brunaktig hinna över mörka delar i bilden.

Med en AHVA-panel och dess IPS-liknande egenskaper har vi sällan problem med betraktningsvinkar. Färgåtergivningen är intakt och i vinklar tappar du främst kontrastförhållande genom att svärtan ljusas upp och ljusstyrkan minskar. Sitter du snett mot skärmen får du gradvis en speglingseffekt eftersom det är så reflexfiltret fungerar.

Det som skiljer AHVA-paneler från många IPS-paneler är att det inte uppstår någon glow-effekt. Det uppstår ingen gul hinna över bilden i vinklar utan det är främst den ljusare, blåare svärtan som märks. Eller att omgivningen börjar speglas av reflexfiltet. Panelkontrasten ligger nära 1200:1 men detta påverkas av färginställningarna.

Regleringen av ljusstyrka är flimmerfri
Ljusstyrkan hos skärmen går hela vägen upp till 400 cd/m2 innan man påverkar bilden mot mer korrekt nivåer. Regleringen av lysdioderna är flimmerfritt. Undantaget är förstås ULMB-läget som per definition flimrar.

Vi noterade en viss ojämnhet i panelen hos testexemplaret vilket märks när vi flyttar fönster eller panorerar. Ojämnheten handlar om något varierande ljusstyrka över ytan. Vitbalans är intakt och exemplaret har heller inga tydliga kantblödningar. Inte perfekt men samtidigt väldigt bra. Vi måste använda testbilder för att finna moment som stör intrycket. Det är inte som en TN-panel där lite dålig kroppshållning framför skärmen påverkar färgerna.

Ett vanligt argument runt sådana här saker som ojämnheter är att ”… för 9 000 tusen kronor förväntar jag mig en perfekt skärm”. Ja, det kan man mycket väl få göra eftersom det skulle glädja oss alla. Perfekta skärmar finns inte. Skärmar med bakgrundsbelysning som i zoner kompenserar för ojämnheter finns däremot på marknaden.

Fast de som verkligen lyckas med den funktionen brukar handla om yrkesskärmar avsedd för bildredigering. Där räcker inte 9 000 kronor inte särskilt långt och det är knappast någon möjlighet till 165 Hz uppdateringsfrekvens, adaptiv synkronisering, ULMB eller låg latens på dessa modeller.