Mjukvaran Steelseries Engine 3

Ett tangentbord av Apex M800-modellens kaliber kommer inte helt oväntat med en medföljande mjukvara för programmering av makron och belysningslägen. I detta fall rör det sig om Steelseries Engine, vilket används tillsammans med i princip samtliga av företagets nuvarande produkter – oavsett om det rör sig om möss, headset eller tangentbord. Det är även via denna mjukvara som man uppdaterar tangentbordets fasta programvara (firmware).

engine_3.png
engine_4.png

I en djungel av otydliga och plottriga programvaror är Steelseries Engine en riktigt frisk fläkt. Mjukvaran känns vid en första anblick förhållandevis avskalad, men den som gräver djupare finner goda möjligheter att programmera både långa makron och användbara belysningsfunktioner.

Under den första fliken man möts av, keybindings, utförs makroprogrammering av tangentbordets olika knappar. Här finns det möjlighet att binda om de olika tangenterna till redan förinställda kommandon eller helt enkelt spela in egna makron i den medföljande editorn.

engine.png
engine_2.png

Den andra fliken, illumination, bjuder på inställningar som rör tangentbordets belysning. Här finns det en hel uppsjö färdiga mallar för den som inte själv orkar pilla med inställningarna och vill komma igång med regnbågsdiscot på momangen. Ovanpå detta finns det givetvis även stora möjligheter att själv pilla och skräddarsy samtliga tangenters bakgrundsbelysning efter eget behov.

Mjukvaran tillåter användaren att på ett enkelt sätt gruppera en serie tangenter och tilldela dessa olika färger eller effekter. Därtill finns med möjlighet att ställa in "reaktiva" effekter som endast aktiveras vid knappnedtryckning samt "cooldown"-timers, där de berörda tangenterna endast byter färg under en begränsad tid.

gamesense_1.png
gamesense_2.png
gamesense_3.png

Sist men inte minst finns finessen Gamesense, vilken styrs av ett API Steelseries har tagit fram. Med hjälp av detta API kan spelutvecklare själva styra funktioner hos tangentbordet, där exempelvis nivån på hälsa och ammunition kan visas upp genom att olika tangenter lyser upp.

I dagsläget finns endast stöd för CS:GO, Dota 2 och Minecraft, men förhoppningen är att fler speltitlar ska få stöd för systemet i framtiden.