Slutsats

Efter att ha fått prova på Steelseries Apex M800 under någon månad i det dagliga arbetet på redaktionen står det snabbt klart att det rör sig om ett ytterst välbyggt tangentbord. Modellen ligger väldigt stabilt på skrivbordet och lyckas, materialvalet till trots, undvika den där plastiga känslan som många andra tangentbord annars dras med.

IMG_2814.jpg

Vidare är tangentbordets bakgrundsbelysning något av det bästa vi sett hittills. Den centralt placerade lysdioden i varje brytare ger de enskilda tangenterna riktigt punschiga färger, som för den delen inte läcker över till grannliggande tangenter och grötar till det. Vidare får företaget ett plus i kanten för en kraftfull, men samtidigt lättförstådd, medföljande mjukvara som gör programmering av både belysningen och makrofunktioner till en barnlek.

Steelseries egenutvecklade brytare QS1 är dock lite av en blandad påse. Medan denna fungerar ytterst bra till spel (och skam vore väl annat) är upplevelsen inte fullt lika rolig när det kommer till att skriva ren text. Undertecknad hade helt enkelt svårt att få ett lika bra flyt på skrivandet i jämförelse med exempelvis motsvarande Cherry MX-brytare. Detta är givetvis en ytterst subjektiv åsikt, men i känd stil rekommenderar vi att prova på tangentbordet innan köp.

Modellens ergonomi hade även mått bra av ett medföljande handlovsstöd, vilket nu istället måste köpas till för ett par hundralappar. Med en rekommenderad prislapp på 1 900 kronor tycker vi faktiskt att detta borde hänga med på köpet.

Sammanfattningsvis är Steelseries Apex M800 ett intressant tangentbord med goda spelegenskaper, ypperlig bakgrundsbelysning och välutvecklad mjukvara. Hög prislapp, bristande ergonomi ur kartong och osäker skrivprestanda hos brytarna drar ner betyget något, men i det stora hela rör det sig om en bra produkt.

Steelseries Apex M800 är ett bra speltangentbord med hög byggkvalitet och imponerande bakgrundsbelysning.

Fördelar

  • God kvalitetskänsla

  • Bakgrundsbelysning i världsklass

  • "Full n-key rollover" via USB

  • Kraftfull och enkel medföljande mjukvara

  • Bra mekaniska brytare för spel

Nackdelar

  • Inget handlovsstöd

  • QS1-brytarna tappar mark vid rent skrivande

  • Priset

Pris vid publicering: 1 900 kronor
Lägsta pris: