Färgåtergivning

Rakt upp och ned ur kartongen ger Acer XR341CK en aningens för gul vitbalans och mild men aningen s-formad tonkurva. Så värst mycket udda eller konstigt finns inte i fråga om färgåtergivningen, utan det mesta går att justera rätt.

Acer_XR341CK_matning_kartong.jpg
Acer_XR341CK_matning_forslag.jpg
Acer_XR341CK_matning_rgb_justerad.jpg

Vad vi gjorde var ganska enkelt. Vi sänkte kontrastreglaget till 45 för att få bort skiftning nära vitt. Detta tappar inte mer sex procent i ljusstyrka så inverkan på det dynamiska omfånget är därför litet och panelen ligger kvar över 1 000:1 i kontrastförhållande.

För att få bort att mörka nyanser blir aningens för mörka (så kallad s-gamma) var kombinationen av Gamma: 2.4 och Black level-reglaget på 6 en bättre kombination än grundinställningen. Gamma-reglaget ger tre lägen där 1.8-läget mäter motsvarande 1,7-potensgamma och 2.2-läget motsvarande 2,1-potensgamma. Ändringen av Black level-reglaget hade inte samma effekt med 2.2-läget

Colour Temp: Warm som är förinställd ger aningens för gul vitbalans. Normal-läget drar mot turkos men är inte problematiskt och snittar runt 7300 Kelvin. Den totala felnivån är inte särskilt mycket högre än Warm-inställningen. Men du väljer mellan för aningens för gul eller för aningens för turkos vitbalans. Normal-läget kan fungera bättre än Warm-läget i det hänseendet. Intressant är dock att Normal-läget ger sämre kontrastförhållande, kring 850:1, då ändringen av vitbalansen sänker nivån för vitt med cirka 10 procent.

Föreslagen inställning

Förslaget för inställningar är därför Gamma 2.4, Black Level: 6, Contrast: 45 och Color temp: Warm eller Normal beroende på vad du stör dig minst på, aningens gult eller aningens turkos med lite sämre kontrastförhållande.

Vi kan också gå på en genomgripande RGB-justering med RGB Gain och Bias-reglage och där få till vitbalansen i princip perfekt. Fortfarande lite skiftande tonkurva men RGB-reglagen låter oss inte göra så mycket åt detta. Ett eller två steg har väldigt stor effekt och det finns ingen precision i reglagen för kalibreringsfinlir.

Acer_XR341CK_CC_kartong.jpg
Acer_XR341CK_CC_forslag.jpg
Acer_XR341CK_CC_rgb-justerad.jpg

Resultatet i fråga om nyansåtergivning är i alla fall bra med den föreslagna inställningen och så gott som färgkorrekt efter RGB-justering av vitbalansen. Acer XR341CK har helt klart kapacitet till att ta sig an färgkrävande uppgifter ifall du har hdtv/Rec.709-färgrymden som målsättning.

LG anger att skärmen är 10 bitars och du kan även köra 10 bitar över displayport. Oklart om detta sedan hanteras som 8 bitar med FRC, frame rate conversion, internt inuti panelen. Det vill säga att de sista två bitarna skapas genom att skärmen alternerar mellan nivåer av milda halvtonsmönster. Det är i alla fall inga som helst problem med att skärmen posteriserar, alltså visar bandning och tydliga steg mellan nyanser oavsett om vi kör 8 eller 10 bitars signal.