Speljätten Valves hårdvarusatsning är nu i full rullning, med vardagsrumsdatorerna Steam Machines och strömningslådan Steam Link på väg ut till gamers världen över. Därtill har även företagets omtalade spelkontroll Steam Controller hittat hem till några av SweClockers soffspelande redaktörer.

IMG_3600.jpg
IMG_3601.jpg
IMG_3605.jpg
IMG_3606.jpg

Under utvecklingen har Valves Steam Controller både tappat och kompletterats med finesser, där bland annat den integrerade bildskärmen har fått stryka på foten medan en analog styrspak har lagts till på begäran av tidiga användare. Resultatet är något som till en viss del påminner om Microsofts Xbox 360-kontroll, även om stora skillnader finns i både ergonomi och handhavande.

IMG_3604.jpg

Paradnumret med handkontrollen är utan tvekan pekplattan på modellens högra flank som ersätter den sedvanliga analoga spaken, vilket enligt företaget ska ge bättre precision och en mer muslik upplevelse i exempelvis förstapersonsspel. Därtill kommer denna med haptisk återkoppling, vilket i praktiken ska ge en uppfattning om var användaren håller tummen på plattan med hjälp av vibrationer.

Ovanpå detta har Valve byggt in ett gyroskop i kontrollen, vilket känner av när denna vrids och vänds samt omvandlar rörelserna till inmatningskommandon i spel. Gyroskopet fungerar som ett komplement till pekplattan i scenarion där extra precision är önskvärt.

IMG_3603.jpg

Steam Controller drivs av två AA-batterier och ansluts trådlöst via en medföljande USB-mottagare. Ekar det tomt i batterilådan finns det dock även möjlighet att ansluta kontrollen till datorn med en Micro USB-kabel, som även den ligger med i kartongen.

steamcontroller_ui1.png
steamcontroller_ui2.png

Konfigurationen av handkontrollen sker via mjukvaran Steams vardagsrumsanpassade gränssnitt "Big Picture Mode" och för full funktionalitet bör även alla spel köras via Steam. Här finns det möjlighet att mappa om samtliga knappar till att antingen efterapa en vanlig handkontroll alternativt exekvera olika tangentbordskommandon.

Det finns även extremt finkorniga inställningar för pekplattan, gyroskopet samt avtryckarna, där användaren själv kan skräddarsy exakt hur denne vill att dessa ska agera i den specifika speltiteln.

steamcontroller_ui3.png
steamcontroller_ui4.png

Den som har svårt att komma igång har möjlighet att använda sig av färdiga mallar från både Valve och spelutvecklarna själva. Därtill finns det numera en gedigen samling användargenererade mallar som kan vara en bra utgångspunkt att börja från vid eget mallskapande.

Valves Steam Controller finns i dagsläget endast för försäljning hos Gamestop samt via Steam med en prislapp på cirka 550 kronor exklusive frakt.