Reflexer och vinklar

Benq XR3501 är en böjd eller ”kurvad skärm” med måttet 2000R vilket betyder att kurvaturen motsvarar en cirkel med en radie på 2000 millimeter. Du skulle alltså kunna ställa skärmarna kant i kant och få en cirkel på fyra meters bredd. Ju lägre siffra, desto mer krökning.

benq_XR3501_promo_2000r.jpg

2000R är därför mer än många andra skärmar och TV-apparater på marknaden har. Därför blir det också en tydligt omslutande effekt hos X3501, särskilt när vi sitter när skärmen. Ytan är i alla fall plan och inte konkav.

Som vi tagit upp i andra tester är inte alla paneler av samma typ identiska. A-MVA-panelen hos Benq XR3501 skiljer sig ganska ordentligt från exempelvis A-MVA-panelen hos Philips BDM3270QP.

A-MVA för mer kontrast

I grunden är det samma förutsättningar i form av ett högre kontrastförhållande än andra tekniker. Men då endast i rak vinkel mot skärmen. Ju större vinkel, desto större bortfall. I dessa hänseende är A-MVA-panelen hos Philips betydligt bättre. Högre grundkontrast och betydligt mindre förändringar vinkel. Men visst, det är heller inte en panel anpassad för att köras i 144 Hz, utan en vanlig 60 Hertzare.

benq_XR3501_kurvning.jpg

Jämfört med en TN-panel beter sig panelen hos Benq XR3501 betydligt mer vettigt i vinkel. Vi behåller i stort sett färgernas karaktär men förlorar i mättnad. Färgerna blir alltså inte lika fylliga och ljusas upp. Effekten av vinklar handlar främst om att kontrastförhållandet sjunker och tonkurvan ljusas upp.

Jämfört med IPS-paneler och andra paneler baserad på IPS-liknande teknik (som PLS och AHVA) behåller dessa skärmar mer av bildens karaktär i samma vinklar. Det är är främst svärtan som blir ljusare medan färger behålls och tonkurvan endast påverkas något.

IPS- och TN-paneler har sämre kontrastförhållande till att börja med, ofta kring 1000:1 där A-MVA-panelen hos Benq XR3501 mäter 2000:1 rakt på. Ifall tar synfältets inverkan i beaktning mäter det sämre kontrastförhållanden då svärtan ljusas upp i vinkel. Detta innebär djupare svärta jämfört med IPS- och TN-paneler men du måste alltså hålla huvudet rakt på och mitt framför för att det ska märkas.

Reflexfiltret matt och effektivt

Likt andra matta ytor plockar det upp en del av omgivningsljuset och sprider det som en hinna över ytan. Varm inomhusbelysning blir till en gulbrun hinna över mörka delar i bilden. Det är dock aldrig särskilt problematiskt för annat än just det allra mörkaste i bilden. En sak som avslöjar detta är att skärmen även med lågt ställd belysning fortfarande är behaglig att använda i ett upplyst rum.

benq_XR3501_reflex_1.jpg
benq_XR3501_reflex_2.jpg
benq_XR3501_reflex_3.jpg

Den böjda ytan är inte helt utan sina fördelar också. VA-paneler är generellt mer snarlika TN-paneler när det handlar om betraktningsvinklar. Bilden påverkas alltså tydligt men sällan lika mycket eller drastiskt som hos TN-panelerna där stora vinklar kan leda till att nyanser försvinner eller inverteras.

Håll huvudet rätt
Hos XR3501 är effekten att i vinklar tappar vi väldigt mycket kontrast i vinkel och det påverkar en så pass bred skärm. Mäter vi med sensor och optik på cirka 45 cm avstånd från skärmens mitt, ungefär det avstånd som krävs för en ”omslutande” upplevelse, kommer kortsidorna av skärmen endast att ha 1/7-del av kontrastförhållandet jämfört med mitten. Ljusstyrkan har sänkts med 40 procent, så det mesta av kontrastförsämringen är att svärtan blir mycket ljusare. Gråblaskig bild om man så vill.

benq_XR3501_vinkel_1.jpg
benq_XR3501_vinkel_2.jpg

Halvvägs ut mot kanterna har det inte lika drastisk effekt. Vi tappar en del ljus och svärtan blir sämre med cirka 1/3-del av kontrastförhållandet kvar. Hade inte panelen varit kurvad hade den här effekten blivit mycket tydligare. Kan du flytta dig längre bak och hålla en liksidig triangel med skärmens cirka 83 centimeter breda bild får du en jämn och fin återgivning med svärta hela vägen ut till kanterna. mycket tack vare kurvaturen.

Så länge du inte vinklar skärmen för mycket uppåt eller nedåt fungerar det. Har har vi en nackdel med att stativet är fast i höjden. Risken är att vinklad skärm ger synliga skillnader ovan- och underkant. Med en fast höjd där skärmen där skärmens underkant börjar 12 centimeter (bildytan 14 cm) ovanför skrivbordet kommer du troligtvis få ögonen en god bit ovanför den 34,5 cm höga bilden. Då blir underkanten ljusare.