Zalman ZM-MIC 1

zalman_helkropp.jpg

Specifikationer: Zalman ZM-MIC 1

Egenskap

Värde

Anslutning

3,5 mm

Känslighet

-40 ± 3dB

Övrigt

Rundtagande (omni), clip on-fäste

Lägsta pris

Zalman är en smidig liten mikrofon som du kopplar in direkt i mikrofoningången i datorn. Den består av en lång sladd och i slutet hittar du en grå, plastmikrofon utan något lullull. Enkelt så det förslår.

zalman_kabel.jpg

På själva mikrofonen finns ett plastclip som du fäster den med, helst på en annan kabel. Den här anordningen kunde ha varit mer genomtänkt för att passa även kläder med mera, nu krävs det att du har trådade hörlurar eller en tjocktröja för att mikrofonen ska sitta fast ordentligt. Dessutom har den en tendens att lossna från kabeln på hörlurarna.

Avsaknad av mute-knapp är dock största och egentligen enda nackdelen rent funktionsmässigt. Förväntan på fler funktioner finns inte där med tanke på priset, men just mute-funktionen hade varit välkommen.

Ljudkvaliteten är inte heller mycket att hänga i granen. Så länge du pratar nära mikrofonen tar den upp ljudet bra och det blir ett naturtroget, om än rispigt och tunt, ljud. Så här långt är ZM-MIC 1 med andra ord en godkänd mikrofon – sett till priset. Men så fort du hamnar på lite avstånd tar brus över ljudet rösten. Det blir lätt irriterande för de du spelar med. Mikrofonen plockar dessutom upp brus även när du har den nära munnen så det blir aldrig helt tyst i lurarna för medspelarna.

zalman_mickingang2.jpg

Fördelen med det är att den inte plockar upp spelljud från dina hörlurar när du spelar, trots att den är ganska känslig. Få saker är så irriterande som när man hör någon annans spelljud genom sina egna högtalare.

Nu ska vi inte racka ner på ljudkvaliteten allt för mycket, det här är inte en dålig mikrofon sett till att den endast kostar 100 kronor och samtidigt gör sitt jobb. Priset är förmodligen välkommet för den som redan har ett par hörlurar och vill komma undan från datorns inbyggda mikrofon (förutsatt att den är dålig), och ur det avseendet får du en fungerande och förhoppningsvis något bättre lösning. Men du får också räkna med att du får vad du betalar för. Framför allt är det brus, tunt ljud och det dåligt genomtänkta fästet som drar ner betyget. Frågan är då om du inte bör spara pengarna tills du har råd med en bättre lösning?