Antlion Audio Modmic 4.0

modmic_horlur.jpg

Specifikationer: Antilion Audio Modmic 4.0

Egenskap

Värde

Anslutning

3,5 mm

Frekvensomfång

100 Hz–10 000 Hz

Max SPL

110 dB

Känslighet

-38 ± 3 dB

Övrigt

Kardioid ljudupptagning, boom-mick, pop-filter, bordsfäste med klisterfunktion, clip on-fäste, mute-funktion, skyddad kabel för minskat brus

Lägsta pris

Antlions Modmic levereras i ett snyggt, svart etui som du lätt får med dig när du packar väskan till LAN:et. Själva mikrofonanordningen består av en rejält tilltagen kabel, som du med hjälp av ett kardborreband kan korta till önskad längd. Kabeln kopplas in i mikrofoningången på datorn. På kabeln sitter också en välkommen mute-knapp.

etui.jpg
modmic_mute.jpg

I andra änden mynnar kabeln ut i själva mikrofonen – som smidigt nog går att rikta åt olika håll. En bit in på den sitter en plastskruv som håller ett litet plastfäste på plats, och genom att snurra på skruven kan du justera placeringen av det här fästet. Fästet består sedan av två magneter, varav den yttersta, som kan plockas bort, har en klisteryta. Med dess hjälp kan du enkelt fästa mikrofonen på ett rent underlag och därefter rikta in den, så att du får ett bra avstånd till mikrofonen.

Det vanligaste är att du placerar fästet direkt på hörlurskåpan. Klistermagneten syns knappt när du knäpper bort boom-micken. Det som är så bra med denna lösning är att du som redan har ett par schyssta hörlurar direkt kan bygga om dessa till ett headset. Själva boom-mikrofonen är så lång att det gör inget att den hamnar på utsidan av kåpan – den når ändå runt och hamnar på ett lagom avstånd till munnen. En oerhört genomtänkt och smidig lösning.

modmic_mikrofon2.jpg

Längst ut på toppen på mikrofonen sitter också ett filter som ska motverka puffljud. Trots detta är rekommendationen är ändå att du inte sätter mikrofonen direkt framför munnen, utan låter den ta in ljud lite från sidan.

I etuiet hittar du en plastpåse med fler klisterfästen, antagligen för de tillfällen då du flyttat mikrofonen så pass många gånger att klistret gjort sitt, samt en hel drös små plastclips som gör att du kan välja att fästa mikrofonen direkt på hörlurssladden förutsatt att du har en sådan. Här lämnas inget åt slumpen. Det känns som en välutrustad och genomtänkt liten mikrofonlösning för den som redan är nöjd med sina hörlurar, men söker en mikrofon att komplettera med.

modmic_helkropp2.jpg

Men hur är den då när det kommer till det viktigaste, ljudkvaliteten? Här presterar den faktiskt riktigt bra både på långt och kort avstånd. Med tanke på fästet som sitter på från scratch är bordsplacering troligen rekommendationen, och då blir ju avståndet till mikrofonen lite längre än om du hänger den på hörlurskabeln. Men trots cirka 40 centimeters avstånd plockar den upp ljudet väldigt bra. Några inställningar i datorn behövs inte, utan ljudnivån blir bra direkt ur paketet.

Personer jag pratar med har inga problem att uppfatta vad jag säger. De upplever ljudet klart, tydligt och rent. Spelljudet från mina hörlurar plockas inte upp, trots relativt hög känslighet (dock inte som bordsmikrofonerna), vilket gör att jag samtidigt inte stör medspelarna med mitt eget spelljud.