Freesync med Crimson

AOC G2460PF använder Freesync inom intervallet 48 till 144 Hz. Vi valde att testa detta med ett AMD Radeon R9 380 och den i skrivande stund senaste betaversionen av AMD:s Crimson-drivrutin, sifferkombination 15.11.1.

AMD Radeon R9 380 är ett grafikkort som matchar skärmen i prisnivå. Framförallt orkar det inte driva skärmen med nyare stortitlar i särskilt höga grafikinställningar och med hög bildfrekvens. Precis den situation där adaptiv synkronisering likt Freesync gör som mest nytta.

Aoc_G2460PF_crimson_freesync.png

Det var förstås en del buggar och märkliga problem, med sannolikhet orsakade av Crimson-drivrutinerna. Vi fokuserar därför på det som fungerar och på något sätt går att kontrollera. AMD anger nu i Crimson-programvaran inom vilka intervall Freesync fungerar. Du håller muspekaren över rutan där du aktiverar Freesync och svaret ges – 48 till 144 Hz för AOC G2460PF.

Freesync 48–144 Hz

Detta kan vi också bekräfta rent upplevelsemässigt. När det kliver under 48 fps blir känslan gradvis allt ryckigare, men det är först under 40 fps vi tydligt märker att flytet inte längre finns. Detta kan till stor del komma från AMD:s Crimson-drivrutiner, där grafikkortet använder dubblerar bildrutorna under Freesync-intervallet. När bildfrekvensen kliver under intervallgränsen använder sig grafikkortet av V-sync och upprepar varje ruta två gånger. Bildfrekvensen kanske är 45 fps medan skärmen drivs i 90 Hz.

Syftet och effekten av detta blir ofta missförstådd. Nej, detta skapar inte "bättre flyt" eftersom bildfrekvensen fortfarande är låg. Poängen med att upprepa bildrutor är att undvika de problem som annars kan uppstå hos själva LCD-panelen vid lägre frekvenser. Dit hör sådant att eftersläp och overdrive ger tydliga artefakter, men också flimmer.

Bättre Freesync med Crimson

Alternativen har tidigare varit att skärmen synkar vid sitt lägsta intervall, 48 Hz i detta fall, och sedan väljer du mellan V-sync på eller av för antingen mycket hackande eller tearing. Samt då ganska tydliga släp och skuggor när skärmen går i lägsta möjliga frekvens.

Aoc_G2460PF_extra_1.jpg

Olika Freesync-skärmar har hanterat detta på olika sätt, varav några valt mindre lyckade lösningar. Med ändringen hos AMD:s drivrutiner ska det blir en mer sömlös övergång hos förhoppningsvis alla skärmar. Skärmarna med G-Sync har redan den här dubbleringsfunktionen inbyggd i själva G-Sync-modulen, som driver skärmarnas LCD-panel.

AOC planerar för 35–144 Hz

AOC säger sig arbeta på en uppdatering för skärmen som via en "Windows driver" ska ändra intervallet till 35–144 Hz. Problemen som kan uppstå ifall man sänker nivån och breddar intervallet för frikostigt är att de lägsta frekvenserna ofta ger sämre kvalitet i form av tydligare eftersläp och skuggor. Vi har noterat detta i andra skärmtester.

Aoc_G2460PF_freesync_ON.png

Info-delen av skärmens menyer talar om ifall Freesync är aktivt och den högsta frekvensen. Här är det givetvis aktiverat.

Aoc_G2460PF_freesync_OFF.png

Du måste ladda om info-menyn (gå in och ur) för aktuell information. G2460PF kan tyvärr inte ange exakt frekvens för stunden.

Precis i samma stund vi tänkte publicera testet släppte AOC till slut sin "beta driver" som kör skärmen i 35–144 Hz med Freesync. Själva "drivrutinen" består inte av programkod utan är en så kallad EDID override och ändrar alltså inte något i skärmen. Endast information som grafikkort och Windows använder påverkas.

Installationen är inte helt självklar. Den kräver att du startar om Windows med kravet på signerade drivrutiner avstängt. Drivrutinen och instruktioner för detta finns på AOC:s webbplats.

Det råder för övrigt förvirring kring vad man får ut exakt för intervall. Vi fick 35–144 Hz. Själva drivrutinen är döpt till "30-146 Hz" och användare i forumet rapporterar om 30-144 Hz. Som skrivet är det en betaversion. Förhoppningsvis kommer AOC med en officiell, signerad och lättinstallerad drivrutin framöver.

aoc_g2460pf_new_freesync.png

Med ändrad drivrutin utökas intervallet för Freesync på G2460PF.

Vi kan i alla fall konstatera att det fungerar enligt förväntan och får effekt jämfört med ursprungsintervallet på 48–144 Hz. Kör vi skärmen i 40 fps Freesync med AMD:s vindkraftverksdemo och nya drivrutinen, är det inte alls några tydliga besvär med eftersläp eller skuggor.

Freesync fungerar utmärkt på skärmen och det är en gradvis allt större skillnad i upplevelse när vi kryper längre och längre ned från omkring 80 fps mot 50 fps. Ihop med ett grafikkort likt Radeon R9 380 kan vi därför öka grafikkvaliteten för att landa kring 50–65 fps och fortfarande få ett utmärkt flyt. Utan Freesync vore det inte lika angenämt.

Låg fps och det fungerar fortfarande

Med nya ändringen till Freesync inom 35–144 Hz pressar vi även inställningarna till att ligga runt 35 fps. Då höll sig upplevelsen fortfarande på mattan. Nu är dippar nedåt 30 fps i sig självt inte ett mjukt flyt.Tack vare Freesync håller ändå helheten ihop. Stänger vi av Freesync blir det en sämre upplevelse med ryckig grafik under V-sync och tearing med V-sync avstängt.

Precis som vi konstaterat många gånger tidigare är effekten från adaptiv synkronisering inte alltid direkt uppenbar. Det är först när man kört adaptivt ett tag och sedan går tillbaka till det gamla det märks att något gått förlorat. För en del användare är effekten alldeles för viktig och man kan inte längre leva utan Freesync eller G-Sync.

För andra användare är lite mer sak samma. Kör du spel där du alltid ligger på en hög bildfrekvens, över 100 fps, är adaptiv synkronisering inte nödvändigtvis fel, men inte heller någon självklar förbättring.