Latens och eftersläp

Latensen är optimalt låg och skärmen ligger i kapp med CRT-skärmen, alltså på 0–1 millisekunders latens jämfört med redaktionens gamla bildrör. Vad vi ser är den lilla inledande förändring som kommer från overdrive-funktionen. Vi kan se att panelen agerar på samma tidsangivelse som bildrörsskärmen uppdateras.

Sedan tar det ungefär 3–4 ms för kristallerna att vrida sig för tydligt ljusgenomsläpp och först kring 6 millisekunder är det fullt ljusgenomsläpp. Detta med någon av overdrive-funktionerna igång. Stänger vi av overdrive behöver kristallerna lite mer tid på sig, kring 8 millisekunder, och vi ser inte längre att AOC G2460PF ligger ikapp med bildrörsskärmen.

Vill du köra via DVI eller HDMI? Då ligger latensen lite högre, kring 2 millisekunder. I värsta fall är den totala fördröjningen omkring 10 millisekunder. Detta alltså inklusive elektronisk fördröjning (latensen) och trögheten (responstiden) hos LCD-kristallern.

För att sammanfatta i mindre tekniska termer och utan fikonspråk. När det kommer till fördröjning är AOC G2460PF ungefär så bra som det går att få en spelskärm med LCD-panel i dagsläget.

Aoc_G2460PF_respons.jpg

I fråga om eftersläp är det inte stora problem någonstans och de fem nivåerna av Overdrive-inställningar går från milda eftersläp i Off-läget till synliga om än inte överdrivna skuggor med Strong-läget. Mitt emellan har vi Light-läget ,som ger en fungerande kompromiss. Valet av nivå blir främst en smaksak kring när vi talar om de tre snarlika mellanlägena Weak, Light samt Medium.

En sak som G2460PF saknar jämte den G-Sync-modellen G2460PG är tillgång till ett läge som reducerar eftersläp ytterligare genom att släcka ned belysningen i fasta intervaller. G-Syncskärmarna har sin ULMB-funktion (Ultra Low Motion Blur) och andra tillverkare som exempelvis Benq har andra lösningar. Exemplet nedan visar likheterna och skillnaderna vad ULMB innebär för eftersläpen.

AOC_G2460PG_respons.jpg

Som synes ger G-Sync-versionen en tydligare och ljusare overdriveskugga runt rörelser. Detta kan bero på att panelen regleras annorlunda av G-Sync-modulen, likaväl som att panelerna skiljer sig något mellan de två modellerna.