Montering och sammanfattning

Redan när vi packade upp Carbide 600Q ur sin kartong infann sig en hög känsla av kvalitet i rummet – en känsla som utan tvekan följer med till chassits insida. Corsair har lyckats oerhört bra med detta bygge, där både finish och passform lever upp till de mer påkostade Obsidian-chassina med råge. Frågan är om detta kan vara en av de mest välbyggda datorlådorna som företaget producerat.

corsair_600q-21.jpg
corsair_600q-22.jpg

När den mentala förvirringen kring chassits inverterade natur har lagt sig är det en riktig barnlek att montera in komponenter i 600Q. Den luftiga insidan i huvudkammaren gör det lätt att manövrera de olika beståndsdelarna på plats, samtidigt som de många, och stora, genomdragningshålen underlättar kabelarbetet enormt – med ett rent och städat bygge som resultat.

corsair_600q-23.jpg
corsair_600q-24.jpg

Modellens grunda utformning ger ett tillräckligt djup att husera långa grafikkort samtidigt som insugsfläktarna placeras närmare komponenterna som faktiskt ska kylas ner, vilket känns som ett sunt designval med tanke på att lagringsburar helt har slopats i huvudkammaren. Radiatormontering är fullt möjligt i 600Q, men vi tycker helt klart att chassit är bättre anpassat för fläskiga luftkylningslösningar – oavsett vad Corsairs marknadsföringsmaterial säger.

corsair_600q-20.jpg
corsair_600q-25.jpg
corsair_600q-26.jpg

Möjligheterna för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten är exemplariska, med löjligt mycket utrymme att tillgå. Därtill sväljer modellen utan problem djupa nätaggregat samtidigt som monteringsburen för 5,25-tumsenheterna med fördel kan användas som gömställe för överblivna kabellängder – förutsatt att man inte vill använda en optisk enhet. Utrymmet för lagringsenheter känns välbalanserat för dagens användare, utan inflation av vaggor som tar onödig plats.

Bland de negativa aspekterna med chassit vill vi främst lyfta fram filtret i fronten, som dessvärre är väldigt svåråtkomligt och riskeras lämnas igensatt av damm under längre perioder. Ovanpå detta är luckan i framkant en oflexibel historia, som ställer till det för den som har datorn på höger sida – då den endast går att öppna åt vänster.

Sist men inte minst landar modellen i ett ganska dyrt segment, där den tillhörande prislappen på 1 495 kronor gör det svårt att ställa den i direkt jämförelse med exempelvis Fractal Designs Define R5 – ett chassi som Corsair gärna jämför sig mot. Båda modellerna har sina styrkor, och i slutändan är det upp till personliga preferenser och plånbok som avgör valet.

Sammanfattningsvis är Corsair Carbide 600Q ett oerhört välbyggt chassi, med ett genomtänkt och lättarbetat inre, där låg ljudnivå blandas med god potential för ventilation. Modellen dras med vissa nackdelar och ett förhållandevis högt pris, men för den som är beredd att punga ut några extra hundralappar väntar en alldeles utmärkt datorlåda.

Corsair Carbide 600Q är ett utmärkt chassi med skyhög byggkvalitet och ett välplanerat inre.

Fördelar

  • Kvalitetskänsla och passform i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Lättarbetat

  • Enkel kabeldragning

  • God ventilation

  • Smidig medföljande fläktkontroller

  • Tyst

Nackdelar

  • Svåråtkomligt dammfilter

  • Oflexibel lucka

  • Något saftig prislapp

Pris vid publicering: 1 495 kronor
Lägsta pris: