Freesync – en akilleshäl?

För den som fortfarande är obekant med adaptiv synkronisering handlar det om att skärmen dynamiskt anpassar sin uppdatering efter grafikkortet. Traditionellt arbetar skärmen med fasta uppdateringsintervall, till exempel 60 Hz, medan grafikkortet renderar scener i en takt den kan vilket hela tiden varierar.

AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_02.jpg

Eftersom statiska lösningar till variabla problem sällan blir lyckträffar har det funnits två alternativ. V-sync ON (vertikal synkronisering) leder till ryckighet och fördröjningar när grafikkortet inte orkar hänga med skärmens fasta uppdateringsfrekvens.

V-sync OFF, avstängd, leder istället till att grafiken blir bruten och förskjuten i rörelser, så kallad tearing. Vad som är värst eller mest acceptabelt är en smaksak och en fråga om spelet man spelar. Adaptiv synkronisering kliver förbi båda dessa problem och det är som tydligast vid bildfrekvenser runt 40 till 80 fps.

Adaptiv synkronisering finns i dagsläget som G-Sync från Nvidia eller Freesync för AMD och där uppdateras skärmen dynamiskt efter grafikkortet. Här slipper vi de traditionella metodernas nackdelar och får ett mer sömlöst flyt. Vi kan i högre utsträckning öka grafikkvaliteten i spelet utan att det får lika tydliga negativa konsekvenser.

Freesync för Foris FS2735

Även detta har sina gränser och för Eizo Foris FS2735 fungerar Freesync endast inom två intervall. Det låga intervallet är 35 till 90 Hz och det höga intervallet är 56 till 144 Hz. Så långt är allting väl och olika spel ställer som bekant olika krav.

Kruxet med Foris FS2735 är att du måste starta om skärmen i en administratörsmeny för att ändra vilket läge som ska användas, inklusive att stänga av Freesync för att använda Blur Reduction – eftersläpsreduceringen från föregående avsnitt.

Eizo_foris_fs2735_admin_meny.jpg

För att ändra Freesync-intervall måste du starta om skärmen i administratörsläget.

Eizo_foris_fs2735_admin_freesync.jpg

Därefter kan du välja intervall eller stänga av Freesync helt för att komma åt eftersläpsreduceringen.

Administratörsmenyn nås genom att du först stänger av skärmen. Sedan trycker du in joystick-knappen uppåt och håller in strömbrytarknappen i ett par sekunder tills skärmen vaknar och tänds. Därefter kan du ändra läge, väljer Använd och skärmen startar om. Se upp! Windows kan efter detta ställa om sig till 60 Hz-signal så dubbelkolla alltid detta efter du ändrat skärmens läge.

Processen är inte allt för krävande men är förstås en besvärande omständlighet eftersom det är allt annat än att tuta och köra. Mycket av krånglet som kan uppstå handlar om AMD:s mjukvara.

Eizo_foris_fs2735_35-144-sync.png

AMD Crimson rapporterar fel Freesync-intervall.

AMD:s drivrutiner rapporterar felaktigt i sin meny när vi kör Freesync i det låga 35-90 Hz-läget. Den anger 35 till 144 Hz och vi kan fortfarande i Windows välja att köra 144 Hz, precis som i många spel. Alla mjukvaruindikatorer rapporterar att Freesync är aktivt. Men spelen synkroniserar inte det minsta. Vi har samma gamla V-sync-hackande eller den brutna grafiken.

En nyckel till fungerade Freesync är skärmens lysdiod längst till höger. När den lyser vitt är Freesync inte aktivt eller möjligt. När den lyser rött är det möjligt att köra Freesync. Fast det är inte samma sak som att Freesync faktiskt fungerar. Rött ljus visar endast att förutsättningen finns där, och det är många saker som ska klaffa innan det fungerar.

Röd lysdiod när Freesync är möjligt

Det visar sig att dioden lyser rött så länge som ditt val av frekvens matchar skärmens inställning. Det vill säga om du kör 90 Hz mot skärm med Freesync (Låg)-läget eller 144 Hz vid Freesync (Hög)-läget. Problemet är bara att dioden lyser rött så länge inställd frekvens är rätt. Huruvida Freesync är aktivt eller inte avslöjas inte.

Här är skärmens informations-ruta användbar då den uppdateras i realtid med frekvens. Ligger skärmens räknare stilla på cirka 90 eller 144 Hz medan mjukvaruräknare, till exempel FRAPS ligger på andra värden? Då har du inte Freesync igång. Ifall mjukvaruräknaren och skärmens inforuta däremot följer varandra är den adaptiva synkroniseringen igång.

Eizo_foris_fs2735_extra_3.jpg

Klurigt? Ja. Det är klurigt. Frågan är bara hur mycket av detta som är Eizos fel och vad som är AMD:s fel? En sak är i alla fall klar. När vi måste agera detektiv och lista ut ifall Freesync är igång eller inte har Eizo redan från första början förlorat matchen. Vi går igenom i nästa avsnitt alla fällorna som hindrar Freesync från att fungera med skärmen.

Tokfel fångat på video

Det hela blir inte bättre av att det kunde bli helt galet fel och skärmen betedde sig oberäkneligt. Vi lyckade fånga ett sådant tillfälle på video. Skärmen kör Freesync (låg)-läget med 35–90 fps och spelet Farcry 4 med V-sync aktivt. Skärmen flimrar kraftigt, låser till 33 Hz och har kvardröjningar där gränssnittet "bränner fast". Stänger vi av V-sync och minskar grafikvaliteten ökar bildfrekvensen och flimret minskar. När vi till sist ökar grafikkvaliteten till Ultra-nivå har vi fortfarande flimmer och kvardröjningar.

Värt att notera är att detta beteende försvann efter omstart av såväl skärm som dator. Men att vissa beteenden höll sig kvar, som den märkliga låsningen till 33 Hz med V-sync aktivt. Efter ytterligare omstarter försvann alla sådana underliga beteenden och skärmen betedde sig precis som inget tidigare hade hänt.

Men vi fick en heldag med en skärm som inte fungerade normalt. Eizos fel? AMD:s fel? Bådas fel? Undertecknads fel? Bra frågor.