Färger och inställningar

Med tanke på betraktningsvinkeln där kortsidorna vid typiskt skrivbordsavstånd ger en grönare vitblaans och mer uppjlusad tonkurva med begränsat kontrastförhållande – Acer Predator Z35 kommer aldrig riktigt fylla rollen som en allroundskärm. Det blir just spelande med omslutande upplevelse som är i fokus.

Spel betyder det inte att färgerna automatiskt ska vara fel eller överdrivna. Acer Predator Z35 faller helt klart inom kategorin ”Tillräckligt bra”. Knappast någon katastrof men heller ingen skärm du litar helt och hållet till i fråga om färger.

Acer_Z35_matning_kartong.jpg
Acer_Z35_matning_rgb-just.jpg
Acer_Z35_matning_rgb-just-vinkel.jpg

Vitbalansen är aningens gulröd men kan RGB-justeras. Tonkurvan, gamma, ljusar upp mörka nyanser en del vilket ger intrycket av att skuggorna ”flyter på svärtan”. Det vill säga att det är svart, svart och sedan kommer mörkgrått som en ganska ljus nyans ovanpå det svarta. Skärmen ankrar inte mörka nyanser naturligt mot svärtan.

Detta intryck varierar direkt med vinkeln, VA-panelen stjälper snarare än hjälper. Du kan inte utifrån skärmens inställningar åtgärda dettta. Formen på tonkurvan, med ljusare svärta kallas för ”inverterad S-kurva” och har effekten att det ger ett blaskigare än nödvändigt kontrastintryck.

Skuggor kan ”flyta” på svärtan

Vi kan få ett djupt och mustigt kontrastintryck rakt framifrån men detta är främst i skärmens mitt. Ju längre ut mot kortsidorna i kommer, desto blekare och mer grön blir bilden. Panelen specificeras som 8-bitars och har ingen tydlig posterisering. Men panelen verkar arbeta med någon form av halvtonsteknik, alltså att vissa nyanser alstras genom att skärmen modulerar ett svagt halvtonsmönster. För det är inte helt stilla utan det syns ett svagt brus eller flimmer i vissa nyanser.

Acer_Z35_matning_CC-kartong.jpg
Acer_Z35_matning_CC-RGB-justerad.jpg
Acer_Z35_matning_CC-vinkel.jpg

Vi kan RGB-justera vitbalansen med ganska bra resultat och få bort kartonginställnings gulröda balans. Detta sätter också fler nyanser på plats och där fungerar Z35 rätt bra. Däremot blir vi inte av med hur vinkeln påverkar färgerna och drar bilden mot grönt, utan det är något man får leva med. Du kan inte lite på färgerna mot skärmens kortsidor.

Fortfarande bättre än TN-paneler

Nu är spel något som är i fokus och där har Predator Z35 ändå ett övertag jämfört med TN-baserade gamingskärmar. Färgerna blir inte riktigt lika bleka eller underliga utan de har en fyllighet som trots allt överlever bättre. Samtidigt är det långt ifrån den IPS/AHVA-nivån hos storebror Predator X34 och de 144 Hz-kapabla 2 560 × 1 440 pixlars-spelskärmar vi testat.

Acer ger ytterligare bldinställningar än Standard-läget och fler inställningar som Acer eColor Management med Movie-läge och liknande. Men det mesta är mindre användbart och skapar mest förvrängningar. sRGB-läget låser inställningarna till fast värden. Ger absolut ingenting i fråga om bildkvalitet eftersom det är samma rödgula vitbalans som i kartonginställningen fast du kan inte längre påverka något.

Acer_Z35_meny.jpg

User-läget med anpassad Brightness är det som fungerar längst. Kan du använda mätutrustning kan en RGB-justering också göra ett och annat, samt sätta en vettigare tonkurva än den som är där från början via ICC-profiler. Men det finns inget i skärmens egna inställningar som åtgärdar det vi observerar.